Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Geschiedenis
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geschiedenis en krijg online een antwoord van de specialist in Geschiedenis

Zelf een vraag over Geschiedenis? Klik hier.
Meer vragen over Geschiedenis.
De huidige beheerder van de rubriek Geschiedenis:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via RSS. Klik hier.
RSS over Geschiedenis op jouw website?Vragen over Geschiedenis op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via E-mail. Klik hier.

Waarom was Chroesjstjov tegen de Hongaarse opstand

[Gesteld op: 09-05-2012]

Toelichting:
Ik ben aan het studeren voor mijn eindexamen geschiedenis en ik vroeg me het volgende af. Ik las dat Chroesjstjov, de opvolger van Stalin, tegen het Stalinisme was. Zo ook Hongarije, wat volgens mij een satelietstaat is van de Sovjet Unie. Hier was hij minder hardhandig tegen dan Stalin. Toen ging Hongarije in opstand. (Waarom? Minder hardhandig is toch juist goed?) en wilde zich hervormen. Toen greep Chroesjstjov hard in en stuurde legers. Waarom? Hij was zelf toch ook tegen het Stalinisme?
Antwoord:
Beste meneer, mevrouw,

u haalt een aantal hele goede punten aan. Het probleem zit hem denk ik echter in de nuance. U heeft bijvoorbeeld gelijk dat Chroesjstjov zich in zijn politiek beleid sterk afkeerde van het Stalinisme. Dat betekent echter niet dat hij ook de rug toekeerde aan het communisme als zodanig. Ook heeft uw een punt dat Hongarije als satellietstaat van de Sovjet-Unie niet afkerig zal hebben gestaan van de afgenomen druk van het Stalinisme. Maar tegelijkertijd bleef het land wel bezet door buitenlandse troepen, die het zijn vrijheid en nationale trots ontnamen.

Dit alles speelde mee toen in 1956 door Hongarije de revolutie werd afgekondigd. Deze was immers niet zozeer tegen het Stalinisme, maar juist tegen het communisme en de overheersende Sovjet-staat gericht. Hongarije wilde een neutrale staat worden vrij van de bemoeienissen van het Kremlin. Het was dit laatste dat Chroesjstjov, ondanks het oorspronkelijke geloof in een vreedzame uitkomst toch deed besluiten om met harde hand in te grijpen. Kort opgesomd zijn er vier duidelijke motivaties te herkennen die de leiders van de Sovjet-Unie tot deze actie hebben aangezet:
  • Doordat de Hongaarse revolutionaire overheid de parlementaire democratie invoerde kregen de Hongaarse burgers direct invloed over het politieke beleid, buiten de voorheen alles overheersende Communistische Partij om. Dit werd in Moskou opgevat als een bedreiging voor hun machtspositie en als een voedingsbodem voor kapitalisme.
  • Als de Sovjet-Unie niet in Hongarije zou ingrijpen zou dit in het Westen als een teken van zwakte opgevat kunnen worden. Chroesjstjov vreesde dat dit de Westerse machten zou aanzetten tot een sterk aanvalsoffensief. Je moet immers niet vergeten dat dit zich afspeelde in de vroege jaren van de Koude Oorlog.
  • Als Chroesjstjov deze opstand zou tolereren zou dat tot kritiek op zijn persoon leiden. Door de Destalinisatie werd Chroesjstjov immers al kritisch bekeken door veel partijgenoten, en dit zou de druppel kunnen zijn die de emmer zou doen overlopen. Daarnaast zou het negeren van deze opstand ook andere revolutionaire bewegingen kunnen aanspreken om ook in opstand te komen. Daarom kon geen enkele onrust worden getolereerd.
  • Daarnaast was er ook een praktische veiligheidsprobleem, zonder Hongarije viel er namelijk een gat in de bufferzone van satellietstaten tussen de Sovjet-Unie en het Westen. Het was van het grootste militaire belang dat Hongarije daarom onder controle bleef zodat het geen speerpunt in een eventuele Westerse opmars zou kunnen vormen. 

Ik hoop dat dit je vraag voor een groot deel beantwoord. Mocht u nog meer willen weten dan hoor ik het natuurlijk altijd graag. Het komt er dus op neer dat hoewel zowel de Hongaarse revolutionairen als Chroesjstjov beiden tegen het Stalinisme waren, zij tegelijkertijd toch andere, zwaarder wegende, belangen hadden die hen direct tegenover elkaar plaatste, met uiteindelijk dit conflict tot gevolg.

Met vriendelijke groet,

Henry van der Burgt

Beantwoord door:
Henry van der Burgt
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Geschiedenis:
Levende Geschiedenis


Gerelateerde vragen aan Waarom was Chroesjstjov tegen de Hongaarse opstand:

gedragsproblemen met 1 dochter 12jr hoe nu?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-04-15 22:17:28
Schutting plaatsen uit pesterij
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2010-05-17 22:17:28
rol christendom in eerste feministische golf
      [Gesteld in Christendom]
2010-11-19 16:40:59
Echtgenoot in dienst nemen
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2012-05-24 17:07:03
Zonnepanelen plat dak afstand erf grens.
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2015-11-07 13:35:13

Gemiddelde score Geschiedenis: 6.0 (237x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+