Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Recreatie » Handwerk » Naaimachines » Naaimachine Reparatie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Naaimachine reparatie en krijg online een antwoord van de specialist in Naaimachine reparatie

Zelf een vraag over Naaimachine reparatie? Klik hier.
Meer vragen over Naaimachine reparatie.

Beheerder worden?

De rubriek Naaimachine reparatie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Naaimachine reparatie Klik hier.

RSS over Naaimachine reparatieVragen over Naaimachine reparatie via RSS. Klik hier.
RSS over Naaimachine reparatie op jouw website?Vragen over Naaimachine reparatie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Naaimachine reparatieVragen over Naaimachine reparatie via E-mail. Klik hier.

Pfaff 2109 lust onderaan bij sommige stoffen

[Gesteld op: 14-04-2012]

Toelichting:
Hallo,

Ik heb een tweedehandse Pfaff 2109 en ben nog maar enkele weken geleden begonnen met naaien.
In het begin had ik al problemen dat de draad onderaan lussen maakte. Ik heb toen veel gelezen op internet en uitgeprobeerd met de boven- en onderspanning te veranderen.

Uiteindelijk was dit gelukt en bleek het goed te gaan. Ik heb met verschillende stoffen kunnen werken zonder problemen.

Nu wou ik terug iets met een andere stof maken en begon hij terug te lussen onderaan.. Dus terug aan de boven- en onderspanning gezeten, op de ene stof zijn de steken goed en bij een andere stof niet?! Dus nu krijg ik eigenlijk de spanning weer niet goed meer..

Ik heb gelezen dat je normaal de bovenspanning moet aanpassen als hij onderaan lust. Maar soms is het dan maar goed als ik de bovenspanning op het maximum zet, en ik denk dat dit ook de bedoeling niet is?

En als je nu een goede boven- en onderspanning hebt, is het dan normaal dat je deze terug moet instellen bij gebruik van andere stoffen?


Dus..verschillende vragen eigenlijk. Ik hoop dat iemand mij kan helpen!
Alvast bedankt!
Antwoord:

Beste mevrouw/mijnheer,

Het maken van mooi naaiwerk op een machine is een zeer delicaat samenspel van boven- en onderdraadspanning in combinatie met de gebruikte garens, de te verwerken stoffen en de nodige instellingen van de machine. Dat is een mooie volzin die eigenlijk zoveel wil zeggen als: proberen, spelen, fouten maken en vooral volhouden.

Mijn eerste advies aan u moet zijn om een nieuwe naald in de machine te plaatsen. Ik heb het sterke vermoeden dat de naald die u nu gebruikt niet scherp meer is en dat kan vervelende verrassingen hebben. Zeker bij een tweede hands machine is het van belang om te kijken of het mechanisme nog goed werkt, is het wel goed gesmeerd, loopt de machine soepel en dat soort dingen. Als er reden is om hier aan te twijfelen, is het raadzaam om de machine aan te bieden bij een monteur voor een controlebeurt. Het kost wel wat geld, maar dan weet je zeker dat de machine in goede staat is.

Dan het naaien zelf: zoals ik boven al beschreef, is maken van mooi naaiwerk op een machine een kwestie van het volgen van een paar regels. Het garen waar mee gewerkt wordt  heeft een bepaalde rek, het is van belang dat de boven en onderdraad dezelfde rek hebben. Gebruikt u twee soorten garen, dan KAN HET ZIJN dat de garens een veschillende rek hebben en dan moet inderdaad de spanning van een van beiden aangepast worden. Het is zeker niet de bedoeling dat hierbij de bovendraadspanning op maximaal gezet moet worden.

Vervolgens kan het zijn dat de machine niet de gewenste steeklengte maakt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij dikke en zware stoffen, dan wordt de steeklengte  vaak iets korter als bedoeld. Zeker als je pas begint met naaien, is het raadzaam om met elke stof die je verwerkt een proefstukje te naaien. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste leer je op die manier hoe de machine aanvoelt en wat hij doet met de stof. Je kunt naar hartelust expirimenteren met instellingen en...je spaart hiermee je goede naaiwerk, en daarmee een heleboel frustraties.  Het voorgaande is zeker nodig als je bijvoorbeeld twee verschillende soorten stof aan elkaar wilt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spijkerstof met  stretchstof of zoiets. Het is heel goed te doen, maar je moet het wel even oefenen. 

Resumerend kun je zeggen dat:  

- het inderdaad normaal is dat je voor bepaalde naaiwerkjes moet spelen met de draadspanning. Het kan zelfs zijn dat je moet expirimenteren met het type naald dat je moet gebruiken voor bepaalde stoffen. (de winkelier kan hierin adviseren)

- het niet zomaar aannemelijk is dat je een "standaard instelling" hebt waarmee je alles tot een goed einde kunt brengen.

Ik hoop oprecht dat ik je met het voorgaande niet heb ontmoedigd, maar dat ik je heb kunnen aansporen om vooral veel met de machine aan de gang te gaan. Het  maken van fouten en mislukkingen hoort bij het leerproces (en geloof me, ik weet wat het is als een machine niet doet wat je wilt, maar uiteindelijk lag het allemaal aan mijn onkunde).

Ik zou het op prijs stellen als je mij op de hoogte wilt houden van je resultaten.

Ruud

 
Reactie vraagsteller:
Dag Ruud,

Bedankt voor je antwoorden, ik ben al wat wijzer geworden maar helaas weet ik nog steeds niet de oorzaak van het lussen. Het spoelhuis is ingesteld zodat als ik een klein rukje geef aan de draad, dat deze een beetje naar beneden zakt maar niet teveel. Voor hoever ik overal lees, is dit de correcte instelling voor de onderdraad.

Ik heb ondertussen ook al met een nieuwe naald geprobeerd, helaas geeft dit hetzelfde probleem. Ook heb ik gekeken naar de plaats waar het spoeltje zit en heb gezien dat hier heel wat draden vast tussen zaten.. Volgens mij heb ik deze er allemaal uit kunnen halen, maar nog steeds is het probleem hetzelfde.

De boven- en ondergaren zijn dezelfde dus hieraan kan het ook al niet liggen.

Al heel de dag ben ik bezig met lapjes stof en niets helpt behalve mijn bovenspanning hoger te zetten. Als deze op 7 staat, gebeurd het zelfs nog af en toe dat er lusjes te zien zijn.

Weet u nog dingen die ik zelf uit kan proberen?? Liefst van al had ik dit zelf willen oplossen natuurlijk. Vooral ook omdat de machine toch voor een aantal dagen wel goed heeft gelopen, en dat ik dit zelf voor mekaar heb gekregen. Toen stond de bovenspanning wel ook al op 6.
Soms heb ik ook het probleem dat hij wanneer ik rechtdoor naai, hij niet lust, maar wanneer ik rondingen maak of hoeken, dat deze dan wel lussen vertoond.


Is de onderspanning wel iets die mag blijven staan? Of hangt dit ook van stof tot stof af?

Nogmaal bedankt!
Mel
 
Antwoord Beheerder:

Hallo Mel,

In eerste instantie lijkt de onderspanning goed te staan. De gebruikte methode is wel een die de goede spanning benadert. De definitieve afstelling gebeurt tijdens het naaien. Inderdaad is het zo dat als er een aanpassing in de draadspanning nodig is, het verstellen van de bovenspanning meestal voldoende is.

Het is duidelijk, dat er een uitdaging ligt in de bovendraad. Het lijkt er op dat de bovendraadspanner niet goed werkt en dat de draad bij het aantrekken van de steek een zwieper krijgt. Je kunt dit zelf controleren door de bovendraad helemaal in te rijgen met de pesrvoet omhoog. Trek nu aan de draad en je merkt dat dit heel gemakkelijk gaat. Doe nu de persvoet omlaag en trek weer aan de draad. Als het goed is, gaat dit een heel stuk zwaarder of zelfs helemaal niet. Als blijkt dat het met de persvoet omlaag ook heel gemakkelijk gaat, dan werken de klemplaatjes van de spanningsregelaar niet (goed). Net als bij het spoelhuis kan het zijn dat er van alles tussen zit en dat zo de plaatjes niet goed op elkaar kunnen komen. Het kan ook zijn dat het asje, dat de plaatjes opendrukt als de persvoet omhoog gezet wordt, niet werkt. Wellicht moet dit gesmeerdd worden. Je ziet dit asje door de klep naar het lampje te openen. Je ziet dan ter hoogte van de draadspanningsregelaar een klein asje zitten waartegen een hefboompje drukt. Als je dan de persvoet op en neer beweegt moet je dat hefboompje heen en weer zien gaan en daarmee de klemplaatjes van de draadspanning. Door een klein druppeltje naaimachine olie op dit asje te laten lopen en de persvoet een paar maal op en neer te laten gaan komt het pennetje los en hoort alles weer goed te zijn. Mocht dit niet de oplossing zijn beste Mel denk ik toch dat een monteur de enige redding is voor je. Ik weet heel erg goed dat er geen beter gevoel bestaat dan dat je het zelf voor elkaar gekregen hebt, maar sommige problemen kun je het beste beoordelen als je de machine onder ogen hebt en kunt zien wat er loos is. De hoofdzaak is toch nog steeds dat je zo snel mogelijk kan genieten van je machine en niet dat je eerst nog uren moet gaan zitten vlooien om het ding te laten doen wat hij moet doen. Dat levert alleen maar een boel frustratie op. Ondertussen zal ik wel voor je duimen dat ik je voldoende aanwijzingen heb gegeven om zelf de machine weer in het gareel te krijgen.

Ruud 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Pfaff 2109 lust onderaan bij sommige stoffen:

Wat gebeurt er in of met je lichaam door leukemie
      [Gesteld in Leukemie]
2007-02-27 18:33:46
oznur
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-13 23:37:04
Kan er vet zitten in de vacuolen van een cel?
      [Gesteld in Biologie]
2008-08-21 17:34:25
Zoetsof/Kruiden/Specerijen
      [Gesteld in Afvallen]
2007-01-18 16:06:22
poes wil geen blikvoer
      [Gesteld in Kattenvoeding]
2009-03-14 17:14:52

Gemiddelde score Naaimachine reparatie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+