Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Onderwijs » Basisonderwijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Basisonderwijs en krijg online een antwoord van de specialist in Basisonderwijs

Zelf een vraag over Basisonderwijs? Klik hier.
Meer vragen over Basisonderwijs.

Beheerder worden?

De rubriek Basisonderwijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Basisonderwijs Klik hier.

RSS over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via RSS. Klik hier.
RSS over Basisonderwijs op jouw website?Vragen over Basisonderwijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via E-mail. Klik hier.

Leerplicht bij kinderen met psychische klachten

[Gesteld op: 18-04-2012]

Toelichting:
Onze twee hoogbegaafde kinderen van 6 en 7 jaar hebben op verschillende scholen gezeten op zoek naar passend onderwijs. De huidige school 'om de hoek' weet ook niet aan te sluiten, hierbij hadden wij ons min of meer neergelegd. Helaas is de laatste maanden de situatie zwaar verslechterd en moeten wij steeds vaker gesprekken voeren om een en ander op de rails te houden. Ons dochtertje van 7 heeft nu al enkele nachten nachtmerries van de beelden van allerlei lijfstraffen op het digibord in de context van "schoolregels toen en nu". Blauw geslagen billen en striemen van slagen met een lineaal op handen en rug. Ook weet ze nu - ook weer het digibord - wie Anders Breivik is en dat hij 77 mensen heeft vermoord. Zomaar. Geen lichte kost voor een klas vol 7- en 8-jarigen. School neemt hier geen verantwoording voor, want wij zijn toch al die lastige ouders. Wij vinden dit echter schadelijk voor dergelijke jonge kinderen en hebben ze nu thuisgehouden.

Nu zijn wij met spoed in gesprek met de eerste school van ons dochtertje, omdat daar inmiddels is gestart met een project voor HB leerlingen. Ook kunnen wij daar waarschijnlijk zeer snel terecht. Vandaag werd ik echter gebeld door de leerplichtambtenaar, waarbij mijn aanwezigheid vrijdag a.s. wordt vereist voor een driegesprek op school met de directrice. Dit wordt even eenzijdig vastgesteld, terwijl ik gewoon moet werken. Op mijn werk is de rek er echter volkomen uit, na alle vrije uren, die ik al voor dergelijke gesprekken heb moeten opnemen.

Wat zijn nu eigenlijk precies onze rechten en plichten in deze situatie, waarin kinderen ziek thuis zijn met psychische klachten, die grotendeels afkomstig zijn van school? We hebben morgen al een gesprek op de nieuwe school, waar wij waarschijnlijk ook zeer snel terecht kunnen. Ook gaan we morgenochtend hiermee naar de huisarts voor advies. Heeft een driegesprek met schooldirectie en leerplichtambtenaar nog zin, gezien het aflopende karakter van de huidige school en de inmiddels behoorlijk hoog opgelopen gemoederen? Kan de leerplichtambtenaar aanwezigheid bij een gesprek eisen? Kan school hiermee zomaar wegkomen of kunnen wij onderhand ook stappen ondernemen? Het hele gezin is door alle toestanden behoorlijk ontwricht en school weigert maar te leren. Ook zijn wij niet de enige 'hysterische' ouders, een klasgenootje van ons dochtertje wordt ook per direct van school gehaald wegens bovengenoemde zaken.

Bij voorbaat dank,

Shaun
Antwoord:
Dit is inderdaad een heel vervelende situatie. Helaas komt het me zeer bekend voor dat HB kinderen op school te weinig aandacht en aangepaste leerstof krijgen. Ik denk dat het goed is dat u zoekt naar een school waar uw kinderen wel op hun plaats zijn en voldoende uitdaging krijgen.

Een ander punt uit uw mail is de informatie die uw kinderen via school krijgen. Kinderen krijgen vaak onbewust informatie over zaken die in de maatschappij spelen. Veel kinderen kijken al vanaf jonge leeftijd naar bijvoorbeeld het Jeugdjournaal. Daar komen niet altijd even prettige onderwerpen aan de orde. Voorkomen dat een kind vervelende dingen ziet kan dus niet makkelijk. Wat wel kan is kinderen leren hoe ze met deze informatie om moeten gaan. Dit is ook een taak van de school. Kinderen van 7 en 8 zou ik persoonlijk niet via het digibord kennis laten maken met onderwerpen als Anders Breivik. Op die leeftijd ga je vooral in op wat bij de kinderen leeft. Hebben ze niets meegekregen over dit soort zaken, dan is het niet verstandig ze dat via een digibord "op te dringen". U zou hierover een klacht kunnen indienen bij de school (via de klachtenprocedure die op school aanwezig is), maar in uw geval lijkt me dat niet meer relevant, omdat u toch al bezig bent met plaatsing van uw kinderen op een andere school.

Het meest urgente op dit moment is de leerplicht en de leerplichtambtenaar. Wettelijk gezien zijn uw kinderen verplicht onderwijs te volgen. Uw ongenoegen over de school is begrijpelijk, maar geen geldige reden om uw kinderen thuis te houden. Daarom heeft de school de leerplichtambtenaar ingeschakeld. Een gesprek heeft zeker zin, omdat u dan aan de leerplichtambtenaar kunt duidelijk maken waarom u uw kinderen thuis houdt en tevens dat u al met plaatsing op een andere school bezig bent. Oordeelt de leerplichtambtenaar namelijk dat uw kinderen onrechtmatig thuis zijn gehouden, dan hebt u kans op een boete.
Ik denk dat het heel verstandig is dat u met de kinderen naar de huisarts gaat. Deze kan namelijk objectief nagaan of er bij uw kinderen door het onderwijs schade is ontstaan. Mocht dit zo zijn, dan staat u sterker in uw standpunt om de kinderen thuis te houden.

Wilt u een klacht indienen bij de school dan kan dat. Op school is de klachtenprocedure aanwezig (die is namelijk voor elke school weer anders). U kunt daarin precies lezen waar en hoe u de klacht kunt indienen. Dit kunt u ook samen met andere ouders doen.

U wens u veel sterkte in deze moeilijke situatie. Ik hoop dat de kinderen snel op een andere school terecht kunnen waar ze het veel beter naar hun zin hebben!
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd weer contact opnemen.

Met vriendelijke groeten, Tirza van der Meyden
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Basisonderwijs:
Lesmateriaal


Gerelateerde vragen aan Leerplicht bij kinderen met psychische klachten:

hond en kind
      [Gesteld in Honden]
2008-07-27 21:37:40
Nieuwe relatie is vastgelopen op mijn kinderen.
      [Gesteld in NLP]
2009-11-11 16:26:57
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
Hoe krijgen we de kinderen terug bij moeder?
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2013-06-02 00:14:14

Gemiddelde score Basisonderwijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+