Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

uit een vof stappen hoe doe ik dat?

[Gesteld op: 29-05-2012]

Toelichting:
Ben met mijn geregistreerd partner een aantal jaren geleden een vof aangegaan, de relatie is nu twee jaar verbroken maar ik sta nog wel ingeschreven bij de kvk in de vof. Het huis staat ook nog op bijder naam, ik woon er al twee jaar niet meer. Ik wil graag met spoed uit die vof, wat te doen? en wat zijn de consequenties, ik heb overigens al ruim twee jaar geen inkomen meer, en verblijf in Roemenie. Het bedrijf heeft echter wel een schuld n.l. een bedrijfskrediet die wij zijn aangegaan met het opstarten van het bedrijf. De afspraak die wij samen gemaakt hebben ten tijde dat we uit elkaar gingen, was dat hij in het huis mocht blijven met alles erop en eraan en dat ik schuldenvrij zou worden gemaakt. Overigens niet bekrachtigt bij de notairis.
Antwoord:

U zit  nu in een hele slechte positie; omdat er formeel niets is geregeld bent u nog steeds hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de VOF, maar ook voor bijvoorbeeld de woningschuld. Dit zijn overigens gescheiden zaken, en moet apart worden afgehandeld.

Het feit dat de relatie is verbroken betekent niet dat u niet meer samen in de VOF zou kunnen werken. het gebeurt veel vaker dat ex-partners nog wel zakelijk blijven samenwerken omdat dat succesvol is. Als u echter niet meer in de VOF wilt stappen dan moet u daar de officiele stappen voor nemen zoals beschreven staan in de VOF-akte. Als u toendertijd geen VOF-akte heeft getekend, dan loopt het allemaal wat moeizamer. In ieder geval moet u zich bij de Kamer van Koophandel laten uitschrijven, want zolang u dat niet heeft gedaan bent u aansprakelijk voor alles wat er met de VOF gebeurt. Van de VOF moet vervolgens een slotbalans worden opgesteld waarbij alle bezitingen en schulden op de werkelijke waarde worden gesteld. U heeft recht op uitbetaling van uw kapitaal volgens deze slotbalans, verhoogd met uw aandeel in de goodwill. Tot slot moet u er voor zorgen dat alle lopende contracten worden herzien, zodat uitsluitend uw ex hiervoor vernatwoordelijk is. Denk hierbij o.a. aan huurcontract of kredietovereenkomst met de bank.

Prive werkt het anders; u bent of was geregistreerd partner, en dit is vergelijkbaar met een huwelijk. Dit moet worden ontbonden, waarbij ook de "gemeenschap van goederen" wordt opgeheven (als deze er was). Het gezamenlijk eigendom van de woning moet juridisch worden omgezet, zodat de woning volledig op naam van de ex komt, en ook de hypotheek moet volledig op zijn naam worden gezet. Dit loopt via een notaris.

Aangezien uw ex kennelijk nog niets heeft geregeld, en dit nu al 2 jaar geleden is, raad ik u aan om op korte termijn stappen te ondernemen, om te voorkomen dat u later met de schulden van uw ex wordt opgezadeld.

 
Reactie vraagsteller:
Dank u voor uw snelle reactie,

Ik verzoek mijn geregistreerd partner al ruim anderhalf jaar deze stappen te ondernemen, maar doet hier niets mee. Wij zijn destijds enkel naar de KVK geweest om de eenmanszaak om te zetten in een vof, volgens de boekhouder van mijn ex was dit veel beter. Omdat er dus nog steeds niets wordt ondernomen na talrijke emails en sms dacht ik de stap alvast te nemen om mij in Nederland bij de kvk te voegen alwaar mijzelf uit te schrijven in deze vof, zodat de bal eindelijk eens gaat rollen?
 
Antwoord Beheerder:
Als uw partner niets doet, dan zal u inderdaad zelf actie moeten ondernemen. Zoals gezegd begint dit heel eenvoudig door het uitschrijven bij de KvK. Daarmee voorkomt u in ieder geval dat u door schuldeisers van de VOF aansprakelijk kan worden gesteld voor nieuwe schulden. De aansprakelijkheid voor oude schulden blijft wel bestaan, totdat deze zijn afgelost. En ook blijft u aansprakelijk voor de bankschuld, totdat het contract is omgezet.
Als u denkt dat de bal gaat rollen door u uit te laten schrijven bij de KvK, dan moet ik u teleurstellen. Uw ex kan dan nog steeds verder, maar dan als eenmanszaak. Voor hem verandert er niet veel. U zal dus meer actie moeten ondernemen, en ik raad u aan om hiervoor een advocaat in te huren. Niet om een rechtszaak te beginnen, maar wel om u te begeleiden bij de juiste stappen die u moet nemen om uw juridische positie veilig te stellen.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan uit een vof stappen hoe doe ik dat?:

7 stappen
      [Gesteld in Dromen]
2008-03-09 18:15:19
Ik wil dood, maar ik wil niet dood willen....
      [Gesteld in Zelfdoding]
2009-02-09 18:38:15
Ik zou mijn geld terug willen van een bestelling
      [Gesteld in Handel]
2010-11-27 11:16:53
Hoe vaak mag ik van advocaat veranderen?
      [Gesteld in Letselschade]
2012-08-10 13:13:31
Bovendraad pakt onderdraad niet Singer 3321.
      [Gesteld in Naaimachine reparatie]
2014-11-15 13:18:40

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+