Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Politiek
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Politiek en krijg online een antwoord van de specialist in Politiek

Zelf een vraag over Politiek? Klik hier.
Meer vragen over Politiek.
De huidige beheerder van de rubriek Politiek:
Naam: Wiert Wiertsema
Bedrijf: De politiekadviseur.nl
Reactiesnelheid: 27 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Wiert Wiertsema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PolitiekVragen over Politiek via RSS. Klik hier.
RSS over Politiek op jouw website?Vragen over Politiek op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PolitiekVragen over Politiek via E-mail. Klik hier.

amnestieregeling

[Gesteld op: 14-05-2012]

Toelichting:
Het Surinaamse parlement heeft een amnestiewet aangenomen in zake de z.g. Decembermoorden. Deze wet doorkruist het lopende proces tegen Bouterse e.a. Volgens Surinaamse parlementariers leidt het voortzetten van het proces tot grote verdeeldheid, en is het derhalve in het landsbelang om (nu reeds) amnestie te verlenen. De Nederlandse regering is hier woedend over. De amnestieregeling zou de rechtsstaat ondermijnen. Het argument dat de amnestie nodig is om grote interne verdeeldheid te voorkomen, wordt door de Nederlandse regering van tafel geveegd.

Het opmerkelijke is dat de Verenigde Staten, nadat Obama president werd, amnestie verleende aan alle Amerikanen die betrokken waren bij de inval in Irak. De amnestie betrof politici (Bush, Cheney, Rumsfeld, Rice e.a.) maar ook juristen en artsen etc die betrokken waren bij waterboarden in Guantanamo, als ook CIA mensen die verantwoordelijk waren voor het doodmartelen van gevangenen in geheime gevangenissen in Irak en Afghanistan. Het argument van de Obama regering was exact hetzelfde als die van de Surinaamse: vervolging zou tot grote interne verdeeldheid leiden. Over de Amerikaanse amnestie heeft de Nederlandse regering zich nooit willen uitlaten, onder het motto: wij bemoeien ons niet met de interne aangelegenheden van een soevereine staat als de V.S.

Het lijkt mij dat je als Nederlandse regering consequent moet zijn. Ofwel je mengt je niet in buitenlandse aangelegenheden, ofwel spreek je je steeds uit wanneer de rechtsstaat bedreigd wordt door een dubieuze amnestieregeling.
Antwoord:

U legt een relatie tussen de amnestiewet in Suriname en een (volgens U) soortgelijke wet in de Verenigde Staten. Tegen U zou ik willen zeggen dat een goed of een slecht besluit in het ene land niet kan worden verdedigd met te verwijzen naar een ander land, dat eveneens een goed of een slecht besluit heeft genomen. Het parlement van Suriname heeft zijn eigen verantwoordelijkheid.

In een rechtstaat zijn politiek en rechtspraak strikt gescheiden. Het parlement stelt de wetten vast, de rechters voeren de wetten uit. Zij zijn onafhankelijk. Het recht heeft zijn loop zonder politieke bemoeienis. Als rechterlijke uitspraken niet goed uitvallen, kan de politiek de wet wijzigen. Dit gebeurt achteraf. Niet vooraf of tijdens een rechtszaak. Het aannemen van een wet met als doel een rechtszaak te beëindigen om verdeeldheid te voorkomen, is een politiek argument dat voorstanders van de amnestiewet aanvoerden. Of dat in een rechtstaat past, kunt U nu zelf bepalen.  

U vindt dat de Nederlandse regering consequent moet zijn. Als Suriname wordt bekritiseerd, moet ook kritiek op de VS gegeven worden. U weet dat het buitenlands beleid mede wordt ingegeven door de belangen die Nederland heeft in het buitenland. Dat betekent in de praktijk dat de opvattingen van de regering de ene keer krachtig en de andere keer minder krachtig (of misschien helemaal niet) worden uitgedragen. Dat zijn politieke keuzen. Zelden  zijn deze consequent. Wat dat betreft is er weinig verschil tussen Suriname en Nederland.
Beantwoord door:
Wiert Wiertsema
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Politiek:
Anarchisme
Conservatisme
Koningshuizen
Liberalisme
Nationalisme
Partijen
Politici
Socialisme


Gerelateerde vragen aan amnestieregeling:

Online verzekering afsluiten
      [Gesteld in Verzekeringen]
2006-09-01 13:23:46
Ondermaats presterende werknemer
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:33:31
Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
amnestie Bouterse
      [Gesteld in Juridische Informatie]
2012-05-11 18:48:36

Gemiddelde score Politiek: 7.6 (24x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258131
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+