Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Neurologische Stoornissen » Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom en krijg online een antwoord van de specialist in Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Zelf een vraag over Chronisch Vermoeidheidssyndroom? Klik hier.
Meer vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Beheerder worden?

De rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom Klik hier.

RSS over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via RSS. Klik hier.
RSS over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website?Vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via E-mail. Klik hier.

ik heb reeds 7 jaar cvs !

[Gesteld op: 01-03-2007]

Toelichting:
wat kan ik doen?
Antwoord:
Dat is een zeer ruime vraag. Bekijk eens de andere vragen en antwoorden op deze site. Hieronder volgt alvast wat algemene informatie.

In de klinische praktijk vinden we 2 grote entiteiten terug. Aan de ene kant staat de psychosomatische groep die ijvert voor hoofdzakelijk cognitieve gedragstherapie om de draaglast te verminderen. De medische school, vaak omschreven als de tegenpool, promoot een multidisciplinaire aanpak rond een geneeskundige behandeling. Beide scholen blijken steeds nauwer verwant wat de polariteit vermindert.

De medische school ontstond na de ontdekking van RNase L, een eiwit werkzaam in het verdedigingssysteem van elk menselijk lichaam. In 1997 werd aan de universiteit van Philadelphia (USA) een abnormale vorm van dit eiwit (RNase L) gevonden. Wanneer een vreemd organisme ons lichaam aanvalt, gaat er een alarmsignaal af in het verdedigingssysteem. Dit alarmsignaal activeert twee generaals die de legers op een efficiënte wijze naar de overwinning leiden. Eén van die twee generaals is Ribonuclease L (RNase L). Eens geactiveerd gedraagt RNase L zich als een schaar om aanvallers te vernietigen en zo de infectie te stoppen. Op hetzelfde moment zet het de geïnfecteerde cel aan tot spontane celdood. Hierdoor wordt de infectie bestreden en geneest de persoon. In de immuuncellen van de CVS patiënten werkt de generaal niet optimaal. De generaal wordt afgeleid door afvalprodukten die normaal gesproken verwijderd moeten worden uit het lichaam. Deze afvalprodukten zijn zo krachtig dat ze de generaal vervangen door 2 onervaren luitenants. De ene luitenant veroorzaakt chaos in de linies waardoor tegenstanders vrij spel krijgen. De andere luitenant kiest verkeerde uitvalsbasissen waardoor de normale functie wordt verstoord. Om een uitvalsbasis te activeren is de juiste sleutel nodig die de luitenant niet heeft. Hij plaatst echter de bijna identieke sleutel op de poort waardoor een kolonel met de juiste sleutel niet meer binnen kan. Hierdoor ontstaat chaos in verschillende lichaamsfuncties en veroorzaakt o.a. nachtelijk zweten, spierkrampen en visuele problemen (Englebienne en De Meirleir, 2002).

“Mieke, een gezonde twintiger, geniet van haar studies psychologie. Hier heeft ze altijd van gedroomd. Ze komt uit een gezin dat haar altijd steunde en waar regelmatig samen ontspannende vakanties en uitjes werden georganiseerd. Bovendien heeft ze een bevredigende relatie met haar jeugdvriend. Na haar stage in een psychiatrische instelling, kon ze van de ene dag op de andere slechts 2 uur wakker blijven! Uiteindelijk kreeg ze de diagnose CVS en werd ze behandeld voor veelvuldige infecties die haar lichaam ondermijnden. Na drie jaar is Mieke terug voltijds aan het werk als psycholoog. Zelf beschrijft ze deze periode als louterend: aan de andere kant van het bureau zitten, zorgt voor een beter inzicht in elke nieuwe patiënt die bij me binnenloopt.“

De psychosomatische school promoot cognitieve gedragstherapie om de levenskwaliteit te verhogen. Meerdere factoren beïnvloeden en dragen bij tot het ontstaan en de instandhouding van CVS. Enerzijds is er (1) de overtuiging van de patiënt dat hij/zij lijdt aan een lichamelijke aandoening. Daarnaast (2) neemt de inactiviteit toe, mede onder invloed van bepaalde cognities en attributies.
Binnen dit model gaat men uit van een vicieuze cirkel waarin vermoeidheid en diffuse pijn een centrale plaats innemen. De vermoeidheid en de pijn die ontstaan naar aanleiding van een virale infectie geven aanleiding tot inactiviteit. Na deze periode van inactiviteit ontstaan klachten bij inspanning. De symptomen worden door de patiënt, maar ook door diens omgeving, toegeschreven aan een persisterende infectieuze toestand. Men schrijft rust voor. Naast deze ‘foute’ attributies bestaan er ook verkeerde interpretaties van lichamelijke gewaarwordingen en catastrofale gedachten in de zin van ‘als ik niet rust, zal ik onherstelbare schade oplopen’. Als gevolg van deze gedachtengang gaat men activiteiten en inspanningen vermijden. Dit leidt op zijn beurt tot meer symptomen, zelfs bij een geringe inspanning. Een lage mate van ervaren controle over de klachten en een sterke gerichtheid op lichamelijke gewaarwordingen versterken bovendien de ervaren vermoeidheid (Bazelmans en Bleijenberg, 2000).

Behandeling
Het gebrek aan een aanvaarde pathologie voor CVS lijkt het grootste obstakel vooraleer te komen tot een logische behandelstrategie. Iedereen geconfronteerd met een chronische aandoening wordt immers uitgedaagd om de impact, de angst, de dagdagelijkse problemen en de effecten op hun relaties, aan te pakken. Ondertussen zijn de onderzoekers het wel al eens dat chronische stress onder welke vorm dan ook (psychisch of medisch) een persoon kwetsbaar maakt voor CVS (zie tabel 1).

“Sofie was al kind al regelmatig ziek ten gevolge van astma en allergische reacties. Na haar studies tot psychiatrisch verpleegkundige ging ze samenwonen en startte ze een full-time baan. Haar partner hielp niet in het huishouden en haar schoonfamilie vond haar niet goed genoeg waardoor ze altijd extra haar best deed. Na een ontspannende vakantie met een vriendin kwam Sofie terug met klierkoorts. Desondanks ging ze onmiddellijk terug aan het werk met als gevolg een totale uitputting een maand later resulterend in een diagnose ‘CVS’.”

Tabel 1: Gedrag dat resulteert in een toestand van chronische stress
Maaltijden overslaan/ vermageringsdieet volgen
Gebruik van sterk bewerkt voedsel, gemaksvoedsel of onvolwaardig voedsel
Geen of overmatige lichaamsbeweging
Ontspanning en andere manieren om het centraal zenuwstelsel te kalmeren, vermijden of negeren
Ondanks vermoeidheid het dagelijkse werk afmaken
Te weinig slapen
Suiker, cafeïne, nicotine, stimulerende geneesmiddelen of kruidenmiddelen gebruiken om in een hoger tempo te functioneren als men al moe is
Oppervlakkig ademhalen bij inspanning in plaats van diep ademhalen
Blootstelling aan giftige stoffen via milieuvervuiling, huishoudelijke producten en voeding
Piekeren
Innerlijke dialogen die stress oproepen steeds bij zichzelf herhalen
Te weinig plezierige en ontspannende activiteiten ondernemen die de geest helder maken
Zichzelf op de laatste plaats zetten
Chronische stress veroorzaakt een sympatische dominantie, het actieve deel van het zenuwstelsel. Normaal gesproken bestaat er een balans tussen het sympatische of actieve deel en het parasympatische of herstellende onderdeel van het zenuwstelsel. Een aantal modules kunnen een onevenwicht herstellen.

“Hilde geloofde dat perfectie veiligheid bracht en haar angst voor onvolkomenheid veroorzaakte angstgevoelens, nervositeit en paniek als iets niet perfect was waardoor ze zichzelf blindelings voortdreef resulterend in een zenuwinzinking waar ze niet meer van recupereerde. Uiteindelijk werd Hilde gediagnosticeerd met CVS.”

Informatie is controle
In de sessies wordt uitgelegd wat de verschillende mechanismen zijn die tot uitputting leiden. Informatie over alle mogelijke behandelingen wordt gegeven alsook een uitgebreide verklaring voor hun CVS. Hun individuele onderhoudende en uitlokkende factoren maar ook wat hen kwetsbaar maakte voor de aandoening, worden besproken.
In het begin verwachten we niet dat mensen actief gaan deelnemen aan de sessies omdat ze in een crisissituatie verblijven. Ze weten niet wat er aan de hand is en hoe ze er mee moeten omgaan. Door de hoeveelheid aan informatie krijgen de patiënten zelf verantwoordelijkheid voor hun aandoening.

Voeding
De cliënt is meestal zelf niet geïnteresseerd en neemt niet de tijd om te eten. Toch vinden hersenen het van groot belang om strikt en regelmatig een voorraad suiker (brandstof) te krijgen. Indien niet, gaan ze ervan uit dat er hongersnood heerst en sturen ze een alarmsignaal naar het stresssysteem. Zolang men niet eet, zullen de hersenen alarmsignalen blijven uitzenden. Als er niet regelmatig en voldoende gegeten wordt, zal de spiermassa afbreken en de stofwisseling vertragen, aangezien de spiermassa het tempo van de stofwisseling regelt. De consumptie beperken is al erg genoeg maar te weinig eten en alleen bewerkt voedsel, gemaksvoedsel en namaakvoeding eten is rampzalig. Deze producten bevatten nauwelijks de fundamentele voedingsstoffen en voedingsenzymen om ons lichaam te voeden en te ontzuren. Hoewel het juist en noodzakelijk is dat het lichaam zich een gedeelte van de tijd in een sympatische toestand bevindt of met andere woorden een actieve toestand, zal het gebruik van dit soort voedsel het lichaam in een verzuurde toestand houden. Het doel van eten is om het lichaam te voorzien van de nodige bouwstoffen voor onderhoud, herstel en stofwisselingsprocessen.

De slaapschuld aflossen
Nachtrust is voor het lichaam van nature de tijd voorherstel. Tijdens de slaap rust, herstelt en verjongt uw lichaam zich en bouwt het reserves op. Door de tijd te nemen om de slaapgewoonten via slaaphygiëne te veranderen, zal de gezondheid, de energie, de kwaliteit van het leven en het zelfvertrouwen verbeteren. Te weinig slaap betekent voor het lichaam dat het actieve niveau of sympathische dominantie niet kan dalen. Integendeel, de sympatische dominantie wordt door gebrek aan slaap nog erger.

Ontspanning
Ontspanning en medidatie hebben ook effect op de actieve status van het lichaam. Als het brein en lichaam tot rust wordt gebracht, zal het zenuwstelsel zich normaliseren. Uiteindelijk komt er terug een gezond evenwicht in de actieve en herstellende vorm van het zenuwstelsel waardoor het lichaam opnieuw in balans geraakt.

“De modules hebben me een extra 30% enegrie gegeven die ik nu gebruik voor verder herstel!!”

Plannen en structuur
Mensen die lijden aan CVS en nog actief kunnen zijn op de werkvloer geven hier dikwijls hun sociale leven en hobby’s voor op wat op den duur leidt tot extra stress. Herstructurering van de weekplanning kan tijd voorzien voor de hobby’s en vrienden. Bovendien zorgt een planning voor een verdeling van de energie zonder overtollige stress en vermoeidheid. De 20 minuten regel leent zich hier uitstekend toe. Elke 20 minuten wordt een korte rustpauze ingelast waar indien gewenst een ontspanningsoefening kan gepland worden. Een andere veel gebruikte stelregel kan zijn, slecht één grote activiteit per dag uit te voeren. Wat de meeste mensen met CVS proberen te doen, is alle aciviteiten die ze voor hun klachten deden te verdelen over de dag (zie figuur 1). CVS houdt in dat er een significant reductie is in het energiepeil waardoor ze steeds geconfronteerd worden met het eigen falen. Bovendien houdt men op deze manier het lichaam in een zure toestand. De bedoeling is dat ze hun activiteiten gaan aanpassen aan de energie voorhanden. Met een prioriteitenlijst kan men zien welke taken wel en welke niet zo belangrijk zijn. Deze worden dan gestructureerd in een weekplanning opgetekend zodat voldoende rust en tijd voor herstel aan het lichaam wordt gegund. (Zie figuur 2).
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gemiddelde score Chronisch Vermoeidheidssyndroom: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+