Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Autisme » Syndroom Van Asperger
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Syndroom van Asperger en krijg online een antwoord van de specialist in Syndroom van Asperger

Zelf een vraag over Syndroom van Asperger? Klik hier.
Meer vragen over Syndroom van Asperger.
De huidige beheerder van de rubriek Syndroom van Asperger:
Naam: N. Posthuma
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 7.2 (van max. 10)
Meer informatie over N. Posthuma vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via RSS. Klik hier.
RSS over Syndroom van Asperger op jouw website?Vragen over Syndroom van Asperger op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via E-mail. Klik hier.

Hoe moet ik omgaan met de diagnose

[Gesteld op: 10-05-2012]

Toelichting:
16 jarige dochter functioneerde "normaal" in mijn ogen. Dacht dat verlatingsangst (scheiding en hertrouw 13 jaar geleden) oorzaak was van vele problemen. Sinds drie weken diagnose vastgesteld. Nu niet weten om te gaan met dochter. Kan en mag door verzuim niet deel nemen aan examen. Niveau 2 om startkwalificatie te behalen is te laag. Dochter is in staat na een kwartier proefwerken te maken en een hoog cijfer te behalen. doet nu vmbo tl...maar kan havo-vwo makkeljk aan met de juiste handvaten.
Antwoord:

Voor zowel u als uw dochter is dit een heftige periode. Daarom kan het goed zijn om een beetje rust in te lassen, desnoods met toestemming van de onderwijsinspectie of leerplicht-ambtenaar. Hierin kan degene die de diagnose heeft gegeven u waarschijnlijk ondersteunen of naar de juiste mensen doorverwijzen. Zorg dat het huis een rustige veilige plek is, zodat ze kan ontspannen. Zoek hulpverlening, in ieder geval voor uzelf (er bestaan oudercursussen autisme, ook voor puberende autisten) en (als ze wil) ook voor uw dochter. De doorstroom naar havo/vwo komt wel, eerst moet ze de puinhoop die de diagnose in haar hoofd heeft veroorzaakt opruimen (net als u ziet ze dingen nu anders, en ziet ze ook zichzelf anders, en dat is heel verwarrend). Een beetje hulp daarbij kan fijn zijn, maar soms wil je ook als puber even zelf de dingen uitzoeken. Beslis dan ook niet voor haar, maar met haar. Vraag waarom ze iets wel of niet doet/wil. Vraag het niet om een antwoord te krijgen, maar om de vraag te stellen. Op die manier houdt u het gesprek opener, wat zij ook zal merken, en als u geen antwoord krijgt, blijft de kans bestaan dat er wel een denkproces in gang wordt gezet.

Kortom: zorg dat het huis een veilige plek is, zorg dat u zelf hulp heeft, probeer of uw dochter ook hulp wil, zo niet, laat het dan. Hou thuis de conversatie open, dit haalt voor u beiden wat druk van de ketel. En doe af en toe iets gezelligs, een moeder-dochter ding (samen naar de nieuwste romantische komedie in de bioscoop, op de bank hangen en een tv-programma kijken wat jullie beiden leuk vinden, of een leuke dvd, samen winkelen, of in de stad een kopje thee drinken...).

Met vriendelijke groet,

N. Posthuma

 
Reactie vraagsteller:
Dank u wel voor uw advies om samen met dochter iets te gaan ondernemen. Alleen zij vindt geen ontspanning in bioscoop, winkelen (5 min) . Het liefst zit ze thuis te luisteren naar muziek. Geen sociale verplichtingen, wordt ze zeer onrustig van. Dit is het laatste jaar sterk toegenomen.
 
Antwoord Beheerder:

Dan kunt u wellicht samen naar de muziek luisteren, of samen muziek maken. De samenvatting van Pinkpop bekijken is misschien ook leuk. Of een clip maken op haar favoriete liedje. Het gaat erom dat u iets samen doet, niet wat dat is.

Met vriendelijke groet,

N. Posthuma

Beantwoord door:
N. Posthuma
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Hoe moet ik omgaan met de diagnose:

Constatering op late leeftijd mogelijk?
      [Gesteld in Autisme]
2006-12-27 20:30:56
Waar kunnen we diagnose Asperger laten stellen?
      [Gesteld in Autisme]
2007-11-29 20:49:13
kan iemand zich verschuilen achter dit syndroom?
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-11-07 00:16:14
"Diagnose" autisme
      [Gesteld in Geestelijke Stoornissen]
2010-01-28 22:00:49
syndroom asperger
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2010-02-14 15:20:29

Gemiddelde score Syndroom van Asperger: 7.2 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+