Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Hypotheken
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken

Zelf een vraag over Hypotheken? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HypothekenVragen over Hypotheken via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken op jouw website?Vragen over Hypotheken op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HypothekenVragen over Hypotheken via E-mail. Klik hier.

Wel of niet solliciteren i.v.m. restschuld?

[Gesteld op: 27-06-2012]

Toelichting:
Ik heb mijn appartement te koop staan in Wijchen aangezien wij (mijn vriend en ik) willen gaan samenwonen in Groningen. Mijn huis heb ik gekocht voor 151.000,-, ik heb een hypotheek van 169.000,-. Mijn huis staat sinds juni 2012 te koop voor 150.000,-. Dat wordt dus een restschuld aangezien ik er pas 1 1/2 jaar woonachtig ben. Ik ben nu nog werkzaam met een vast dienstverband. Mijn werkgever heeft echter gisteren het signaal afgegeven dat er iets met mijn functie gaat gebeuren begin januari, maar in welke vorm kan hij niet zeggen. Mijn plan was om éérst mijn huis te verkopen, en dan pas naar Groningen te verhuizen. In eerste instantie vertelde mijn hypotheekadviseur dat ik een vast contract moest hebben om een lening te krijgen voor de restschuld op de dag van de overdracht. Dit zou dus betekenen dat ik ca. 2 jaar lang vanuit Groningen op en neer naar mijn werk in Wijchen zou moeten blijven rijden om mijn restschuld af te lossen. Nu zegt hij weer dat ik géén vast contract nodig heb, maar dat er wel een paar voorwaarden aan verbonden zijn. Het maakt mij allemaal heel erg onzeker. Ik twijfel er nu ook aan om alvast te gaan solliciteren in Groningen en alvast te gaan verhuizen terwijl mijn huis te koop staat en er een donkere wolk boven mijn arbeidsplek hangt. Kunt u mij hierin een advies geven?
Antwoord:

Goedemiddag,

U geeft aan dat u na de verkoop van uw huidige woning met een restschuld blijft zitten. U heeft dan kort gezegd twee opties:

1. De restschuld op een andere manier (consumptief) financieren of bijleggen uit eigen middelen

2. De huidige geldgever (hypotheeknemer) vragen of zij akkoord zijn met de verkoop van de woning en met hen een terugbetalingsregeling overeen komen.

Aan beide opties zitten nadelen:
1. Als u een bank vraagt om een lening en deze wordt ook gehonoreerd, wordt deze bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel geregistreerd. Dit heeft als vervelende consequentie dat de bepaling van uw leencapaciteit in geval van een nieuwe toekomstige leen- of hypotheekaanvraag een stuk lager zal uitvallen. De lasten voor uw nu gesloten krediet worden namelijk in mindering gebracht op het dan te verwonen inkomen.

Daar komt bij dat banken tegenwoordig steeds minder makkelijk een lening of krediet verstrekken. Zeker als de inkomenssituatie minder stabiel is, zijn banken terughoudend met het verstrekken van blanco krediet. Een vast dienstverband helpt dus bij het aanvragen van een lening.

2. Op het moment dat je de woning verkoopt voor minder dan de schuld die erop rust, mag de bank de verkoop tegenhouden. In het slechtste geval gaat de overeenkomst dus niet door (dit geldt uiteraard niet als u van optie 1 gebruik maakt).

De bank zal alleen akkoord gaan met de verkoop als er grote kans is dat de restschuld binnen een redelijke termijn alsnog door u terugbetaald zal worden. Ook dit zal getoetst worden aan de hand van uw inkomenssituatie. Hoe vaster, hoe makkelijker een bank haar medewerking zal verlenen.

Echter, bij de bank krijgt u wel gelijk een aantekening dat u de schuld niet volgens de voorwaarden heeft afgelost en de vordering zal bij hen intern worden doorgeschoven aan de afdeling 'bijzonder beheer'. Een van de eerste dingen die dan gebeuren is een negatieve (!!) melding naar het BKR. En daarmee weet u zeker dat u in de nabije toekomst elke lening- of hypotheekaanvraag wel kan vergeten.  

Conclusie: ik zou u adviseren op voorhand na te gaan hoe groot uw leencapaciteit is en hoeveel restschuld u dus op een andere manier zou kunnen financieren. Op basis daarvan kunt u met een geruster hart de verkoop van uw woning tegemoet zien. U weet dan immers dat de restschuld voldaan zal worden, dat u niet aan een incassotraject met de huidige geldgever vast zit en dat u niet negatief BKR geregistreerd wordt. Waarbij u dan niet de nadelen van optie 1 moet vergeten..

Met vriendelijke groet,

Mark Maris, PlusPlanner
www.plusplanner.nl

 

Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Wel of niet solliciteren i.v.m. restschuld?:

Restschuld mee financieren
      [Gesteld in Hypotheken-Zuid Holland]
2014-02-24 14:24:33
Restschuld mee naar nieuwe hypotheek of krediet.
      [Gesteld in Hypotheken]
2014-09-01 09:46:09
uit elkaar - restschuld meefinancieren?
      [Gesteld in Hypotheken]
2011-11-16 12:19:04
Restschuld hypotheek, bank om toestemming vragen..
      [Gesteld in Hypotheken]
2012-02-17 12:07:35
Restschuld hypotheek omzetten in lening
      [Gesteld in Hypotheken-Gelderland]
2013-02-20 13:33:48

Gemiddelde score Hypotheken: 8.8 (89x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+