Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Levenswijzen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Levenswijzen en krijg online een antwoord van de specialist in Levenswijzen

Zelf een vraag over Levenswijzen? Klik hier.
Meer vragen over Levenswijzen.

Beheerder worden?

De rubriek Levenswijzen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Levenswijzen Klik hier.

RSS over LevenswijzenVragen over Levenswijzen via RSS. Klik hier.
RSS over Levenswijzen op jouw website?Vragen over Levenswijzen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over LevenswijzenVragen over Levenswijzen via E-mail. Klik hier.

Zelf geld verdienen of een uitkering?

[Gesteld op: 04-05-2012]

Toelichting:
Een goede vriendin van mij heeft een uitkering, omdat haar vader overleden is en ze het toen een tijdje moeilijk heb gehad.. Dat is al jaren geleden, en ze heeft nog steeds lekker een uitkering.. Er mankeert helemaal niks aan d'r, ze is gezond van lichaam en geest, en toch die uitkering.. Ze zegt dat ze wel werk zoekt maar dat er door d'r leeftijd weinig werk is (volgens mij kan ze makkelijk productiewerk doen maar ja) Voorlopig kan ze elke dag lekker uitslapen en tot laat 's avonds gezellig overal op visite, als het zonnetje doorkomt zit ze op een terras in de zon met nog zo'n handje losers.. Ik irriteer me er zo aan dat ik steeds meer afstand van haar neem, want het frustreert me gewoon dat ik elke dag moet werken, 's avonds ben ik doodmoe van de fysieke en mentale werkdruk, en zij leeft lekker lang-leve-de-lol en zit er 's weekends soms nog brakker bij dan ik.. Dan troost ik me door te denken "wat een loser, op d'r 34e in een uitkering, d'r handje ophouden.." maar soms krijg ik een terras-foto of zitten ze ergens anders in het zonnetje te grappen, terwijl ik met het zweet op me rug me kapot loop te werken, dan denk ik wel es van "ja wie is er nou eigenlijk gek..?" Ik werk elke dag, ik moet allerlei belastingen betalen en mensen met een uitkering krijgen juist altijd alles vergoed en allerlei toeslagen, die vriendin lijkt ook altijd overal geld voor te hebben.. Wie is hier nu gek? Watvoor nadelen heeft zij aan die uitkering verder, buiten dat ze d'r handje ophoudt want dat boeit 'r niet.. Laatst dacht de uitkeringsinstantie dat ze was gaan samenwonen dus toen stond d'r uitkering op de tocht, ze was helema in paniek, ik zeg "meid straks moet je nog aan het werk...!" nou toen was ze boos en was ik volgens haar gefrustreerd..
Antwoord:

Goede avond,

Natuurlijk zijn er mensen die misbruik maken van een uitkeringsinstantie. Over jouw vriendin kan ik niet oordelen. Het komt ook vaak voor dat er te snel een conclusie word getrokken over mensen die een uitkering krijgen. Sommige mensen lijken namelijk gezond voor de buitenwereld, maar dan blijkt er toch meer te zijn dan word gedacht. Mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt kunnen bijvoorbeeld hun hele leven hier mee kampen. Problemen met hun concentratie kan ervoor zorgen dat het erg moeilijk word om een geschikte baan te vinden.

Soms lijken er voldoende banen te zijn, maar mensen met een uitkering worden door bedrijven snel gezien als 'verplichte sollicitanten'. Personen die dus moeten solliciteren voor die baan terwijl het misschien wel helemaal niet bij hun persoonlijkheid past. In veel gevallen worden mensen met een uitkering daarom vaak minder snel aangenomen als er keus is tussen ervaren mensen die echt in die branche willen werken.

Een inkomen zonder daarvoor te werken, lijkt misschien heel mooi, maar dit is echt niet het geval. Indien je een uitkering ontvangt krijg je een erg laag inkomen, sommige mensen kunnen hier niet of nauwelijks van rondkomen. En de vaste lasten blijven wel gewoon staan natuurlijk: boodschappen, gas water en licht, huur, kleding etc. Dus je moet minimaal gaan leven om geld over te houden voor extra's.
Daarbij moet je ook alles verantwoorden bij de uitkeringsinstantie. Ga je op vakantie dan moet je hun op de hoogte stellen. Ga je samenwonen met iemand die werkend is, dan word je ingehouden op je uitkering of het word zelfs gestopt. Je hebt je te houden aan afspraken samen met je jobcoach, want anders kan ook dan de uitkering stop gezet worden. Je hebt in de meeste gevallen ook een sollicitatieplicht.

Dus ja er zijn mensen die hier bewust voor kiezen en dit zijn mensen die het dus niet erg vinden om het op deze manier te doen. Daarbij nemen ze genoegen met een laag inkomen per maand... een optie voor een hypotheek, lening e.d. komen hiermee ook meteen te vervallen. En wil je na een jaren lange uitkering toch weer gaan werken, dan is het nog veel moeilijker om een baan te vinden!

Als je werkt, hoef je je niet te verantwoorden tegen andere mensen waar je je geld aan uitgeeft. De omgang met collega's kan goed zijn voor je sociale leven. Je verdient meer dan dat je krijgt met een uitkering. Voor mij is de keuze dus erg makkelijk. Financiele onafhankelijkheid zodat je niet meer hoeft te werken is leuk, maar een uitkering is in 1 groot woord afhankelijkheid en daarmee word je geblokkeerd om iets op te bouwen in je leven.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en respecteer de keuze van je vriendin. Ook al lijkt het soms verleidelijk het is echt niet zo een pretje....

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Levenswijzen:
Kindervrij
Naturisme
Straight Edge
Veganisme
Vegetarisme


Gerelateerde vragen aan Zelf geld verdienen of een uitkering?:

rechten en verplichtingen bij wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-09-22 13:28:33
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Pas-regeling en levensloop. Welke tabel(len)?
      [Gesteld in Salarisadministratie]
2015-02-26 12:44:19
wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
ww uitkering stopt per februari 2009
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-01-22 20:05:41

Gemiddelde score Levenswijzen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+