Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Wel of niet tekenen van contract studieregeling?

[Gesteld op: 10-04-2012]

Toelichting:
Net indienst half jaar contract en ben begonnen aan studie voor werkgever. Tijdens solicitatie ie er spraken geweest van bereidheid tot volgen van studie. Ben reeds begonnen en kreeg na dat ik de studie al begonnen was een studie terug betaalregeling onder mijn neus. Bij navraag blijkt mijn werkgever meer terug te willen dan de studie daad werkelijk kost. Uitleg hiervoor geeft hij aan dat dat de kosten extra zijn voor leren onder baas zijn tijd. dus plaats van +_1500,- ineens 3000,-. Ik heb geen kans gehad voor de studie begon hier bezwaar tegen te maken omdat deze regeling kwam nadat ik de studie al begonnen was. ook is er niet een goede specificatie van wat en waar en welke kosten. mijn werkgever wil dat ik nu teken terwijl ik mijn afvraag of ik dit nu wel moet doen. graag zou ik u advies willen. Alvast bedankt
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vraag betreffende het wel of niet tekenen van de studieregeling, bericht ik u het volgende.

Een studiekostenregeling omvat de uitvoeringsregels, rechten, plichten en verantwoordelijkheden op het gebied van opleiding en training binnen het bedrijf. Hierin wordt precies aangegeven bij welke opleiding welke faciliteiten geboden kunnen worden, welke eisen er aan de studiezin van de medewerker worden gesteld en welke terugbetalingsverplichtingen er bestaan. Vaak wordt aan een studieregeling ook nog een termijn verbonden, tijdens welke een medewerker nog in dienst van de werkgever werkzaam zal moeten zijn.

Bij het volgen van een opleidingen, welke ten goede komt van het bedrijf of welke noodzakelijk is om uw beroep uit te voeren, worden de kosten voor deze opleidingen doorgaans volledig door de werkgever gedragen, terwijl de opleidingen vaak (voor een deel) gedurende de werktijd plaatsvinden. De werkgever kan een medewerker ook een vergoeding geven om zijn studie te betalen, die vrijgesteld is van belastingheffingen.

Het is gangbaar dat een medewerker die zelf voortijdig vertrekt (een gedeelte van) de opleiding alsnog moet betalen. Daarbij kan het om doorbetaald loon of om andere studiekosten gaan, waarbij de omvang van deze kosten wel in verhouding moet staan tot het loon van de medewerker, dus niet te hoog mag zijn. Op terugbetalen van studiekosten heeft de werkgever geen recht meer, wanneer de werkgever in voldoende mate heeft geprofiteerd van de opleiding van een medewerker, na het voltooien van de opleiding. De regeling tot terugbetaling wordt doorgaans in tijd beperkt, bijvoorbeeld twee jaar. Vaak moet de medewerker een kleiner deel betalen, naarmate hij na die opleiding langer in dienst bleef. Bijvoorbeeld dat de medewerker bij vertrek € …. moet terugbetalen, verminderd met 4 % over iedere maand dat de medewerker in dienst is gebleven na het afronden of stoppen met een bepaalde opleiding.

Er berust een plicht op uw werkgever om duidelijkheid te scheppen omtrent een studieregelling m.b.t. de rechten en plichting van het aangaan van de regeling voor de werknemer. Het bevreemd me dat uw werkgever u niet voor aanvang van de studie op de hoogte heeft gesteld van de geldende studieregeling. U heeft dus geen voortijdige inzage gekregen in het studiecontract en was dus niet bekend met de financiele afhandeling hiervan bij voortijdig vertrek. Een terugbetaalregeling geldt voor de reguliere kosten en dus niet voor de kosten voor het doorberekenen van studie-uren. Deze uren komen voor de rekening van uw werkgever en kunnen niet verhaald worden op u als werknemer, immers u volgt een opleiding voor het bedrijf.

Ik adviseer u dan ook om het studiecontract niet te tekenen en met uw werkgever in overleg te treden om te proberen tot een gezamelijke overeenstemming te komen omtrent de studieregeling.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geinformeerd, verblijf ik,

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee

Specialist Arbeidsrecht.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wel of niet tekenen van contract studieregeling?:

Kan contract veranderd worden? (Arts-assistent)
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-05-31 00:56:57
contract verlengen
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Flevoland]
2009-07-13 13:17:58
Wat voor contract heb ik nu?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-05-24 00:25:01
jaarcontract
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-05-01 13:24:53
Verlening van 2 maanden met minder uren aanbieden?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Overijssel]
2010-03-15 15:48:39

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+