Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Mag werkgever eenzijdig de pauzeduur verlengen

[Gesteld op: 27-06-2012]

Toelichting:
Mijn werkgever is voornemens om mij te verplichten om op korte termijn mijn pauzeduur te verlengen van 30 minuten naar 60 minuten terwijl ik al jaren een pauze van 30 minuten heb. Is dit wettelijk toegestaan?
Antwoord:
Arbeidsvoorwaarden mogen niet zomaar eenzijdig worden aangepast, tenzij dit expliciet is vermeld in het arbeidscontract. De werktijden worden in de regel echter niet beschouwd als arbeidsvoorwaarden, maar meer een randvoorwarade om de arbeid te kunnen verrichten. De werktijden worden altijd door de werkgever vastgesteld.
Dat betekent niet dat de werkgever later de werktijden zomaar mag aanpassen. Als dit aan de rechter zou worden voorgelegd zou deze toetsen of er sprake is van gewijzigde omstandigheden bij de werkgever die de nieuwe werktijden wenselijk maken, maar ook zal een rechter kijken of het nieuwe voorstel redelijk is, en of van de werknemer mag worden verwacht dat deze de nieuwe tijden accepteert. Kortom, de belangen van werkgever en werknemer moeten worden afgewogen.
U geeft niet aan wat de argumentatie van uw werkgever is, dus ik kan geen inhoudelijke reactie geven. Is deze verlenging van uw pauze zeer bezwaarlijk voor uw prive-leven? Zo ja, dan raad ik u aan met uw werkgever hierover te overleggen, wellicht is deze bereid u hierin tegemoet te komen.
 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw reactie. De argumentatie van de werkgever is dat dan al het fulltime kantoorpersoneel 60 minuten pauze heeft. In 2008 heeft men mij, en andere werknemers, ook al eens meegedeeld dat we verplicht zouden worden om 60 minuten pauze per dag te nemen. Ik ben hier, als enige, niet mee akkoord gegaan daar ik op dat moment ook al diverse jaren 30 minuten pauze per dag had. Werkgever is er niet meer op terug gekomen en heeft aldus geaccepteerd dat ik tot op heden nog steeds 30 minuten pauze heb. Echter heden heeft mijn mij weer verplicht om 60 minuten pauze te nemen. Vanzelfsprekend heb ik ook nu aangegeven hiermee niet akkoord te gaan. Verder heeft dit ook consequenties voor mijn prive-leven zoals het niet meer kunnen wegbrengen/ophalen van mijn kinderen op de kinderopvang, het niet meer op woensdagmiddag om 17.00 uur kunnen gaan zwemmen met de kinderen, 's-avonds later kunnen beginnen met eten, hierdoor kunnen de kinderen dan ook later (te laat) naar bed. Op dit moment werk ik op ma/di/do/vr van 08.30 - 17.00 uur met 30 minuten pauze en op wo van 08.00 - 16.30 met 30 minuten pauze. Ik zou dan bijvoorbeeld op ma/di/do/vr moeten werken van 08.15 - 17.15 met 60 minuten pauze en op wo van 07.45 - 16.45 met 60 minuten pauze.
 
Antwoord Beheerder:
U heeft goed nagedacht over uw argumentatie, en ik begrijp dat de wijziging ingrijpt in uw persoonlijk leven. Als u met uw werkgever niet tot een oplossing kan komen lijkt de gang naar de rechter de enige oplossing. Een rechter zal de belangen afwegen, en het lijkt mij dat u meer belang hierbij heeft dan uw werkgever. Anderzijds gaat het om slechts een kwartier later thuis komen, en die "schade' valt erg mee. De echter kan op basis hiervan oordelen dat van de werknemer kan worden verwacht dat deze zo soepel zal zijn om hieraan mee te werken. Ik kan u dus niet zeggen hoe een rechter hierover zal beslissen, en raad u dus toch aan met uw werkgever een oplossing te zoeken. Zou u wellicht een half uur eerder kunnen beginnen, zodat u toch op dezelfde tijd naar huis kan?
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Mag werkgever eenzijdig de pauzeduur verlengen:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
uitbetalen verlofdagen ná einde contract:
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-11-20 12:42:52
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11
wie bepaalt hoe fooi wordt verdeeld?
      [Gesteld in Personeel & Organisatie]
2008-05-29 20:42:27

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+