Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Personeel & Organisatie-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeel & Organisatie-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Personeel & Organisatie-Gelderland

Zelf een vraag over Personeel & Organisatie-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Personeel & Organisatie-Gelderland.

Beheerder worden?

De rubriek Personeel & Organisatie-Gelderland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Personeel & Organisatie-Gelderland Klik hier.

RSS over Personeel & Organisatie-GelderlandVragen over Personeel & Organisatie-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Personeel & Organisatie-Gelderland op jouw website?Vragen over Personeel & Organisatie-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeel & Organisatie-GelderlandVragen over Personeel & Organisatie-Gelderland via E-mail. Klik hier.

kan ik zomaar ontslagen worden.

[Gesteld op: 29-06-2012]

Toelichting:
Begin dit jaar gaf de werkgever aan dat we geen officiele bouwvak zouden doen. Dus, we konden in overleg vakantie opnemen. Wij zijn in april naar een camping gaan kijken en heb toen gevraagd of ik week 34 en 35 vrij kon krijgen. Dit was geen probleem en zo hebben we de vakantie besproken. 23 mei kregen we een brief waarin gesteld werd dat er week 30 t/m 35 geen vakantie kon worden opgenomen. Ik wilde toch aan deze weken vasthouden. Nu kreeg ik een brief waarin gesteld werd dat er geen toestemming voor deze vakantie verleend werd. Na een boos telefoontje werd gezegd dat er heel goed nagedacht zou worden over mijn funcioneren en dat ik binnenkort wel een brief kon verwachten waarin alles zou staan wat hen niet aanstaat aan mij. Ook werd mij verweten dat ik geen hart voor de zaak heb en als ik liever over een paar maanden voor altijd vakantie wilde hebben ik het maar moest zeggen. Financieel gaat het niet zo goed. We hebben nog bijna geen vakantiegeld gebeurd en ook al 2x het loon telaat ontvangen. Het is een klein bouwbedrijf en op dit moment heb ik nog 2700 euro vakantiegeld tegoed van het jaar 2011/2012.
Ik heb het gevoel gekregen dat ze er alles aan gaan doen om mij te ontslaan. Ben een man van bijna 60 en weet niet wat ik nu moet doen.
Gesprek voeren heeft weinig zin. Want na een telefoontje gooide de vrouw van mij werkgever de hoorn erop. En er word constant gezegd dat ik blij moet zijn dat er nog werk is. Volgens mij doe ik echt heel goed mijn best. Werk sinds mijn 18e in de bouw en heb nog nooit problemen gehad.
Graag uw mening hierover.
mvgr.
Antwoord:
Beste vraagsteller,

Ja, wat u nu moet doen, is voor mij bijna niet te beantwoorden. Het lijkt erop dat het bedrijf waar u werkt, door de huidige economische situatie, in erg zwaar weer zit. Ik denk dat er sprake is van een situatie als in het gezegde: ' een kat in het nauw maakt rare sprongen'. Dus een echt goed advies is er niet te geven in deze.

Wel zal ik u informeren over de wet- en regelgeving op dit gebied, zodat u mogelijk wat meer inzicht krijgt in de wederzijdse rechten en plichten. Natuurlijk kunnen er in de CAO of arbeidsvoorwaarden andere afspraken zijn opgenomen, maar dat kan ik op basis van de gegeven informatie niet beoordelen. Wel is het zo, zoals u zelf ook al stelt, dat veel bedrijven in de bouw, nog steeds werken met een bouwvak en dat dit vaak ook in de CAO of arbeidsvoorwaarden is opgenomen.

In de wet is echter het volgende geregeld over opname van vakantie en verlof:
- de werkgever is verplicht de werknemer in staat te stellen zijn opgebouwde vakantierechten op te nemen. 
- de vakantie wordt in beginsel vastgesteld overeenkomstig de wens van de werknemer;
- als werknemer een verzoek doet (schriftelijk) voor een bepaalde vakantieperiode, dan staat deze vakantie vast als de werkgever niet binnen 14 dagen schriftelijk aangeeft welke gewichtige redenen zich verzetten tegen een akkoord met deze vakantie. 
- Als de vakantie is vastgesteld en er doet zich een situatie voor, waardoor de vakantie van de medewerker moet worden verzet, dan is de werkgever gehouden om de schade van de medewerker te vergoeden. Het gaat dan alleen om de kosten die worden gemaakt voor het omboeken van de vakantie. 

Hoe deze situatie precies is, is voor mij niet beoordelen. Ik weet niet of de vakantie schriftelijk is aangevraagd en/of is geweigerd. Wat belangrijk is, is of het aantoonbaar is, dat er tussen partijen overeenstemming was over de periode van de vakantie. Dit kan ook blijken uit een mail, gesprek, aanwezigheid van een collega of iets anders. 

Dit is echter alleen maar hoe het juridisch in elkaar zit. Probleem is echter dat de feitelijke situatie gewoon heel vervelend is. Ondanks dat je aangeeft dat je het gesprek niet kan/wil aangaan, lijkt het mij juist heel verstandig om dat wel te doen. Misschien dat u en de uw collega's wel kunnen helpen bij het zoeken naar oplossingen om het bedrijf te redden van een faillissement. Misschien dat de uitspraak: Vele handen maken licht werk,  nog uitkomst kan bieden. Bovendien twee weten meer dan 1.

Mijn advies: ga toch echt in gesprek met je werkgever en geef aan dat u mee wilt denken en bereid bent mee te werken aan oplossingen. Zoek samenwerking, want iedereen weet dat, zeker in de bouw, de tijd erg slecht is. De afgelopen maanden zijn al veel kleinere bouwbedrijven failliet gegaan en dus is het wel oppassen op dit moment. 

Heel veel succes!

Met vriendelijke groet,

Thea Thibaudier-Zondervan
Thizo HR
www.thizo.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kan ik zomaar ontslagen worden.:

Diversen; 3x 8 mnd contract, 70% loon ziekte
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-06 16:33:00
Behoud van aandelen bij ontslag uit eigen startup
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2016-10-04 19:34:06
Mag een nieuwe werkgever uren en salaris korten?
      [Gesteld in Midden- & Kleinbedrijf]
2009-03-08 13:28:33
ex werkgever betaald geen vakantie geld deel 1 2
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-09-11 07:04:07
kan je zomaar naar de huisarts voor je oorschoonma
      [Gesteld in Keel-, Neus- & Oorklachten]
2007-02-24 13:00:01

Gemiddelde score Personeel & Organisatie-Gelderland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+