De huidige beheerder van de rubriek Tuin: Naam: Mona Wiarda Bedrijf: Adviesburo m wiarda Reactiesnelheid: 42 uur Waardering: 8.5 (van max. 10) Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.
Toelichting: In de regels van de VVE staat dat wij op ons terras geen "vaste" objecten mogen plaatsen hoger dan 1.10 meter. Nu heeft direct vanaf het begin na de bouw (nu 7 jaar geleden) iedereen een soort van tuinafscheiding geplaatst. Dit in de vorm van Rieten afscheidingen, Planten rekken etc, allen niet hoger dan 2 meter. Gisteren, na 7 jaar gedogen kregen wij uit het niets een brief van de rechtsbijstand dat alles weg moest. Dit terwijl alles er echt perfect uitziet.
Is 7 jaar lang genoeg om aan te geven dat dit een gewoonterecht is geworden?
Antwoord:
Als een gebruik lang genoeg zonder bezwaarmaking door de eigenaar gedoogd is kan onder voorwaarden geprobeerd worden op grond van gewoonterecht een formele erfdienstbaarheid in te laten stellen, of aanspraak te maken op verkrijgende verjaring. Indien de gedoging te goeder trouw (waarbij afspraken zwart op wit waren vastgelegd) heeft plaatsgevonden bedraagt de termijn waarover het gebruik aantoonbaar opgetreden moet zijn minimaal 10 jaar. Heeft het gebruik niet te goeder trouw plaatsgevonden (zonder dat er afspraken op papier zijn gezet) dan bedraagt de minimale termijn om zich op gewoonterecht te kunnen beroepen minimaal 20 jaar. Het gedogen van een te hoge schutting terwijl daar door de woningbouwvereniging van begin af aan duidelijk een lagere maximale hoogte voor was voorgeschreven heeft niets te maken met de situaties waarin de hiervoor beschreven criteria van gewoonterecht normaal gesproken voor toegepast worden, namelijk erfdienstbaarheden (zoals recht van overpad) en eigendomssituaties ten aanzien van grond en ander onroerend goed. Bovendien is 7 jaar te kort om hoe dan ook ergens aanspraak op te kunnen maken. Voor het oordeel van een jurist kunt u onder meer terecht bij het Juridisch Loket in uw woonplaats, www.jurdischloket.nl.