Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Friesland

Zelf een vraag over Notaris-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Friesland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Friesland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Friesland Klik hier.

RSS over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Friesland op jouw website?Vragen over Notaris-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via E-mail. Klik hier.

erfgenamen recht op afschrift geldende testament?

[Gesteld op: 10-06-2012]

Toelichting:
Notaris weigert een afschrift van het geldende testament aan kinderen / erfgenamen te verstrekken. Kinderen / erfgenamen beschikken alleen over een door de andere ouder /executeur verstrekt vodje dat vol met onderstrepingen staat. M.n. is onderstreept wat deze ouder van pas komt. Wat kunnen kinderen / erfgenamen doen om gewaarmerkt afschrift te verkrijgen? Het in 1997 opgemaakt ll testament blijkt in 1998 handmatig door erflater te zijn gewijzigd. In 1998 is door toenmalige notaris wel aangifte gedaan van erfbelasting. Kan via belastingdienst geldende testament boven tafel komen? Op het verstrekte vodje staan geen stempels of i.d. van belastingdienst ter verwerking.
Antwoord:

Kinderen, legitimarissen hebben recht op een kopie van het testament, van een overleden ouder (dus niet van een ouder die nog leeft) Dit kopie kan verstrekt worden door de notaris die het testament heeft opgesteld. Ook kunt u bij een andere notaris terecht om het testament op te vragen.

Is het testament niet door de notaris opgesteld, maar thuis en handmatig dan kan de notaris dit waarschijnlijk ook niet verstrekken. Het is dan ook maar de vraag of handmatige bepalingen of wijzigingen uberhaupt wel geldig zijn. Zijn het wellicht aantekeningen van de erflater op een reeds gemaakt testament. En had dit dan niet in een nieuwe notariele akte, een nieuw testament gemoeten.

Een notaris kan dit beoordelen. Het advies is dan ook ga met het papier wat u nu heeft naar een notaris. Hij/zij kan dan het laatste testament opvragen, na informatie bij het centraal testamentenregister te hebben ingewonnen. Ook kan de notaris dan beoordelen of de handmatige verklaringen dan wel of niet geldig zijn.

Wellicht is het ook nog verstandig om een kopie van de erfbelasting op te vragen. U weet dan wat er was in 1997/1998, en wat de rechten van de kinderen dan nu zijn.

Deze aangifte kan inderdaad bij de belastingdienst worden opgevraagd.

Veel succes, met vriendelijke groet,

Anna de Vries, notaris Ureterp

 

 

 

 
Reactie vraagsteller:
Geachte mevrouw de Vries,
Hartelijjk dank voor uw snelle reactie.
Het is zo dat het ll testament dat in 1997 is opgemaakt, door de erflater ten overstaan van de notaris is gewijzigd in 1998. Het betreft relatief kleine wijzigingen maar wel met grote gevolgen. Bijvoorbeeld vordering wordt invorderbaar ook bij samenwonen en niet alleen bij hertrouwen. Een levensverzekering moet op moment van uitkeren in 2005 direct uitgekeerd worden aan kinderen, etcetra.
Waarschijnlijk heeft volstaan kunnen worden met kleine toevoegingen op het ll testament van 1997 middels bijschrijvingen en geparafeerd zowel door notaris als erflater. Om 2 redene is vermoedlijk geen nieuw testament gemaakt: 1) kostenbesparing 2) geen slapende honden wakker maken (de vader/ executeur) (erflater kon psychisch-emotioneel niet tegen executeur op).

Zet de belastingdienst stempels op testament ten teken van verwerking? Maw kunnen we door te verwijzen naar ontbreken van stempel belastingdienst aantonen dat verstrekt vodje niet het geldende testament is?
Bewaart belastingdienst een kopie van het door hun geregistreerde testament?

Hartelijk dank voor uw reactie, alvast.

met vriendelijke groet,

Kinderen erflater
 
Antwoord Beheerder:

Het is maar zeer de vraag of dat exemplaar met aantekeningen wel geldig is. Een wijziging of herroeping geschiedt doorgaans door het opmaken van een nieuw testament bij de notaris, waarbij de gehele nieuwe tekst (dus zonder aantekeningen) in de akte staat.

Na een overlijden vraagt de belastingdienst een kopie op van het testament. Alsdan wordt het voorzien van een stempel.

Ook kunnen personen zelfs stukken naar de belastingdienst sturen ter registratie. Dat is dus heel wat anders. Het is een registreren en zegt niets over de geldigheid van een stuk.

Het beste kunt u het betreffende stuk voorleggen aan een andere notaris. Die ziet dit dan en kan zijn/haar oordeel geven, en ook contact opnemen met de betreffende notaris.

Veel succes

met vriendelijke groet,

Anna de Vries, notaris UReterp

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan erfgenamen recht op afschrift geldende testament?:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Notaris-Friesland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+