Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Gelderland

Zelf een vraag over Advocaten-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Gelderland.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Gelderland:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-GelderlandVragen over Advocaten-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Gelderland op jouw website?Vragen over Advocaten-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-GelderlandVragen over Advocaten-Gelderland via E-mail. Klik hier.

Ben ik verplicht deze uren nu op te nemen?

[Gesteld op: 02-03-2008]

Toelichting:
Op 28 februari 2008 is mij meegedeeld dat mijn 1-jarig contract niet verlengd gaat worden. Dus netjes 2 maanden voor de einddatum. Ik hoefde per direct eigenlijk niet terug te komen, omdat ik toch genoeg uren (leeftijdsuren, overuren, vakantieuren en 55+ uren) zou hebben om de laatste 2 maanden te kunnen overbruggen. Ik ben niet op non-actief gesteld! In principe ga ik toch mijn laatste 2 maanden salaris hier mee betalen! Mijn leeftijd is 61 jaar.
Antwoord:
Geachte heer, mevrouw,

Meestal gaat e.e.a. in goed overleg.
Een soortgelijke casus werd in 2007 voorgelegd aan de kantonrechter Rotterdam.
Werkgever wil na opzegging dat de werknemer voor de resterende duur van het dienstverband de nog openstaande vakantiedagen opneemt, terwijl werknemer gedurende de opzegtermijn door wenst te werken en vakantiedagen bij de eindafrekening uitbetaald wil krijgen. Kan de werkgever de werknemer verplichten vakantiedagen op te nemen omdat dit voor de werkgever goedkoper of gunstiger is?
In februari 2007 heeft de werknemer bij de kantonrechter vergoeding van de niet-genoten vakantiedagen gevorderd, omdat de werkgever hem eenzijdig en tegen zijn wil in vakantie had opgelegd.

Als partijen geen bijzondere regeling over het opnemen van vakantiedagen hebben opgenomen in de arbeidsovereenkomst of bijvoorbeeld CAO, dan geldt in principe de wettelijke regeling. Deze bepaalt dat de werkgever de tijdstippen van aanvang en einde vakantie vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. Het keuzemoment ligt dus bij de werknemer.

De wet verbiedt werkgever niet met zoveel woorden om de werknemer te verplichten vakantiedagen op te nemen, maar volgens de kantonrechter kan dit wel uit het systeem van de wettelijke regeling worden afgeleid. Deze wettelijke regeling neemt namelijk als uitgangspunt dat de werknemer bepaalt of, wanneer en hoe lang vakantie wordt opgenomen. Toch sluit de kantonrechter niet uit dat er situaties zijn waarbij de werkgever wel eenzijdig kan bepalen dat de werknemer vakantiedagen dient op te nemen. Dit zou volgens de kantonrechter het geval kunnen zijn als de wens van de werknemer om geen vakantiedagen op te nemen in strijd zou zijn met het goed werknemersschap of als er zich een situatie voordoet waarbij het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn dat de werknemer geen vakantiedagen zou opnemen. Kortom: alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan een werkgever eenzijdig bepalen dat de werknemer vakantiedagen moet opnemen.
Dat het niet opnemen van vakantie tegen het einde van de arbeidsovereenkomst financieel nadelig is voor de werkgever, leidt volgens de kantonrechter niet tot een dergelijke uitzonderlijke situatie.

Gelet op het bovenstaande oordeelde de kantonrechter dan ook dat de werknemer niet in strijd met goed werknemerschap heeft gehandeld en dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid evenmin onaanvaardbaar was dat de werknemer niet wilde instemmen met de gedwongen vakantie. De eenzijdige vaststelling van vakantie was volgens de kantonrechter niet rechtsgeldig en hij wees de vordering van de werknemer tot vergoeding van de niet-genoten vakantiedagen dan ook toe.
Een werkgever kan dus in beginsel niet eenzijdig vakantie opleggen aan een werknemer. Werknemers kunnen in beginsel dus ook niet worden verplicht om tegen het einde van de arbeidsovereenkomst vakantiedagen op te nemen, ook niet met het argument dat dit voor de werkgever voordeliger is.
Naast de hierboven besproken situatie doet zich in de praktijk ook veelvuldig de situatie voor dat er tussen partijen onderhandeld wordt over een vertrekregeling van de werknemer. Indien in een dergelijke situatie een ‘package deal’ wordt gesloten waarin alle gevolgen van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst zijn geregeld en waarbij het geheel, dus ook het al dan niet uitbetalen van niet-genoten vakantiedagen, onderwerp is geweest van schriftelijk gevoerde onderhandelingen, dan zijn partijen hieraan gebonden. In een dergelijke situatie is het niet ongebruikelijk dat partijen afspreken dat de werknemer gedurende een bepaalde periode wordt vrijgesteld van werk en dat de werknemer – in ruil hiervoor – afziet van uitbetaling van niet-genoten vakantiedagen. Maar zonder zo'n beëindigingsovereenkomst of bijzondere regeling in de arbeidsovereenkomst of CAO, is het dus werknemer die zijn eigen vakantie kan en mag bepalen (e.brouwer)
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Ben ik verplicht deze uren nu op te nemen?:

kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
de minuren van 2011 worden gekort op mijn salaris
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-17 13:28:20
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Advocaten-Gelderland: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+