Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

maagdenpalm verdord, wat kan ik er tegen doen?

[Gesteld op: 13-06-2012]

Toelichting:
Hallo Ik las de vraag:"wat heeft mijn maagdenpalm toch in mei" (30-5-2011) en dat is precies zoals het met mijn maagdenpalm voor t 2e jaar gaat.
Nov 2010 geplant (80 planten), voorjaar 2011 goed begonnen met bloeien, mei 2011 bruine takken, slap blad en plant sterft af (uiteindelijk zijn er meer dan 50 planten verdwenen). Naar kweker (kwam dacht ze door de regen)en hovenier gegaan. Hovenier dacht schimmel. Dubbele behandeling hiertegen gedaan, hielp niets. Beworteling zag er goed uit. Veel bemest en in januari 2012 een extra gift magnesium. De overige planten leken beter te starten. Tijdens het begin van de bloei gebeurde weer het zelfde. Het lijkt wel of het blad verdord.
Kan dit een verdrogingsvirus of een soort aardappelziekte (zoals bij de pachysandra)zijn?
Ik kan namelijk 50 nieuwe planten tegen inkoopsprijs gaan halen bij de kweker, maar als t een virus is,is t dan wel slim om ze op dezelfde plek te zetten?
Overige planten hebben geen last van deze verschijnselen.
Ik dacht altijd dat de vinca een gemakkelijke plant was, maar nu weet ik niet meer wat ik er mee an moet. Ik hoop dat u raad weet.
Alvast bedankt!
Antwoord:
Bij Vinca wordt al enkele jaren een toename van het aantal planten gemeld dat taksterfte (zwart worden van de stengels net boven de grond), gedeeltelijke takinsterving, bladvlekkenziektes en het afsterven van plantendelen of zelfs hele planten vertoont. Deze verschijnselen worden allemaal veroorzaakt door schimmels. Het lastige is dat verschillende schimmelsoorten daarvoor verantwoordelijk voor worden gehouden, zoals de bladschimmels Phoma exigua var. exigua (synoniem P. cylindrospora) en Botrytis cinerea en de bodemschimmels Rhizoctonia solani en Phytophthora. Al deze schimmels hebben gemeenschappelijk dat ze prima gedijen onder vochtige omstandigheden met een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. De aantastingen treden dan ook vooral in het voor- en najaar op. Zodra het begin van een aantasting geconstateerd wordt kan er om te beginnen voor gezorgd worden dat de bladschimmels zich minder snel verspreiden door aangetaste delen weg te knippen. De sporenhoopjes van de bladschimmels bevinden zich onder het blad, waar ze zwarte vlekken veroorzaken. Van daaruit verplaatst de aantasting zich naar de bladoksels. Daar wordt in de twijgen de sapstroom geblokkeerd en treedt takafsterving op. Niet alleen het al aangetaste blad moet dus weggehaald worden, maar ook de plantdelen daar ruim omheen, waar zich al sporen onder het blad genesteld kunnen hebben. De afgeknipte delen moeten zo snel mogelijk vernietigd worden (en mogen dus niet op de composthoop naast het plantvak) en gereedschap moet voor en na het snoeien ontsmet worden om verdere verspreiding te voorkomen. De planten die resteren kunnen vervolgens met schoon gereedschap flink uitgedund worden. Op die manier kan ook tussen en in de planten de ventilatie bevorderd worden, waardoor vochtige lucht  zich minder snel ophoopt. Water geven dient tot een minimum beperkt te worden. Als het plantvak slecht ontwatert en regenwater zich snel ophoopt kunnen de groeiomstandigheden voor de schimmels beperkt  worden door er voor te zorgen dat overtollig vocht snel weg kan. Een vaste (klei)ondergrond kan bijvoorbeeld luchtiger gemaakt worden door deze te verschralen met zand of door compost door te werken. Door regelmatig compost door de bovengrond te werken wordt de voedingstoestand van de grond verbeterd en zullen de planten zich beter ontwikkelen en meer weerstand opbouwen. Ook calcium als voedingssuplement zou de weerstand van Vinca verhogen. Bekalkingsproducten zijn bij tuincentra te koop. Net voor de winter wordt de eerste keer 2,5 kg kalkmeststof per 10 m2 gegeven, en verder ieder voorjaar 1 tot 1,5 kg per 10 m2. Verder kan de bovengrond tussen de planten afgestrooid worden met  materialen als grind of grove boomschors, ook weer om waterstagnatie te voorkomen.
Omdat er vaak sprake is van verschillende aantastingen die door diverse schimmels veroorzaakt worden is bestrijding met een fungicide doorgaans weinig effectief. Is er alleen sprake van zwarte vlekken op het blad, al dan niet met grijs schimmelpluis, en niet van afstervende plantendelen, dan is er mogelijk alleen sprake van een Botryis aantasting en kan gespoten worden met bijvoorbeeld Bayer Microsulfo spuitzwavel of Thiram van Luxan. Is er wel sprake van afsterving, dan kan de kale plek beter voorlopig niet herplant worden met Vinca. Moet een geheel afgestorven vak perse wel direct opnieuw met Vinca beplant worden, dan kan de grond voorafgaand aan de heraanplant ontsmet worden met middelen die ook ingezet worden tegen aardappelmoeheid (ook veroorzaakt door een Phytophthera-schimmel) en schimmels in de bloembollenteelt. Nadeel hiervan is dat deze middelen vanwege de toxiciteit en de wijze van aanbrengen alleen toegestaan zijn in de professionele teelten, en niet door particulieren gekocht of gebruikt mogen worden.
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan maagdenpalm verdord, wat kan ik er tegen doen?:

bloembollen vd hyacint en blauw druifje
      [Gesteld in Planten]
2008-05-07 11:19:21
Tulpenbollen zonder loof
      [Gesteld in Tuin]
2009-05-04 09:17:19
over catalpa
      [Gesteld in Planten]
2010-06-20 10:01:11
Serissa, bladeren verdord maar vallen niet
      [Gesteld in Bonsai]
2011-08-18 09:44:55
maagdenpalm verdord, wat kan ik er tegen doen?
      [Gesteld in Tuin]
2012-06-13 21:45:06

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+