Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

wat kan ik doen als ik denk dat hij ware is/

[Gesteld op: 23-04-2012]

Toelichting:
Ik heb in september een man ontmoet. Een heftige stormachtige relatie volgde.
Wij zijn op een vervelende manier uit elkaar gegaan en hij wil op geen enkele manier contact, gek word ik ervan.
Wat kan ik met deze situatie zodat het niet ten kostte gaat van mezelf.
Het heeft wel een inpact op me.
Mijn verhaal heb ik al opgeschreven maar dat lijkt onvoldoende te zijn, ik wil hem ook niet lastig vallen.
Antwoord:
Geachte vragenstelster,
Het lijkt erop dat u een heftige verliefdheidsrelatie hebt gehad met een man, die ‘niet helemaal beschikbaar’ was/is voor een volledige relatie. Hij heeft vervolgens gekozen voor de voortzetting van zijn ‘oude leven’. Zo u wilt een vlucht.
U weet beiden dat de relatie voor u niet klaar is. Immers, als dat zo was zou het einde niet ‘vervelend’ zijn. En dat doet u pijn. Pijn die wordt versterkt door de onmogelijkheid er met hem over te communiceren.
Zo’n relatie(keuze) is echter geen toeval. Is de ander iemand die niet volledig beschikbaar is, dan is er ook een deel in uzelf dat ‘niet beschikbaar’ is. Vaak is dat het deel van de ander waarop uw verliefdheid zich richt.

Om hierin uw weg te vinden is het belangrijk te weten, dat mensen verliefd worden op dat gedeelte van de persoon van de geliefde, dat zij onbewust herkennen als een deel van zichzelf. Dit ‘eigen’ deel is meestal iets dat in de loop van het leven min of meer weggestopt is geraakt. Het mag er niet zijn, maar wil wel meedoen aan het leven van de gehele persoon. Het wil ook (weer) ‘buiten spelen’. Relaties zijn eigenlijk nuttige instrumenten voor persoonlijke groei en niet ‘verbindingen’ waarin mensen elkaar ‘gelukkig’ moeten maken.
De grote menging van diepe gevoelens bij verliefdheid zijn uitingen van dit verstopte deel van uzelf. Het zijn gevoelens van nieuwsgierigheid, lust en verlangen, maar tegelijk ook gevoelens van onzekerheid, angst en pijn. Je kunt je trillend en wel in de zevende hemel wanen.
De geliefde is hierbij slechts de trigger (katalisator) van de ‘vrijheidsbehoeften’ van het eigen deel ofwel de leerprocessen in uzelf, die nu aan de beurt zijn in uw leven.
Maar als je verliefd bent denk je dat deze gevoelens door de ander worden veroorzaakt. Dan denk je bijvoorbeeld: ‘zonder de ander kan ik niet verder’ of ‘hij maakt me helemaal gelukkig’. Je maakt je zo geheel afhankelijk van ‘deze ware’.

Gegeven echter dat de ander slechts het draaipunt is in een u-bocht, ligt de oplossing in het direct omgaan met het gedeelte in uzelf waar uw verliefdheid in feite op is gericht.
Dit traject gaat over accepteren en verwerken van de pijn (die uit uw verleden stamt) en verbinding maken met het deel in uzelf dat u als kind reeds heeft moeten opsluiten, om te kunnen overleven in uw omgeving. Dat deel kunt u als het ware weer vrijmaken en laten meedoen met het spel dat ‘uw leven’ heet.
Daarnaast kunt u oefeningen doen om uw verbindingen met uw ‘ex’ in overeenstemming te brengen met de voortgang in dit traject van ‘zelfacceptatie’.
NLP en aanverwante zelfsturingstechnieken geven u hierbij extra houvast. Mensen die daarin zijn opgeleid, kunnen dergelijke processen meestal wel zelf sturen. Echter vooral in het begin is dat zwaar door de overweldigende emoties. Dan helpt het om er met iemand over te kunnen praten, die u kunt vertrouwen. Dat kan een vriend(in) zijn of een in NLP geschoolde coach.

En wat als u niets doet? Dan gaat het leven ook gewoon verder. De pijnen en emoties slijten vanzelf, al kan dat soms zo’n 9 maanden of zelfs enkele jaren duren. En dan valt u wel weer op een nieuwe partner waarmee u dezelfde rit kunt herhalen.

Gaat u actief met uzelf aan het werk, dan leveren de leerervaringen daarvan u op, dat uw volgende relatie enerzijds ‘dieper’ zal zijn en anderzijds vooral nieuwe uitdagingen en voelervaringen oplevert.

Alles begint echter met het accepteren van de situatie zoals die is en het verwerken van uw verlies. Dat is een rouwproces, waarvoor u ook de tijd en ruimte moet geven aan uzelf.
En ook daarbij kunt u hulp vragen.
En tenslotte, wanneer u uw relatie op deze manier afrondt, kan dat er zomaar toe leiden dat uw verloren partner nadien alsnog een hele goede vriend kan worden.

Ik wens u veel sterkte toe.

Wilt u naar aanleiding hiervan meer concrete informatie/ondersteuning, dan kunt u contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen
 
Reactie vraagsteller:
Beste meneer Dalhuijsen,

Dank U wel voor het uitgebreide, mooie antwoord....

Ik ben erg benieuwd naar andere zelfsturingstechnieken?!
Kunt u daar nog iets meer over vertellen/

Vriendelijke groet
 
Antwoord Beheerder:
Geachte mevrouw,

Zelfsturingstechnieken zijn manieren om je te helpen je leven te sturen vanuit je ‘rechter hersenhelft’. Dit is ook wel genoemd ons analoge, vrouwelijke of intuïtieve deel.
Dit deel van onze hersenen kan voor elke situatie vele alternatieve (gedrags)mogelijkheden verzinnen en creatief toepassen. Grappig is dat als je iets doet vanuit deze hersenen, die werken met beeld- en voelkoppelingen, dan ervaar je je eigen ‘verantwoordelijk zijn’ hiervoor. Voorts heb je daardoor ook een ‘voelverbinding’ met wat je doet.
Van nature leven mensen in groepen, waarin groepsdynamische processen ervoor zorgen dat ieder groepslid uiteindelijk daarin terecht komt.

In onze westerse maatschappij worden wij steeds meer gedwongen om in en vanuit ons cognitieve brein te leven, dat eigenlijk alleen maar is bedoeld om onze veiligheid te waarborgen. Het is een soort schil om onszelf heen.
Kenmerk daarvan is dat dit systeem voor elke situatie ernaar streeft maar één gedragsmogelijkheid te hebben. Dit maakt het mogelijk om bliksemsnel te reageren bij gevaar. Hiertoe werkt ons veiligheidssysteem met normen. Normen zijn taalconstructies van de vorm:
‘Als ‘x’ optreedt in mijn omgeving dan moet/mag ik (niet) ‘Y’, want ‘Z.’
“Als er een vrachtwagen van rechts komt dan trap ik op de rem’.
Hierin is x dus de prikkel (de omgeving), die verantwoordelijk is voor de reactie ‘y’, en niet de persoon zelf. Het gedrag is automatisch. In elke nieuwe situatie toetst ons brein eerst of er onveiligheid aan de orde is. Zo ja dan volgt digitaal reageren. Is de situatie veilig, dan gaat de besturing over naar analoog, waardoor al onze mogelijkheden beschikbaar komen. Dit leidt dan tot ontspannen leven en genieten in situaties, die digitaal gestuurde mensen als stressvol en onveilig ervaren

Bijna alle problemen die mensen ervaren komen voort uit het besturen van jezelf vanuit je cognitieve brein. Dit kan bijvoorbeeld worden ingeprogrammeerd na een zeer onveilig ervaren  ‘traumatische’ ervaring. Alle therapieën enz. zijn erop gericht om in die situatie jezelf weer te kunnen aansturen vanuit de analoge hersenhelft. Daarbij wordt je begeleid door een therapeut. Echter zo’n therapie vooronderstelt een afhankelijkheidsrelatie tussen ‘patiënt’ en therapeut. Daardoor leer je ‘zelfstandig’ te zijn in afhankelijkheid. Deze therapeutische afhankelijkheidsrelatie werkt zeer beperkend op het bereikbare resultaat.

Zelfsturingstechnieken zijn technieken die je zelf op jezelf loslaat, om je aansturing te verleggen van ‘digitaal’ naar ‘analoog’. Je stuurt dan zelf het proces van het verkrijgen van meer gedragsmogelijkheden in de gegeven beperkende situatie. Het efffect daarvan is veel groter en ook veel gemakkelijker te bereiken dan in therapeutische relaties.
NLP is een voorbeeld van een verzameling Westerse zelfsturingstechnieken. Andere zijn bijvoorbeeld ‘Gestallt’, zelfhypnose en andere visualisatie technieken zoals psychosynthese.
Niet westerse culturen hebben nog veel andere methoden om mensen langs ‘onbewuste weg’, onder meer via zelfstandig uit te voeren rituelen enz. bij hun analoge aansturing te brengen. Ook deze technieken druppelen steeds meer door in onze Westerse wereld, daar ze vaak zeer effectief zijn en vrij direct aangrijpen op de verbinding van lichaam en geest. Voorbeeld hiervan is het werken met accupunctuur, met verschillende massagemethoden of met hallucinerende middelen zoals Ayahuasca in de Santo Daime kerk.

In de praktijk blijken trainingen meer effectief te zijn naarmate ze meer focussen op het via de analoge hersenhelft aanleren van zelfsturingstechnieken. Heeft u hier meer interesse in, dan is een opleiding of workshop of individueel leertraject in interculturele nlp het overwegen waard.
Uw eventuele vragen hierover beantwoord ik graag telefonisch of in een vrijblijvend gesprek.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen
Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan wat kan ik doen als ik denk dat hij ware is/:

expres gekwetst nadat ik mij gekwetst voelde.
      [Gesteld in Boeddhisme]
2013-02-03 22:28:05
informatie over formele denkstoornis of wel FTD?
      [Gesteld in Psychologie]
2010-12-06 17:21:43
Denktijd bij het bridgen.
      [Gesteld in Bridge]
2014-03-25 08:40:59
hoe maak je een spreekbeurt over kickboksen
      [Gesteld in Kickboksen]
2010-03-30 18:30:49
Doodsgedachten
      [Gesteld in Dood]
2011-06-24 22:00:45

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+