Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Consumenteninformatie » FinanciŽn » Incasso
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Incasso en krijg online een antwoord van de specialist in Incasso

Zelf een vraag over Incasso? Klik hier.
Meer vragen over Incasso.
De huidige beheerder van de rubriek Incasso:
Naam: Marc van Rosmalen
Bedrijf: Nbii b.v.
Reactiesnelheid: 20 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Marc van Rosmalen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over IncassoVragen over Incasso via RSS. Klik hier.
RSS over Incasso op jouw website?Vragen over Incasso op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over IncassoVragen over Incasso via E-mail. Klik hier.

Mag het incassobedrag verschillen van vonnisbedrag

[Gesteld op: 12-06-2012]

Toelichting:
Beste meneer,
Na een rechtszaak met een incassobureau had de rechter de proceskosten, de hoofdsom en de buitengerechtelijke kosten vastgesteld.

Daarnaast is er in het vonnis verdere rentekosten, bureaukosten, aanmaningskosten, administratiekosten en in verband met buitgerechtelijke werkzaamheden gemaakte informatiekosten die de schuldeiser had gevorderd afgewezen.
Toch heeft het incassobureau rentekosten, executiekosten, betekening en nakosten in rekening gebracht. Nadat ik dit had betaald, heb ik weer een factuur ontvangen met gestegen rente en executiekosten. Kan dit, terwijl er in het vonnis het volgende staat: wijst het meer of anders gevorderde af?

Groeten,
Noor
Antwoord:

Beste Noor,

Het enige dat je hoeft te betalen is waar de rechter je voor heeft veroordeeld.  Als je verweer hebt gevoerd, dan krijg je dit vonnis toegezonden door de griffie en kan je contact opnemen met de schuldeiser / deurwaarder / incassobureau. Als je geen verweer hebt gevoerd, dan zal de deurwaarder dit vonnis aan je betekenen. Dit betekent wel dat de kosten van deze betekening (ruim 80 euro) erbij komen. Als je niet betaalt, kan het vonnis tenuitvoer worden gelegd. Daar komen dan weer executiekosten bij.

Hoewel deze executiekosten niet in het vonnis staan, is het wel zo dat de deurwaarder deze kosten uit kracht van het vonnis toch meenemen. Immers deze kosten zijn wettelijk vastgesteld. Als u het niet eens bent met deze kosten dan kunt u dit aan de rechter voorleggen, maar deze zal alleen in hoge uitzonderingsgevallen in deze kosten schrappen. In zo'n geval kunt u het beste een advocaat raadplegen.

Als het incassobureau ook gerechtsdeurwaarder is, dan brengt deze slechts de wettelijk toegestande kosten in rekening. Gewone incassobureaus hebben nogal eens de neiging ook andere kosten door te rekenen. Deze zijn niet altijd terecht.

U kunt altijd vragen om een berekening van de rente en reken deze na. Hiervoor zijn diverse sites op internet te vinden. De software die incassobureaus en deurwaarders gebruiken blijken weleens de rente onjuist te berekenen.

En vraag ook om een specificatie van de executiekosten. Voorbereidingshandelingen  voor de executie mogen niet in rekening gebracht worden, maar door deze in het kopje executiekostenop te nemen kan je niet altijd zien of deze meegenomen zijn. Als de deurwaarder langs is geweest om beslag te leggen op uw inboedel, maar u was niet thuis en er is geen beslag gelegd, dan mogen er geen kosten aan u doorberekend worden. (wel aan de schuldeiser overigens).

Als de deurwaarder echter de executie heeft gestaakt omdat u een betaling doet, dan mogen er wel executiekosten in rekening gebracht worden.

Als de deurwaarder een timmerman heeft ingeschakeld en deze is afbesteld omdat u een betaling heeft verricht, dan kan het zijn dat de timmerman kosten in rekening brengt. Redelijke kosten moet uw dan wel betalen.

U kunt ook vragen waar de nakosten op gestoeld zijn. Immers daar staat in het vonnis niets over. Uit jurisprudentie blijkft dat deze kosten wel doorberekend mogen worden, maar als je deze niet wil betalen kan je dat gewoon aangeven. Het incassobureau moet dan hiervoor apart naar de rechter toe gaan en overigens vaak wel met succes. Het is echter onwaarschijnlijk dat zij dit zullen doen als het slechts een klein bedrag betreft, gelet op de bijkomende kosten en de toch wel onzekere uitkomst. De rechter wijst deze kosten ook wel eens af.

Een goede site om eea eens na te kijken is:

http://www.schuldinfo.nl/index.php?id=51

 Succes.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mag het incassobedrag verschillen van vonnisbedrag:

Wat gebeurt er in of met je lichaam door leukemie
      [Gesteld in Leukemie]
2007-02-27 18:33:46
graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Kleuradvies muren toilet en tienerkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-06-26 20:12:54
schilderen van babykamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-09-17 22:42:21

Gemiddelde score Incasso: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+