Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Mijn dochter van 19 is absoluut niet zelfstandig!

[Gesteld op: 25-05-2012]

Toelichting:
Zij heeft zich een ander paard gekocht en wilde daar ook helemaal voor opkomen. Ze werkt één avond per week in de horeca waarvan ze niet kan rondkomen. Normaal kreeg ze 100€ zakgeld maar vorig jaar deed ze niet haar best op school en heb ik gezegt dat ze pas weer zakgeld krijgt als ze haar diploma voorlegde. Ze is dus nu aan het dubbelen en krijgt géén zakgeld tot ze einde schooljaar haar diploma heeft. Ze heeft haar voorlopig rijbewijs en klaagt dat andere uit haar klas een auto van hun ouders gekregen hebben maar ze moet nog samen met mij oefenen tot haar eigenlijk rijbewijs, nu ik een grotere auto heb durft ze niet méér te rijden en blijf ik taxi spelen. Ze verwacht dan dat wij op de meest onmogelijke momenten klaar staan. Ieder weekend is ze bij haar vriendje en verzorgt papa haar paard samen met de andere paarden, als zij dan door de week ook papa zijn paard en pony moet verzorgen breekt de hel los!! Ik zit achter haar aan dat ze een job zoekt voor de zomervakantie zodat ze reserve heeft maar ze durft nergens naartoe te bellen of zich te gaan voorstellen, dat zou ik moeten doen. Ze denkt niet vooruit zodat ik haar straks van haar werk naar papa moet rijden om haar kleren te halen (16km) en dan naar haar vriendje vriendje brengen (50km) zodat ik rond 23u weer thuis ben. Ze weet ook totaal niet wat ze wilt. Ze wilt later een huis en iets met honden en paarden doen, maar niets concreet waar ze naartoe aan het werken is. Ze is ook boos op mij omdat ik 5 dagen naar Spanje ga en zij niet mee mag. Ik ben alleenstaande en kan dat net betalen maar heb niet genoeg om voor 2 te betalen want zij heeft géén geld en papa wilt niet bijspringen in de kosten.
Ze dreigt ook steeds dat het leven géén zin heeft en ze zich beter maar van kant kan maken, als moeder wordt je daar zo moedeloos van. Gelukkig heb ik nog een goede relatie met mijn ex en staan we op één lijn wat onze dochter betreft alleen weten we totaal niet meer hoe we haar op de juiste weg moeten krijgen.
MVG
Monique
Antwoord:
Beste Monique,

Uit uw verhaal begrijp ik dat u erg veel moeite heeft met het controleren van uw dochter. U zit er boven op en u wilt haar vormen naar wat volgens u het beste voor haar is. Zij kan zich niet daaraan onttrekken door haar afhankelijkheid van u. En inmiddels heeft u er zelf ook last van zoals blijkt uit uw vraag.
Bij het lezen van het volgende is belangrijk te weten dat het over communicatiepatronen gaat, niet over de juistheid van de inhoud. Natuurlijk dient uw dochter te leren om zelfstandig in het leven te staan en te beseffen dat zij met leerprocessen op school, thuis en elders haar eigen mogelijkheden dient te vergroten.
Helaas is uw dochter in haar opvoeding heel erg afhankelijk van anderen geworden en ervaart zij de wereld als heel onveilig.. Het zelf oppakken van nieuwe activiteiten voor zichzelf is voor haar onbewust levensgevaarlijk.  Vanuit NLP gezien is dit alles gemakkelijk te verklaren:

Het door u vaak naar uw dochter toe gebruikte patroon, dat deze afhankelijkheid heeft veroorzaakt is: ‘Als je niet ‘X’ doet, gebeurt er ‘Y’. X is hierin iets dat zij vervelend vindt (bijvoorbeeld huiswerk maken) en Y is iets dat voor haar nog erger is (geen zakgeld). De ‘straffen’ die u hierin heeft gekozen zijn vaak zaken die haar belemmeren om zelfstandig te worden, zoals geen zakgeld. En deze afhankelijkheid is voor haar hetzelfde als ‘veiligheid’.
Dit patroon geeft haar in communicatie met u steeds de keuze uit twee kwaden. Kiest zij niet uit deze twee kwaden dan kan zij rekenen op totale afwijzing van haarzelf als persoon. Zij heeft dus bijna haar hele leven lang normen geleerd als:
- ik moet doen wat moeder zegt anders mag ik er niet zijn
Als ik zelf iets wil, initiatief neem of zelfstandig iets onderneem, dan mag ik er niet zijn.
Deze ‘als niet - dan’ regels gaan heel diep, want ze zijn verankerd in haar overlevingssysteem.
Het verbaast me dan ook niet dat uw dochter haar leven niet de moeite waard vindt en u ermee dreigt eruit te stappen.
Haar leven bestaat uit vervelende dingen doen in opdracht van u of er niet mogen zijn. Elke poging om hieruit te stappen geeft haar ook een soort doodsangst. Meer concreet:
‘Met u’ moet ze alleen dingen doen die ze niets waard of vervelend vindt op straffe van narigheid en ‘zonder u’ kan ze niet leven. Geen wonder dat ze zich in levensgevaar waant als u haar voor uw vakantie alleen laat. Dat wordt voor haar een helse periode van ‘er niet mogen zijn’ bij alles dat ze doet (want ze is allee en moet initiatief nemen)  en ook ‘er niet mogen zijn’ omdat u haar alleen laat (waarover ze haar hele leven van u heeft geleerd dat dat het ergste is wat haar kan overkomen).
Haar angst voor alleen auto rijden kunt u hiermee ook verklaard zien, evenals haar angst om van school af te gaan, waardoor ze haar diploma niet kan/wil halen omdat dat ‘gevaarlijk’ is.

De oplossing van deze problemen is te bereiken door de relatie tussen uw beiden te veranderen. Het afhankelijkheidspatroon dient te worden afgebouwd en uw dochter dient alsnog te leren dat het OK is wanneer zij zelf haar leven begint te sturen en wanneer zij beseft dat zij niet alleen voor u leeft maar voor zichzelf.

Gegeven de al aanwezige afhankelijkheidsrelatie ligt de sleutel voor de oplossing bij u. U dient het initiatief te nemen om uw dochter te stimuleren haar eigen leven op te pakken. En bedenk: opdrachten als ‘Wees spontaan’ helpen dan niet. Dat zijn voorbeelden van het oude patroon.
Het lijkt mij belangrijk dat u zelf allereerst leert om het opleggen van deze gedragsregels aan uw dochter niet meer nodig te hebben. Dit soort gedrag gaat namelijk niet vanzelf over.
Volgen van een goede NLP opleiding over het veranderen van innerlijke overtuigingen of inschakelen van een goede NLP coach kan u hierbij helpen. Daarbij dient u te zoeken naar iemand die in staat is om deze ‘normen’ te bewerken, ook als die zijn ontstaan in de eerste twee levensjaren, voordat het cognitieve brein is aangelegd.  Van daaruit is namelijk uw relatie met uw dochter ontstaan.


Uw dochter heeft hierin begeleiding nodig van u, maar mogelijk ook van een goede NLP coach, die haar kan helpen om de door u ingeprogrammeerde veiligheidsregels’ te veranderen.  En het kan ook geen kwaad wanneer u beiden samen met een goede NLP coach of in NLP geschoolde psycholoog uw communicatiepatronen samen onderzoekt en verandert.

En bovenal: uw dochter is reeds 19 jaar en in Nederland dan al volwassen. Zij verdient het om in vrijheid  te kunnen genieten van haar leven.

Wilt u hierover meer weten of wilt u suggesties voor mensen die u hiermee kunnen helpen, dan kunt u telefonisch of per email contact met mij opnemen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen.
Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Mijn dochter van 19 is absoluut niet zelfstandig!:

Heb je als ondernemer ook recht op een uitkering?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-02-23 17:05:06
ik ben zzper heb ik recht op uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-22 00:14:14
kan ik als startend ondernemer bijstand krijgen?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-06-09 19:29:58
docent en leerling in een conflikt
      [Gesteld in Lesmateriaal]
2010-12-19 17:16:38
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+