Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bouw
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bouw en krijg online een antwoord van de specialist in Bouw

Zelf een vraag over Bouw? Klik hier.
Meer vragen over Bouw.
De huidige beheerder van de rubriek Bouw:
Naam: Rob Dankers
Bedrijf: Dankers adviesbureau b.v.
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Rob Dankers vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BouwVragen over Bouw via RSS. Klik hier.
RSS over Bouw op jouw website?Vragen over Bouw op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BouwVragen over Bouw via E-mail. Klik hier.

Uitbouw en regenafvoer

[Gesteld op: 19-06-2012]

Toelichting:
Wij wonen in een rijtjeshuis. Ons huis en dat van de buren heeft een bijkeuken met plat dak. Wij willen dit gaan verbouwen, het platte dak aan onze kant wordt dan hoger dan dat van hun is. Nu is het zo dat we een gezamenlijke regenpijp hebben dat vanaf het hoge dak op het platte dak komt. Vanaf het platte dak wordt het afgevoerd in onze tuin. De buren hebben vanaf hun platte dak geen regenpijp, gaat via ons. Omdat het platte dak aan onze kant hoger wordt is het toch logisch dat de buren nu zelf moeten zorgen dmv regenpijp dat het water van hun platte dak afgevoerd wordt?
Antwoord:

Ik ben geen jurist maar volgens mij moet eenieder zelf voor zijn/haar afvoer van regenwater zorgen. Het mag niet van het ene perceel overstromen op een ander perceel.

Omdat het echter een (reeds lang?) bestaande situatie is lijkt het mij een gevalletje "goed burenoverleg": Even helder: u wilt iets doen waarvan u denkt dat u daar profijt van hebt. Hierdoor ondervindt uw buur echter nadeel (hij moet nu een regenwaterafvoer maken en wellicht zijn riolering verlengen). Als uw buur niet meewerkt, u hem niet tegemoetkomt en toch uw dak verhoogt, loopt het dak bij uw buur in de nieuwe situatie over met ongetwijfeld waterschade tot gevolg. Al met al niet zo'n fijn scenario lijkt mij.

DUS: Overlegt u nog eens als wijze mannen. Wellicht wil de buur ook wel isoleren. Wellicht is het op te lossen met een uitloop in het dak van de buren met een buisleiding langs de gevel op uw riolering?

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw snellle reactie.
Wij hebben de buren aangeboden alles te betalen (wat wij wel zo logisch vinden) en de mensen die de verbouwing gaan doen willen zelfs alles bij hun aanleggen op onze kosten. Ons voorstel is ook geweest dat er bij de buren een uitloop op het dak gemaakt wordt met een regenpijp die in de hoek van hun bijkeuken naar beneden gaat en dan vervolgens via onze tuin aangesloten wordt op de riolering zodat de tuin bij hun niet 'overhoop' gehaald hoeft te worden en ze er dus eigenlijk helemaal geen hinder van zullen ondervinden. Maar het probleem is dat de buren geen eigen regenpijp/leiding willen hebben aan hun bijkeuken. Een andere oplossing is er niet. Wij weten ook niet of het een bestaande situatie was, wij wonen nu een aantal jaar in het huis. De afvoer zat aan onze kant van het dak en liep door de spouwmuur (aan onze kant) naar beneden. Uiteindelijk is dit verstopt geraakt en hebben we een lekkage en wateroverlast in ons huis gehad hierdoor, wat ons al veel geld gekost heeft. Daarom zijn wij nu ook genoodzaakt om de verbouwing te laten plaatsvinden, aangezien er al veel vocht en schimmelplekken zitten. Wij weten niet of er in spouwmuur van de buren ook een pijpleiding loopt die wellicht ooit dichtgemaakt is. Het grootste probleem is dus nu dat ze geen eigen regenpijp willen aan hun bijkeuken, ik vraag me af in hoeverre ze daarin iets te 'willen' hebben?
 
Antwoord Beheerder:

Jammer dat er zulke onwelwillende starre mensen bestaan. Volgens mij is het zo dat eenieder voor zijn eigen afvoer van regenwater moet zorgen. U kunt dat bij een bouwrechtadvocaat of, (in eerste instantie denk ik) bij de afdeling bouw- en woningtoezicht van uw gemeente, navragen hoe het wettelijk is geregeld.

Het is volgens mij bovendien zo dat, indien een gemeenschappelijke regenwaterafvoer waterschade veroorzaakt, deze waterschade door beiden moet worden gedragen.

Als er echt niet met deze buren is te praten adviseer ik u helaas rechtsmaatregelen te nemen.

Beantwoord door:
Rob Dankers
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bouw:
Airconditioning
Bouwregelgeving
Bouwsoftware
Duurzaam Bouwen
Grond-, Weg- & Waterbouw
Installatietechniek
Interieurbouw
Klimaatbeheersing
Landmeters
Machines & Gereedschappen
Materialen & Onderdelen
Onderhoudsbegrotingen
Ruimtelijke OrdeningGerelateerde vragen aan Uitbouw en regenafvoer:

Zijn dit verborgen gebreken?
      [Gesteld in Woningen]
2008-01-02 13:01:17
onderhoud regenwater afvoer.
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2008-07-31 19:42:44
ontstoppen riool zelf betalen?
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-11-02 09:39:41
Onderhoud tuin
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-11-02 09:41:53
Kan men eisen dat mijn schuur een regenpijp heeft
      [Gesteld in Tuin]
2009-07-14 17:03:41

Gemiddelde score Bouw: 8.3 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+