Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Personeel en omzetbelasting

[Gesteld op: 11-05-2012]

Toelichting:
Op dit moment zijn we bezig met een afstudeerscriptie waarbij we een stichting gaan oprichten (adviseren) met een samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. We hebben nu een bepaalde organisatiestructuur vastgesteld. Hierbinnen hebben we gekozen voor een soort Dagelijks Bestuur van 2 leden (voor bijvoorbeeld financiële afwikkeling, marketing en communicatie) met één daarvan de directeur/voorzitter functie. Daarnaast een administratief secretariaat. Dit betekent dat er voor ongeveer 3 FTE aan "bestuur" in de organisatie zit. Nu hebben we bij verschillende bronnen vernomen dat de omzetbelasting niet wordt toegekend wanneer medewerkers op basis van de vrijwilligersregeling in dienst zijn. Toch hebben we ook gelezen dat wanneer dit niet in de statuten verboden wordt, het wel mogelijk is om verschillende mensen in loondienst te nemen, met als risico dat er een grotere kans is dat zij privé aansprakelijk gesteld worden als de stichting in financieel problemen komt door wanbeleid.

Nu zouden we van u graag willen weten hoe we het beste met deze situatie om kunnen gaan? Wat lijkt naar uw inziens de beste constructie voor deze stichting?
Antwoord:

Een gebruikelijke constructie is dat er een stichting wordt opgericht met een algemeen bestuur bestaande uit minimaal 3 personen die de functie van voorzitter, secretaris en penningmeester vervullen. Daarnaast kunnen er nog algemene bestuursleden zijn.
Omdat het bestuur vaak te omvangrijk is om snel besluiten kunnen nemen wordt daarbij ook vaak een dagelijks bestuur gevormd, bestaande uit 2 of 3 personen uithet algemene bestuur. Dit dagelijks bestuur is dan bevoegd om bepaalde vooraf omschreven besluiten te nemen namens het algemene bestuur.

Dit bestuur vormt gezamenlijk de werkgever van de stichting, en het is voor de zuiverheid aan te raden dit te scheiden van de werknemers. Om die reden wordt vaak in statuten verboden dat bestuursleden worden betaald voor hun werkzaamheden. Als dit niet verboden is, dan kunnen bestuurders dus wel in loondienst komen, maar lopen ze het risico dat als het fout gaat, dat ze in het kader van wanbeleid in prive aansprakelijk worden gesteld.

Er is dus helemaal niets mis met het in loondienst nemen van mensen, maar alleen als het gaat om leden van het bestuur dan is er een risico.

Je kan overigens niet "op basis van de vrijwilligersregeling in loondienst zijn". Je bent vrijwilliger OF je bent in loondienst. Als vrijwilliger kan je maximaal € 1.500 per jaar ontvangen zonder hierover belasting verschuldigd te zijn. Ook bestuurders mogen een dergelijke vrijwilligersvergoeding ontvangen. 

In uw vraag lees ik ook iets over omzetbelasting. Dit heeft echter helemaal niets te maken met de organisatievorm of de mensen die in dienst zijn; De BTW-plicht is uitsluitend afhankelijk van het soort werkzaamheden dat door de stichting wordt verricht. Daar lees ik hier te weinig informatie over, maar u kan dit zelf nagaan op de website van de Belastingdienst.

Ik hoop hiermee voldoende informatie te hebben verstrekt voor de scriptie.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Personeel en omzetbelasting:

Verliesrekening verrekenen openstaande bedragen
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2007-11-27 21:18:45
Gemiste opbouw pensioen
      [Gesteld in Rechtshulp-Friesland]
2011-06-22 20:10:09
ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-01-06 20:42:39
kilometervergoeding
      [Gesteld in Belastingen-Noord Holland]
2008-07-17 11:49:23
omzetbelasting en inkomstenbelasting
      [Gesteld in Belastingen-Noord Holland]
2009-01-30 13:13:23

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+