Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

Ron, Graag je mening over onderstaand

[Gesteld op: 21-04-2012]

Toelichting:
Oost- West is de wedstrijdleider met haar vaste partner
Noord-Zuid ­ dat is een gelegenheidspaar

Biedingen:

Zuid West Noord Oost
2 Ha 2 Sch* 4 Ha 4 Sch*
pas pas 5 Ha pas
pas pas
---------------------------------------------- na de arbitrage:
Doubl. 5 sch.
Pas pas pas

* tegenstanders vragen aan Noord wat de 2 Harten opening van mij is, waarop zij beide keren aangeeft dat het sterk is

Voordat West uitkomt zeg ik dat het een Muiderberg opening is waarop West arbitrage vraagt

Arbitrage is dat West weer mag beginnen met bieden, waarop zij een Doublet neerlegt wat door haar partner wordt uitgenomen die dus 5 Sch neerlegt

Dit wordt gespeeld en gaat -1

Nu zegt de wedstrijdleider dat zij zich toch benadeeld voelt en stelt dat als dit misverstand er niet was geweest zij gewoon 4 Sch gespeeld zouden hebben wat zij dus gemaakt zouden hebben omdat we nooit de hartenfit zouden hebben gevonden. Mijn partner gaat daarmee akkoord, ik heb niet geantwoord ­ voelde me onder druk gesteld omdat dit de wedstrijdleider was ­ en de score is naderhand door de wedstrijdleider veranderd in 4 Sch

Aan de overige tafels wordt 4 Sch 2x gemaakt, het gaat 2x -1 en gaat 5 Sch ook nog een keer 2 down.

De NZ verdelingen waren:

Noord Sch 1x Ha 3x (met Aas) Ru 5 x Kl 4x - totaal 11 punten
Zuid Sch renonce Ha 5x (VBT98) Ru 4 x Kl 4x - totaal 9 punten

NZ hadden dus zowel een Ha als een Ru fit

OW hadden beiden 10 punten

Terugkijkend op dit incident geloof ik dat wedstrijdleider, de score niet had mogen veranderen en protest had moeten aantekenen

Gaarne je mening over dit voorval

Bij voorbaat dank
Antwoord:

Tja, de wedstrijdleider die zelf speler is, moet zijn mening voor zich houden. Het is heel onethisch om als wedstrijdleider de arbiter te beïnvloeden waar je zelf baat bij hebt.

Ik zou alsnog protest aantekenen, want de arbiter heeft in eerste instantie correct gehandeld. Na de 5 harten is alles uitgelegd en heeft west de kans gekregen het zo te laten of nog iets te bieden. Als hij het zo had gelaten, was 5 harten misschien 2 of 3 down gegaan. Maar ondanks dat hij nu weet wat de biedingen betekenen, verkiest hij het om door te bieden. Daar achteraf op terugkomen is eten van twee walletjes en dat gaat natuurlijk niet.

"Als het misverstand er niet was geweest" is geen criterium. Er is verkeerd uitgelegd en alleen als de tegenpartij, uitsluitend door deze overtreding, wordt benadeeld, kan de arbiter een vervangende score uitdelen. Maar toen was de stand 5 harten en als je die laat spelen en dat scoort slechter dan 4 schoppen contract, dan heb je een punt. Maar de 5 schoppen is de volledige verantwoording van oost-west (de uitleg was inmiddels bekend) en dus treft NZ geen blaam. De keuze is door OW gemaakt en daar blijft het dan bij.

Ik weet niet wat er in jullie wedstrijdreglement staat, maar als het even kan zou ik met bovenstaande argumentatie in de hand, alsnog protest aantekenen. Mocht dat niet meer mogelijk zijn, dan kan je het alsnog aan die wedstrijdleider laten lezen, want wat die man doet, dat kan echt niet. Aan je eigen tafel ben je NOOIT arbiter, maar gewoon speler, net zoals ieder ander. En als je het niet eens bent met de arbiter, dan kan je gewoon protest aantekenen. Juist een wedstrijdleider moet het gevoel van achterkamertjes politiek zorgvuldig vermijden.

Succes!!

 

 
Reactie vraagsteller:
Ron,

Dank voor je response.

Even een kleine correctie gezien een klein misverstand. Weliswaar had de tegenpartij in eerste instantie een andere arbiter gevraagd maar inderdaad na afloop van het spel voelde de tegenstanders (dus de wedstrijdleider) dat zij benadeeld waren en werd een andere arbiter niet meer gevraagd de situatie te beoordelen. De wedstrijdleider/leidster besloot dus zelf dat 4 Sch C de juiste score had moeten zijn

Echter dit verandert dus zoals je zegt, niets aan de belangenverstrengeling die ten alle tijde had moeten worden voorkomen
 
Antwoord Beheerder:

De grootste zonde die een wedstrijdleider kan begaan is het arbitreren aan zijn eigen tafel en dan met name als hij een straf uitdeelt aan de tegenpartij of de score aanpast in zijn eigen voordeel.

Ik kom dat vaker tegen en elke keer ligt het op mijn lippen om te stellen, dat de man zijn diploma moet inleveren. Helaas heeft de bond hier geen voorziening voor, maar het is een serieus probleem waar het bestuur van de club zich over mag buigen.

Het ingrijpen door de wedstrijdleider is dus volledig in strijd met de regels! Een andere arbiter heeft de rechtzetting vastgesteld (bieding door laten gaan zonder verdere correctie) en deze speler besluit dan ineens, dat de score moet worden veranderd. Dat wordt dan een mooie chaos, want wat gebeurt er als u ineens spontaan uw eigen score verandert omdat u het niet met de arbiter eens bent? Technisch gezien is de score dus nog steeds 5 schoppen min 1 en als er iets anders in de uitslag staat, moet u het bestuur vragen hoe die score zomaar veranderd kan worden, terwijl de arbiter iets anders had vastgesteld.

Ik ben zelf voorzitter van de TC op mijn club, maar als zoiets bij ons op de club zou gebeuren, dan zou deze arbiter voorlopig niet in functie worden ingedeeld. En zou hij het nog een keer doen, dan zou ik in een stevig gesprek het advies geven te vertrekken en zo niet, het probleem bij het bestuur neer te leggen. De man ziet kennelijk de ernst van de situatie niet in.

Succes!!

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Ron, Graag je mening over onderstaand:

zijn wij correct behandeld
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2008-03-18 11:36:56
Hoe los te laten, te accepteren en verder te leven
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2009-12-12 21:59:32
Moet ik deze relatie aanhouden?
      [Gesteld in Relaties]
2012-11-04 19:39:03
kosten implantaten op de tandarts verhalen?
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2013-08-23 22:52:44
hoe ga je om met negatieve opmerkingen?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2015-02-09 23:28:23

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1164x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+