Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Urinewegaandoeningen » Nierziekten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Nierziekten en krijg online een antwoord van de specialist in Nierziekten

Zelf een vraag over Nierziekten? Klik hier.
Meer vragen over Nierziekten.
De huidige beheerder van de rubriek Nierziekten:
Naam: Prof. Dr. Johan Rosman
Bedrijf: Royal perth hospital
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Prof. Dr. Johan Rosman vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NierziektenVragen over Nierziekten via RSS. Klik hier.
RSS over Nierziekten op jouw website?Vragen over Nierziekten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NierziektenVragen over Nierziekten via E-mail. Klik hier.

Hoge bloeddruk/kreat/gfr

[Gesteld op: 12-06-2012]

Toelichting:
Ik maak me zorgen om mijn man van 42. Per toeval ontdekte hoge bloeddruk. 150/110 mmHg, huisarts geweest, bloed afgenomen en urine getest. Kreat is 203 (veel te hoog) en GFR 33 (veel te laag). Er zit geen eiwit in de urine. Verder is het bloed goed. Moeten naar nefroloog, maar ik las dat de GFR aangeeft hoe de nier werkt.. dan zit hij op 33% ???, Verder heeft hij geen klachten. Ook zegt u dat als er geen eiwitten zijn aangetroffen, geen zorgen maken? hoe denkt u hierover?
Antwoord:
Ja, dat is niet helemaal goed. De hoge bloeddruk kan een teken zijn dat er iets met de nieren is, maar hoge bloeddruk is ook schadelijk voor de nier. Als de schade aan de nieren door langer bestaande hoge bloeddruk veroorzaakt wordt, zien we meestal wat eiwit in de urine verschijnen. Dus waarschijnlijk heeft hij hoge bloeddruk omdat hij een nierziekte heeft. Maar de meeste andere nierziekten hebben ook eiwitverlies met de urine tot gevolg.
Belangrijkste vraag is of dit acuut nierfalen is of chronisch, dat wil zeggen, is het zojuist ontstaan en tijdelijk of iets wat langer bestaat en langzaam erger wordt. is hij al langer vermoeid en lusteloos is een teken. Of bloedarmoede. Of verlies van eetlust.
Acuut nierfalen is voor hem beter dan chronisch omdat er dan een kans is dat het weer helemaal goed komt. de meeste oorzaken van acuut nierfalen zijn bijvoorbeeld het gebruik van pijnstillers van de groep ibuprofen, nurofen, voltaren etc. Paracetamol is niet schadelijk. Het kan ook door antibiotica veroorzaakt worden. Of door aanhoudende dehydratie door bijvoorbeel diarrhee.
Verder bloedonderzoek en een ECHO van de nieren zal de vraag kunnen oplossen, indien er twijfel blijft bestaan een nierbiopsie.
U heeft gelijk dat eGFR an 33 grofweg een nierfunctie van 33% betekent, terwijl voor uw man 75-80% normaal zou zijn. Maar ook realiseren dat dialyse etc niet nodig is voor het onder 10 valt.

Veel sterkte.
 
Reactie vraagsteller:
edankt voor uw snelle antwoord, vandaag bij de nefroloog geweest en hij moest gelijk bloed/urine en bloeddrukcontrole doen. Bloeddruk was erg hoog 175/128 mmHg, na 7 metingen. Oogarts geweest en zijn ogen waren goed. Volgende week krijgt hij een echo van zijn buik en 24-uurs urine onderzoek. Tot nu toe nog steeds geen eiwitten gevonden. 

Hij heeft nu Nefidepine gekregen voor de bloeddruk die zsm omlaag moet. Gij heeft idd aangegeven dat de nierfunctie nog maar 33% is. Mijn man is er erg geschrokken van dit nieuws. Kan de nierfunctie nog beter worden??? Dat zit in zijn hoofd dus misschien kunt u nog een antwoord geven? 

Nog steeds heeft hij verder geen enkele klacht! 

Ik dacht ik stuur nog ff een bericht terug naar u.

Ps; Kreat en gfr zijn hetzelfde gebleven.

Hij heeft vanmiddag een tablet ingenomen en hebben net nog even bloeddruk gemeten (thuis) en verbaasde ons 117/92!!! Mag dit zo snel gaan?

Mvg
 
Antwoord Beheerder:
het kan een acute nieraandoening zijn, vooral omdat alles zo snel opgekomen is. Een belangrijke vraag aan de nefroloog is of dit acuut of chronisch nierfalen is. Akuut nierfalen kan weer verbeteren tot een normale nierfunctie, en kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door medicijnen, een allergische reactie, en soms door bepaald voedingsproducten waarvoor iemand allergisch is. Indien er een voorafgaande infectie was van de huid of de keel kunnen de bacterien ook een voorbijgaand nierfalen veroorzaken.
Als het chronisch nierfalen is, zijn de kansen op verbetering nihiel. Het kan misschien iets beter worden, zoals 40%, maar meestal niet meer dan dat. Realiseer u wel dat ook een nerfunctie van 33% niet het einde van de wereld is. dialyse en transplantatie komen pas aan de orde als de functie tot zo'n 10% valt.
maar zover wil je het niet laten komen dus er zal zoveel mogelijk nierbescherming gegeven moeten worden. Goede bloeddruk is daarbij heel belangrijk.
Nifedipine is een goed medicijn, maar heeft een heel snelle, en helaas ook kortwerkende werking. de bloeddruk valt snel en gaat dan weer omhoog. na een kortdurende behandeling schakelen we meestal over op andere medicjnen, bij voorkeur de zg. ACE inhibitors.
Ik hoop dat het een akuut nierfalen is en weer volledig hesrteld. Soms geeft een biopsie van de nier (stukje met een naald uit de nier halen onder locale verdoving) de uitslag.
Beantwoord door:
Prof. Dr. Johan Rosman
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Hoge bloeddruk/kreat/gfr:

Verkeersboete niet binnengekregen...
      [Gesteld in Verkeersrecht]
2009-02-08 14:03:56
welke opleiding moet ik volgen?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-05-28 05:37:02
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Zoon 16 wil blijven slapen bij vriendin 15.
      [Gesteld in Kinderopvoeding]
2012-03-23 08:03:09
Wat te doen, zoon steelt geld van ons
      [Gesteld in Kinderopvoeding]
2012-05-09 00:48:03

Gemiddelde score Nierziekten: 8.9 (169x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258142
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+