Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

Verplaatsen onderneming naar het buitenland

[Gesteld op: 24-06-2012]

Toelichting:
Kan ik mijn onderneming verpaatsen naar het buitenland en daarmee gebruik maken van de herinvesteringsreserve? Ik heb daar namelijk iets over gelezen met name in de agrarische sector. Ik dacht altijd dat als je naar het buitenland gaat er altijd een eindafrekening zal plaatsvinden. Dus dan kan ik geen herinvesteringsreserve vormen, want die gaat niet over de ondernemingsgrens heen. Als mijn bedrijf hetzelfde blijft in het buitenland, zou ik dan zonder afrekenen kunnen verhuizen? Heeft iemand hier antwoord op en waar kan ik hier meer over vinden?
Antwoord:

U verstrekt helaas geen informatie over uw onderneming, dus het wordt heel moeilijk hier een passend antwoord op te geven. Allereerst merk ik op dat de rechtsvorm van belang is; als het bijvoorbeeld gaat om een eenmanszaak is verplaatsing van de onderneming naar het buitenland alleen mogelijk als u emigreert, aangezien woonadres en vestigingsadres aan elkaar zijn gekoppeld.
Verder merk ik op dat het u kennelijk niet duidelijk is wat het doel van een herinvesteringsreserve is.
Via een herinvesteringsreserve kan de belasting die verschuldigd is op winst die gerealiseerd wordt bij verkoop van bedrijfsmiddelen worden 'doorgeschoven' naar de toekomst. Het betreft dus uitstel van belastingheffing naar een later moment. Als de onderneming naar een ander land wordt verplaatst zal de onderneming in dat land belasting moeten betalen, en is men in Nederland geen belasting meer verschuldigd (afhankelijk van de activiteiten vand e onderneming). Om die reden moet er bij verplaatsing naar het buitenland een finale afrekening van de Nederlandse belastingen plaats vinden, waarbij er alsnog belasting is verschuldigd over de herinvesteringsreserve. U heeft hier dan dus niets aan.

Wellicht dat er bij u wel mogelijkheden zijn, maar dan zal u meer informatie moeten geven over uw onderneming. U kunt uiteraard ook een belastingdeskundige in uw omgeving raadplegen.

 
Reactie vraagsteller:
Waar het mij eigenlijk om gaat is het volgende. Gewoonlijk vindt er bij emigratie een eindafrekening plaats waarbij er afgerekend zal worden over de stille reserves en goodwill. Ik begrijp dat de herinvesteringsreserve alleen belastinguitstel is. Toch heb ik ergens gelezen dat een agrarisch bedrijf verplaatst werd naar Duitsland en dat daarvoor gebruik gemaakt kan worden van de herinvesteringsreserve. Ik vraag me af hoe dat kan, want bij emigratie geldt toch altijd eindheffing? Als ik dus met mijn eenmanszaak zou verhuizen naar Duitsland en in Duitsland precies hetzelfde zou gaan doen (zelfde identiteit van de onderneming e.d.) dan hoef ik niet af te rekenen met de belastingdienst nu?
 
Antwoord Beheerder:

Een herinvesteringsreserve kan alleen worden gebruikt voor de Nederlandse belastingheffing. Na een emigratie valt men niet meer onder de Nederlandse belastingheffing, en moet er dus altijd een finale afrekening plaatsvinden, ook over de herinvesteringsreserve. Ik herhaal dus dat het niet mogelijk is om een herinvesteringsreserve te vormen als men naar het buitenland verhuist.

Wat wel mogelijk is dat in Nederland bedrijfsmiddelen worden verkocht, waarvoor in het buitenland vervanging wordt aangeschaft. Zolang men onder de Nederlandse belastingheffing blijft vallen kan hiervoor wel een herinvesteringsreserve worden gevormd. Dit kan echter maar in bepaalde specifieke gevallen, en zeker niet met een boerderij.

Ik heb wel een uitspraak van een rechter gevonden inzake een melkveehouderij die in 2005 werd verplaatst naar Duitsland, en in de aanloop daarnaartoe in 2004 een deel van het melkquotum had verkocht. De rechter besloot dat deze opbrengst wel aan een herinvesteringsreserve mocht worden toegevoegd, omdat in 2005 in Duitsland een melkquotum werd aangekocht. Er was dus wel een voornemen tot vervanging, en men bleef (in 2004) in Nederland belastingplichtig. Wat niet in deze uitspraak is vermeld is dat men door de emigratie in 2005 een finale afrekening moest doen, waarbij waarschijnlijk alsnog over de herinvesteringsreserve is afgerekend. Vandaar wellicht uw misverstand.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan Verplaatsen onderneming naar het buitenland:

hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
Zelfportret Toorop
      [Gesteld in Antiek]
2011-03-02 20:06:53

Gemiddelde score Accountancy: 7.2 (1003x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+