Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

allerteren vergeten

[Gesteld op: 15-05-2012]

Toelichting:
bij spel is na 1 SA 2 K door tegenpartij sS geboden zonder te allerteren dat dit geen reeel bod was. Moet WL op uitslag een correctie loslaten?
Ik ben -junior- WL sinds paar maanden.
Antwoord:

Dat laatste intrigeert me: wat is een junior WL?

2 klaveren (stayman of zo) moet gealerteerd worden (conventie) en niet alerteren is een overtreding. Dat kan je, bij herhaling, bestraffen met een straf volgens art 90 (kwart top korting). Je kan deze persoon ook 100 strafregels laten schrijven: "ik moet altijd correct alerteren" ;-)

Een correctie op de uitslag mag je ALLEEN doen als door deze overtreding de tegenpartij aantoonbaar benadeeld is. Als de tegenstander de 2 klaveren opvat als "echt", dan moet dat blijken uit speelwijze en dan met name uit de uitkomst. En deze speler zal zelf moeten aantonen dat hij benadeeld is.

Tegelijk staat er ook in de alerteerregels, dat de tegenstander ook een informatieplicht heeft: als hij vermoedt dat er iets aan de hand is, moet hij vragen. Niet vragen leidt tot waarschijnlijk een verkeerde conclusie en elke conclusie is voor eigen rekening.

Kon hij vermoeden dat er iets aan de hand is? Ja.
Na een 1SA is 2 klaveren als Stayman of puppet Stayman gebruikelijk en omdat dit een conventie is, moet het gealerteerd worden. Als na een 1 SA 2 klaveren "echte" klaveren belooft, dan is dat zodanig ongebruikelijk, dat de hoofdregel van de alerteerregeling opgaat: ieder bod waarvan je mag aannemen dat de tegenstander dat niet goed of niet volledig begrijpt, moet gealerteerd worden".

Dus ongeacht wat de betekenis van de 2 klaveren is, het moet na een 1 SA opening ALTIJD gealerteerd worden (geldt overigens voor elk bod in een kleur op 2 hoogte na een 1SA opening) en dus heeft de tegenstander de plicht om te vragen wat het bod betekent. Als de tegenstander dat niet doet, neemt hij zelf het risico op een slechte score en dan moet de arbiter natuurlijk geen Sinterklaas gaan spelen en die slechte score weghalen vanwege een verwijt dat aan beide partijen kan worden aangewreven.

Ik zou dus de 1SA bieder op het hart drukken, dat 2 klaveren gealerteerd moet worden; de 2 klaveren bieder vertellen, dat als hij spelende partij wordt, hij moet melden dat partner vergeten is te alerteren (na de laatste pas en voor de opengelegde uitkomst) en ik zou beide tegenspelers wijzen op hun informatieplicht. De score blijft gewoon staan.

Succes!!

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor de reactie, mijn vraag ging eeen beetje fout.
2K had geallerteerd moeten worden, maar OK, dan zien we ( 70+) door de vingers.
Daarna kwam 2 ( en niet s-) Schoppen als volgbod. Die 2S was geen normaal bod maar een afspraak die geallerteerd had moeten worden.
Het contract ging 1 down, zoals 3 van de 6 contracten op dit spel (in deze lijn). Correctie is dus niet nodig, heb ik inmiddels gezien.
Nogmaals Dank voor dit snelle en kundige antwoord.

Junior = dat ik t pas ben begonnen te doen (66+ er)

Groet!

Har
 
Antwoord Beheerder:

Leuk dat je pas begonnen bent en ook enthousiast.

Als je het goed wilt doen, volg je een Clubleider A cursus, daarna Clubleider B en dan de WL cursus. De eerste twee worden om het jaar binnen elk district georganiseerd en ik kan ze aanbevelen. Los van het feit dat je veel leert over de spelregels en je rechten en plichten, zijn het meestal ook heel leuk cursussen.

Ron.

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan allerteren vergeten:

Pil vergeten wat nu?? stress!!
      [Gesteld in Anticonceptie]
2007-06-20 12:06:20
Heb ik de pil goed ingenomen?
      [Gesteld in Anticonceptie]
2009-05-03 15:23:26
Kan ik zwanger zijn?
      [Gesteld in Seksualiteit]
2009-10-17 11:55:32
geen menstruatie in stopweek
      [Gesteld in Seksualiteit]
2009-10-31 15:46:02
vage bloeding diaree cyslcus vanslag
      [Gesteld in Vrouwen & gezondheid]
2012-02-08 19:28:03

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1163x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+