Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

ontbinden vof zonder vof overeenkomst

[Gesteld op: 16-04-2012]

Toelichting:
Wij zitten met het volgende; vof opgestart eind 2011. Is opgestart uit 2 eenmanszaken, blijkt niet te werken en dus treed persoon A uit. Persoon B zet onderneming voort als eenmanszaak. Onderling besloten om ieders aanbreng in de zaak er weer uit te nemen. Maar vraag is nu hoe het zit met gezamelijk aangeschafte materialen? Deze wil persoon B behouden, maar wil hiervan niet de helft (-de afschrijving als je hier al van kan spreken) aan persoon A betalen. Persoon A wil ook wel eea meenemen en de waarde voor de helft aan persoon B betalen, maar persoon B gaat niet akkoord. Gelijke is met lopende abonnementen; persoon B wil deze houden, maar vindt dat persoon A hiervan de helft moet blijven betalen. Wederom zou persoon A interesse hebben om deze abonnementen over te nemen, maar persoon B gaat niet akkoord. Belangrijk is om te weten dat persoon A en B beiden verder gaan met een onderneming. Hoe zit dit?
Antwoord:

Ik begrijp de insteek van het verhaal, maar dit is volstrekt onjuist. Allereerst is het van belang te beseffen dat jullie een soort huwelijk zijn aangegaan; de eenmanszaken bestaan niet meer, jullie werken samen in een VOF en alle bezittingen zijn dan ook van de VOF.
Jullie hebben zeer waarschijnlijk niet hetzelfde bedrag in de VOF ingebracht, en dat betekent ook dat jullie niet op gelijke voet kunnen afrekenen. Het is dan ook flauwekul om te stellen dat de ander de helft moet betalen.

De juiste procedure bij opheffen van de VOF is: eerst een stakingsbalans opstellen, waarbij alle bezittingen en schulden op de werkelijke waarde worden gesteld. Het verschil tussen bezittingen en schulden vormt het ondernemingsvermogen, en dit moet per vennoot worden gesplitst. Dat ondernemingsvermogen geeft aan wat er per vennoot moet worden afgerekend.
Als vervolgens wordt besloten dat bepaalde bezittingen naar een vennoot gaan, dan worden deze bezittingen weggestreept in de balans, en direct in mindering op zijn vermogen gebracht. Dan blijven de bezittingen over waarover nu ruzie wordt gemaakt. Daarvoor is de keuze: of de een neemt ze over, of de ander neemt ze over, maar ze worden wel voor het volledige bedrag van de waarde in mindering gebracht op het ondernemingsvermogen van die vennoot, en niet voor de helft ! Als jullie daar niet uitkomen is het alternatief: verkopen van deze bezittingen, en de opbrengst verdelen over beide vennoten.

Voor de lopende abonnementen is de reactie vergelijkbaar. Deze zijn als het goed is al betaald door de VOF, en als kosten geboekt. Deze kosten zijn al verdeeld over de vennoten, en in mindering gebracht op het ondernemingsvermogen. Als een vennoot het abonnement wil overnemen is het logisch dat deze voor de resterende termijnen een vergoeding aan de VOF betaalt, zodat de kosten van de VOF lager worden, en het vermogen per vennoot ieder toeneemt met de helft van deze vergoeding. Het komt er wel op neer dat de uitkomst gelijk is aan wat u noemt, dat een vennoot het abonnement mag overnemen tegen betaling van de helft van de kosten. De vennoot die het niet overneemt heeft immers via de VOF al de helft van de kosten betaald, en krijgt op deze manier volledige compensatie, zodat de ander alles betaalt en deze vennoot niets. Het klinkt dus heel voordelig om een abonnement tegen betaling van 50 % over te nemen, maar er zit geen voordeel in, omdat de andere 50 % reeds is betaald.
Het is dus een discussie om niets ! 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan ontbinden vof zonder vof overeenkomst:

waar moet ik op letten bij een arbeidsovereenkomst
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2007-03-13 09:35:40
Na 1 september 2003 een huis kopen
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2007-08-12 21:41:08
mag verkoper (mondelinge) acceptatie bod intrekken
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2007-11-14 21:38:11
wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+