Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

Moet ik verplicht meebetalen bouw nwe lift?

[Gesteld op: 10-05-2012]

Toelichting:
Complex 16 eigenaren waarvan 10 (zijn verhuurders) een lift willen inbouwen in complex. (nu alleen trappenhuis). 6 eigenaren (waaronder mijn dochter) willen/ kunnen die kosten nu niet betalen. Bovendien is het geen regulier onderhoud maar verfraaiing, verbetering. Moeten deze 6 zomaar akkoord gaan?
Antwoord:
Als er een rechtsgeldig besluit van de Algemene Ledenvergadering aan ten grondslag ligt zal uw dochter hier in mee moeten gaan.

Wel is het mogelijk om bij de kantonrechter vernietiging van dit besluit te vragen. Dit moet dan wel binnen 1 maand nadat ze van dit besluit op de hoogte is.

Met vriendelijke groet,

Wim Verhees
www.abon-vve-beheer.nl

www.slapende-vve.nl


 
Reactie vraagsteller:
Meerderheid van stemmen begrijp ik, maar is er praktische ervaring t,a,v, vernietiging besluiten (na te lezen) in de zin van hoogte toegestane investeringen? Immers, nu zouden 10 beleggers die er niet zelf wonen zomaar 6 eigenaren voor bijv. 12/m per eigenaar voor het blok kunnen zetten. Theoretisch zou dit elk bedrag kunnen zijn.
 
Antwoord Beheerder:
Daarom is er ook de mogelijkheid om het besluit bij de kantonrechter te laten vernietigen. Dit kan op grond van onbillijkheid of onredelijkheid. Er zijn nog meer redenen om dit besluit te laten vernietigen, maar deze twee zouden voldoende moeten zijn voor de rechter. De tekst in het modelreglement van 2006 luidt:

Artikel 51

Besluiten zijn vernietigbaar overeenkomstig het daaromtrent bepaalde in de artikelen 2:15 en 5:130 van het Burgerlijk Wetboek. De bevoegdheid om vernietiging van een besluit te verzoeken vervalt door verloop van een maand, welke termijn begint met de aanvang van de dag volgende op de dag waarop de belanghebbende van het besluit kennis heeft genomen of daarvan kennis heeft kunnen nemen. Het vorenstaande is niet van toepassing op een besluit tot wijziging van de akte als bedoeld in artikel 60.


In andere modelreglementen staan gelijkluidende bepalingen.

De wetsartikelen waar naar verwezen wordt:

Wetboek 2, artikel 15 :

1. Een besluit van een orgaan van een rechtspersoon is, onverminderd het elders in de wet omtrent de mogelijkheid van een vernietiging bepaalde, vernietigbaar:

a. wegens strijd met wettelijke of statutaire bepalingen die het tot stand komen van besluiten regelen;

b. wegens strijd met de redelijkheid en billijkheid die door artikel 8 worden geëist;

c. wegens strijd met een reglement.

2. Tot de bepalingen als bedoeld in het vorige lid onder a, behoren niet die welke de voorschriften bevatten waarop in artikel 14 lid 2 wordt gedoeld.

3. Vernietiging geschiedt door een uitspraak van de rechtbank van de woonplaats van de rechtspersoon:

a. op een vordering tegen de rechtspersoon van iemand die een redelijk belang heeft bij de naleving van de verplichting die niet is nagekomen, of

b. op vordering van de rechtspersoon zelf, ingesteld krachtens bestuursbesluit tegen degene die door de president der rechtbank is aangewezen op een daartoe gedaan verzoek van de rechtspersoon; in dat geval worden de kosten van het geding door de rechtspersoon gedragen.

4. Indien een bestuurder in eigen naam de vordering instelt, verzoekt de rechtspersoon de president der rechtbank iemand aan te wijzen, die ter zake van het geding in de plaats van het bestuur treedt.

5. De bevoegdheid om vernietiging van het besluit te vorderen, vervalt een jaar na het einde van de dag, waarop hetzij aan het besluit voldoende bekendheid is gegeven, hetzij de belanghebbende van het besluit kennis heeft genomen of daarvan is verwittigd.

6. Een besluit dat vernietigbaar is op grond van lid 1 onder a, kan door een daartoe strekkend besluit worden bevestigd; voor dit besluit gelden de zelfde vereisten als voor het te bevestigen besluit. De bevestiging werkt niet zolang een tevoren ingestelde vordering tot vernietiging aanhangig is. Indien de vordering wordt toegewezen, geldt het vernietigde besluit als opnieuw genomen door het latere besluit, tenzij uit de strekking van dit besluit het tegendeel voortvloeit. 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+