Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Hoe om te gaan met personeel (franchise)

[Gesteld op: 25-06-2012]

Toelichting:
Een franchise vestiging loopt niet en ik wil deze vestiging overnemen. Hoe dient dit met het huidige personeel (dat bij de huidige eigenaar werkt op basis van oproep) geregeld te worden zonder dat ik eventuele claims kan verwachten van het UWV of achterstallige Loonbelasting. Dient de huidige franchise nemer zijn personeel te ontslaan, de medewerkers bij mij komen solliciteren en een nieuw contract krijgen, de medewerkers zelf ontslag nemen en bij mij in dienst komen. Wanneer ben ik gevrijwaard van eventuele aanslagen die de huidige franchise nemer heeft veroorzaakt ? Alvast dank voor een antwoord.
Antwoord:

Het hangt af van de rechtsvorm van de huidige vestiging; als het gaat om een eenmanszaak, dan moeten de arbeidscontracten met de huidige eigenaar worden verbroken, en moet u nieuwe arbeidscontracten afsluiten. Het maakt daarbij geen verschil of het personeel ontslag neemt, of dat ze worden ontslagen, aangezien u ze direct in dienst neemt, en er geen beroep wordt gedaan op een uitkering. Dat is alleen anders als u niet iedereen wilt overnemen.
U draagt verder bij overname van een eenmanszaak geen aansprakelijkheid voor openstaande schulden. De huidige eigenaar is en blijft hiervoor aansprakelijk.

Bij een B.V. ligt de zaak anders; het personeel is in dienst van de B.V., en dat blijft bij een overname hetzelfde. Alleen de eigenaar wijzigt. Als de B.V. schulden heeft gemaakt, dan zal de nieuwe eigenaar er voor zorg moeten dragen dat de B.V. deze schulden betaalt.

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor de snelle reactie. Voor de duidelijkheid betreft het het volgende; De medewerkers (chauffeurs) zijn in dienst van een BV (t.h.o.d.n. Pietje Puk). Ik start een eenmanszaak die gaat handelen onder de naam Pietje Puk. Ik neem de BV niet over alleen ga ik werken onder de naam Pietje Puk en ga deze activiteiten ontplooien. De huidige BV zal handelend onder de naam Pietje Puk verwijderen. Dan is de vraag hoe te handelen m.b.t. het personeel die ik wellicht niet allemaal wil overnemen. Ik hoop dat bovenstaande duidelijk is en u mij van een antwoord kan voorzien. Alvast dank.
 
Antwoord Beheerder:

In dit geval zullen er nieuwe arbeidscontracten moeten worden afgesloten, omdat het personeel voor een andere werkgever gaat werken. Bedenk overigens wel dat u met uw eenmanszaak met uw prive-vermogen aansprakelijk bent voor alle schulden van de onderneming, dus als het later niet goed blijkt te gaan met de vestiging, dan zal u alle tekorten met prive-geld moeten betalen. Wat dit betreft was de oprichting van een B.V. door de huidige eigenaar handig, want als deze B.V. tekorten heeft, dan kan de eigenaar niet meer dan zijn eerste inleg van € 18.000 kwijtraken.

Hoe nu verder te handelen? Dat is afhankelijk van de vraag of hier sprake is van een volledige bedrijfsovername. In dat geval kan u worden verplicht om alle personeelsleden over te nemen. Ik raad u dan ook aan om eerst navraag te doen bij het UWV naar de juiste procedure, om te voorkomen dat u straks ontslaguitkeringen moet gaan betalen. Overigens bent u niet aansprakelijk voor betaling van loonbelastingschulden van de B.V., want daarvoor kan alleen de B.V. worden aangesproken.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Hoe om te gaan met personeel (franchise):

Hoe werkt franchising?
      [Gesteld in Franchising]
2008-09-17 10:43:04
wat zijn de voor en nadelen van franchising
      [Gesteld in Franchising]
2009-09-30 22:41:49
wat zijn de voordelen voor de franchisegever?
      [Gesteld in Franchising]
2008-09-17 16:11:21
Bemoeienis franchisgever verplichting niet nakome
      [Gesteld in Franchising]
2009-05-12 12:45:28
wat zijn de nadelen van franchising?
      [Gesteld in Franchising]
2008-09-17 16:10:49

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+