Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Tandheelkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tandheelkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Tandheelkunde

Zelf een vraag over Tandheelkunde? Klik hier.
Meer vragen over Tandheelkunde.
De huidige beheerder van de rubriek Tandheelkunde:
Naam: Toors
Bedrijf: Toors dental expertise (tde)
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Toors vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Tandheelkunde op jouw website?Vragen over Tandheelkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via E-mail. Klik hier.

Pijn na plaatsen kronen

[Gesteld op: 17-06-2012]

Toelichting:
Problemen zijn vorig jaar begonnen. toen rechts onder kroon laten plaatsen in mijn onderkaak en sindsdiien heb ik op de achterkant daarvan een gevoelige plek overgehouden waar de tand aansluit op het tandenvlees.(botafbraak?) Echt pijn, als ik met tandenfloss aankom sta ik daarna een minuut met tranen in mijn ogen. Een behandeling gehad hierna bij de tandarts met een speciaal soort coating maar langzaam aan komt het toch weer terug.
Om het erger te maken heb ik vorige maand twee kronen aan dezelfde kant in mijn bovenkaak laten plaatsen. Na de voorbereidend behandeling had ik 10 dagen nodig voordat de pijn zakte. Toen de pijn 3 dagen na de plaatsing van de kronen weg was was ik natuurlijk blij. Ongeveer 3 weken na het plaatsen begon ik opeens hevige pijnscheuten in mijn bovenkaak te krijgen die doortrekken tot in mijn oogkas of door mijn hele bovenkaak trekken van achter na voren en omgekeerd. Ik kan dus niet localiseren waar de pijn daadwerkelijk ontstaat. Ik ben teruggegaan naar mijn tandarts en zij heeft allerlei koud/warmte tests uitgevoerd en volgens haar zou bij een van de kronen opeens de zenuw zijn begonnen met afsterven (wegens de hevigste overgevoeligheid bij warme dranken MAAR bij de tests voelde ik het eigenlijk bij beide even slecht dus niet op warm of niet op koud. (info) N.a.v. van een mishandeling (20+ jaar geleden)een scheef sluitend kaak. Ook heb ik de neiging mijn tanden s-nachts te klemmen. Ik heb het idee dat de voorste kroon in vergelijking met mijn natuurlijke tand aan de andere kant meer uitsteekt aan de binnenkant waardoor ik nu als ik lig meer verkeerd tegenaankom en daardoor dus waarschijnlijk een vehoogde druk uitoefen snachts op de nieuwe kronen. Voor deze kronen sloten mijn tanden helemaal over elkaar waardoor, als ik mijn mond sloot, duidelijk mijn ondertanden tegen de rand tand/tandenvlees aan de achterkant kon horen sluiten.Dit is niet meer zo. Om dit te "verhelpen" heeft de tandarts een van mijn tanden onder afgeslepen (werkelijk tot de helft, ik kende deze tand eigenlijk niet meer terug). Verder heeft zij andere punten geslepen maar ik heb het idee dat de kronen eigenlijk dus te hoog/laag/groot zijn gemaakt wardoor de hele stand van mijn kaak nu niet meer voor mij "correct "is en ik daardoor meer druk uitoefen als ik mijn mond dicht doe of slaap. Kan deze pijn komen door meer druk met de kans deze over gaat of kan het toch reageren op warme dranken wijzen op een dreigend/aanwezige kaak/zenuwontsteking?
Antwoord:

Een diagnose op afstand zonder de mond te kennen is vrijwel nooit mogelijk.

U komt ook met 2 los van elkaar staande problemen : de ontsteking achter een kroon rechtsonder, die er al jaren zit ; waarschijnlijk een ontstoken tandvleespocket, misschien wel met botafbraak gepaard gaande (parodontitis).

Wat betreft de recent geplaatste kronen; naar de oorzaak van uw klachten kan ik alleen maar gissen. De voornaamste aanwijzing geeft u met uw verklaring dat na het plaatsen van de kronen de kaken niet goed meer op elkaar pasten. Dat zou betekenen dat de beet is veranderd en dat hoort niet te gebeuren.

 Het corrigeren van de te hoge kronen, door een tegenoverliggende kies sterk af te slijpen hoort evenmin te gebeuren. Als de kroon goed is aangemeten dan sluit hij keurig op de tegenoverliggende kies. Voordat een kroon vastgezet wordt moeten hoogte en contactpunten met buurkiezen goed gecontroleerd worden. Is de kroon een klein beetje te hoog, dan wordt de kroon voor het plaatsen iets afgenomen en dan pas definitief vastgezet.

Ik adviseer u een tweede mening bij een andere tandarts te zoeken.

Beantwoord door:
Toors
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tandheelkunde:
KaakchirurgieMondhygieneTandarts


Gerelateerde vragen aan Pijn na plaatsen kronen:

Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15
twee kronen laten plaatsen
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2014-02-27 10:43:04
Rotte kiezen onder nieuw te plaatsen kronen.
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2014-10-19 08:56:07
Ontevreden over kronen voortanden
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2008-12-25 10:26:52
3 kronen die te laag/klein en scheef zitten
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2012-12-10 22:13:35

Gemiddelde score Tandheelkunde: 8.9 (362x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258135
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+