Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Limburg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Limburg en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Limburg

Zelf een vraag over Notaris-Limburg? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Limburg.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Limburg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Limburg Klik hier.

RSS over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Limburg op jouw website?Vragen over Notaris-Limburg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via E-mail. Klik hier.

Woning kopen met 4 personen, kan dat?Is dat slim?

[Gesteld op: 11-04-2012]

Toelichting:
Samen met met mijn aanstaande en mijn ouders zijn we van plan om een woning te kopen. Alleen kunnen wij de woning niet financieren en mijn ouders hebben een deel eigen kapitaal. Het uiteindelijke doel in om de woning te verhuren waardoor we beide de lasten maar ook de lusten dragen. Kan dit gewoon bij een notaris (en natuurlijk bij de hypotheek verstrekkende bank) Of zou het slimmer zijn als ik en mijn aanstaande als eerste huizen bezitters de hypotheek aangaan (fiscale voordelen) en we een onderhandse notariŰle akte opstellen waaruit blijkt dat mijn ouders wel degelijk voor een x bedrag mede financiers zijn en dus ook delen in de lasten en lusten? Hopelijk snapt u de vraag en anders licht ik hem graag toe.

Vriendelijke groet,

Kiki Hanekamp
Antwoord:

Geachte mevrouw Hanekamp,

Veel mensen zijn zich er niet zo van bewust, maar sinds 1 januari 2001 zijn er veel regels rondom de hypotheekrente aftrek gewijzigd. Zodanig dat de mogelijkheid om de hypotheekrente af te kunnen trekken een stuk kleiner is geworden. Daarom snap ik ook niet zo dat in politiek Den-Haag zo krampachtig gedaan wordt als het gaat om (verdere) aanpassing van de hypotheekrente aftrek.

Voor u is van belang om te weten dat als u geld leent en dat niet gebruikt om uw eigen woning mee te kopen, u geen aftrek heeft. Maar ook is van belang dat als u geld leent van een "huisgenoot" (ook al is dat voor de aankoop van uw Eigen Woning), de rente niet afgetrokken mag worden. En voor uw ouders is van belang dat als zij een Eigen Woning Reserve hebben (zeg maar de overwaarde van hun huidige woning) zij over dat bedrag geen aftrek kunnen krijgen.

Alles bij elkaar betekent dit het volgende: u leent geld voor de aankoop van een woning, waarvan u een deel gaat verhuren. De rente is dan alleen aftrekbaar van dat deel van de lening dat aantoonbaar gebruikt is voor de aanschaf van uw eigen deel van de woning. De rente over de lening die is gebruikt voor de aankoop van het Verhuur-deel is bij u niet aftrekbaar.

Kopen uw ouders ook mee, dan kunnen zij alleen de rente aftrekken als zij meer moeten lenen (voor hun deel van de woning) dan hun Eigen Woning Reserve (dus simpel: de overwaarde) groot is.

Als zij net zo veel willen investeren als hun overwaarde groot is, dan kan eventueel aan een andere constructie gedacht worden:

U splitst het pand in 2 delen en u koopt beide delen aan.

Het deel dat u aankoopt betaald u met een lening van de bank (waardoor duidelijk is dat u die rente betaald voor uw Eigen Woning). Dan zou u de rente kunnen aftrekken.

Het deel waar uw ouders gaan wonen, betaalt u via een lening die u van uw ouders krijgt. De rente hierover moet wel 6% zijn en deze moet u ook echt betalen aan uw ouders.
Deze rente is niet aftrekbaar, maar uw ouders kunnen ieder jaar aan u een bedrag schenken dat gelijk is aan het bedrag aan rente dat u betaalt. In feite leent u dan gratis bij uw ouders. (Let op: uw ouders betalen wel 1,2% heffing omdat hun vordering op u in Box 3 valt).

En daarnaast betalen uw ouders ook huur aan u vanwege het feit dat zij wonen in dit deel van het gebouw. En die zou 6% van de WOZ-waarde moeten zijn (en dus ook ieder jaar aangepast moeten worden aan de nieuwe WOZ!)

Let wel op dat als u veel voor uw ouders doet (koken, wassen, strijken, boodschappen) dat het kan zijn dat de belastingdienst bij u de huur als inkomsten uit arbeid gaat zien. Zeker als de huur (relatief) hoog is en u veel doet.

Ik raad u aan om eens met een fiscalist hierover te gaan praten. Maar ook belangrijk is dat de bank akkoord is met de constructie. Waarschijnlijk loopt u daar tegen onaangename verrassingen aan, zoals het feit dat de rente die u aan uw ouders betaalt (en die zij weer terugschenken) toch in mindering gebracht wordt op uw besteedbaar inkomen, waardoor u minder van de bank kunt lenen.

Hierover heb ik een column geschreven die u op http://www.ntrs.nl kunt terugvinden.

Op http://www.vaknotaris.nl kunt u lezen hoe u de kosten van de overdracht kunt terugverdienen.

Met vriendelijke groet

Ernst Loendersloot
kandidaat notaris te Maastricht

Kijk ook eens op:
http://www.hwj-notarissen.nl

 

 
Reactie vraagsteller:
Beste Ernst,

Bedankt voor het uitgebreide antwoord. In afwijking van hetgeen u bovenstaand uitlegt is het nimmer de bedoeling dat mijn ouders ook daadwerkelijk in het pand gaan wonen. Ook wij zullen slechts een klein deel bewonen. Ik weet dat wij enkel renteaftrek genieten over het eigen gefinancierde deel en dan ook enkel als het voor eigen bewoning wordt gebruikt. Voor ons is dit echter een mogelijkheid om de hypotheekrente aftrek voor de toekomst veilig te stellen.
Dit pand zal vooral dienen als inkomstenbron omdat het verhuurd zal gaan worden voor recreatieve doeleinden.
Mijn ouders hebben reeds een eigen woning en genieten daarvan de hypotheek rente aftrek. Samen willen we dus dit investeringsproject aangaan dat een deel eigen bewoning voor mij en mijn partner zal moeten worden, in ieder geval officieel, om zo de hypotheek rente aftrek veilig te stellen.

Het zogenaamde kasrondje ouders is mij bekend. Zou ook een mogelijkheid zijn, maar de inkomsten die ze vervolgens zullen genereren uit de vakantiewoning worden dan natuurlijk anders belast.
Mocht u nog aanvullende info hebben dan hoor ik het graag, anders iig bedankt voor uw tijd en moeite! Ik ga uw site / blog zeker volgen!

Vriendelijke groet,

kiki hanekamp
 
Antwoord Beheerder:
.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Woning kopen met 4 personen, kan dat?Is dat slim?:

outlook express importeren op mac
      [Gesteld in Computersoftware]
2012-11-22 15:59:17
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
bevoegdheid executeur
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2011-11-23 14:46:39
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
niet moslim vriend
      [Gesteld in Islam]
2010-05-16 02:11:37

Gemiddelde score Notaris-Limburg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+