Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

Brozel vergeten

[Gesteld op: 16-04-2012]

Toelichting:
Op de clubcompetitie opent N met 1 SA: biedverloop 1 SA-P-P-Dbl-
P -P-P
Spel gaat 3 down, Oost is echter de Brozelconventie vergeten, die aangeeft, dat Dbl een 6-kaart aangeeft in een willekeurige kleur. Door toevallig in die 6-kaart te starten gaan N/Z dus gedubbeld 3 down. De arbiter geeft aan dat Dbl niet geallerteerd hoefde te worden en handhaaft de score. Na afloop doe de arbiter een beroep op mijn begrip en wil de score dan wijzigen in 50/50. Omdat dit mijn eerste avond is op deze club, ga ik daar schoorvoetend mee akkoord, maar heb later toch de indruk gekregen, dat dit latere verzoek van de arbiter niet correct is en de score had moeten blijven staan. Ik krijg nu een beetje het idee, dat scores onderhandelbaar worden en dat ik alhoewel ik iets ben vergeten te melden, dat ik niet hoefde te melden er toch voor wordt gestraft. Mijn vraag is dus ten eerste; is Oost fout en ten tweede is het redelijk indien Oost niet fout was, nu na 1 week de wedstrijleider te verzoeken de score alsnog te herstellen in de originele.
Antwoord:

Een uitgebreide vraag verdient een uitgebreid antwoord.

Eerst maar even over het onderhandelbaar zijn van scores: dat is niet goed. Een arbiter hoort alle beschikbare informatie te verzamelen en dan een beslissing te nemen. Tegen deze beslissing kunnen spelers achteraf beroep aantekenen en dan zal de vereniging een protestcommissie instellen die een definitieve uitspraak doet. Er worden natuurlijk wel belangen en omstandigheden afgewogen bij een beslissing, maar er wordt niet onderhandeld.

Dan over het alerteren: De alerteerregeling kent een hoofdregel, die voor alle andere bepalingen gaat: als je kan verwachten dat de tegenstanders een bepaalde bieding anders zullen begrijpen, ben je verplicht te alerteren. Normaal betekent een doublet op 1SA dat de bieder ook SA openingskracht heeft en is het doublet een optioneel strafdoublet. Als er niet wordt gealerteerd, verwacht de tegenstander dit ook en verwacht zeker geen zeskaart. Dus dat doublet (net als het doublet op DONT) MOET gealerteerd worden. En dan ondanks, dat in de alerteerregeling staat, dat een doublet in het algemeen niet gealerteerd wordt. Maar hier is dus de hoofdregel van toepassing.
Toevallig was het al dan niet moeten alerteren na een doublet (volgens DONT) een vraag op het CLA examen van afgelopen zaterdag.

Als gealerteerd wordt, is de 1SA bieder en zijn partner gewaarschuwd en kan dan besluiten te vluchten (desnoods in een 4-3 fit) naar een troefkleur. Die kans hebben ze nu niet gehad en dat rechtvaardigt ingrijpen door de arbiter.

En dan hebben we volgens artikel 12C de volgende afweging:
1. is er een overtreding geweest (ja, partner heeft niet gealerteerd terwijl dat wel moet)
2. Is de niet-overtreder benadeeld (ja, ik neem aan, dat -3 een heel slecht resultaat was)
3. Is 2 veroorzaakt door 1 (ja, de 1SA bieder heeft geen kans gehad zich op een 6-kaart in te stellen)

In dat geval moet de arbiter de score schrappen en een vervangende score vaststellen. Als het volstrekt duidelijk is, wat NZ zouden hebben geboden en gehaald, dan stelt hij dat contract vast. Als er twijfels zijn over het te behalen eindcontract, dan stelt de arbiter een 60-40 vast met 60% voor NZ en 40% voor OW. Geen ruimte voor onderhandeling dus.

Of je alsnog kunt protesteren tegen deze uitslag ligt aan het reglement op de club. Volgens de spelregels heb je 30 minuten na het definitief worden van de uitslag. Bij een toernooi of een kroegendrive geldt het ophangen van de uitslag als definitief worden en heb je dus letterlijk 30 minuten de tijd. Bij veel verenigingen geldt het begin van de volgende speelavond als het moment dat de uitslag definitief wordt, omdat vaak mensen vroeg weg gaan. Vraag het even na bij de wedstrijdsecretaris of technische commissie (of lees het even na in het clubreglement) wanneer de uitslag geacht wordt definitief te zijn. Vanaf dat moment heb je een half uur de tijd om bezwaar te maken tegen deze arbitrage, ook al was je het er in eerste instantie mee eens. De arbiter hoeft jou namelijk geen accoord te vragen met zijn beslissing, dus kan niemand zich daarop beroepen.

Trouwens een leuke entree op de nieuwe club. Weten ze meteen dat ze zich aan de regels moeten houden. Ik mag dat wel, maar er zijn ook verenigingen die dit niet waarderen. De vraag is dan weer of je wel lid van zo'n vereniging wilt zijn.

Succes!!

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Brozel vergeten:

Kan ik zwanger zijn?
      [Gesteld in Seksualiteit]
2009-10-17 11:55:32
vage bloeding diaree cyslcus vanslag
      [Gesteld in Vrouwen & gezondheid]
2012-02-08 19:28:03
geen menstruatie in stopweek
      [Gesteld in Seksualiteit]
2009-10-31 15:46:02
Pil vergeten wat nu?? stress!!
      [Gesteld in Anticonceptie]
2007-06-20 12:06:20
Heb ik de pil goed ingenomen?
      [Gesteld in Anticonceptie]
2009-05-03 15:23:26

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+