Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

Is dit behoorlijk gedrag??

[Gesteld op: 06-04-2012]

Toelichting:
Op een clubavond, komt West uit met KlaverAas, iedereen bekend met behoorlijk normale kaarten, de 2,3 en de 6. We willen de kaart omdraaien en voor ons neerleggen, maar West zegt: Laat maar even open liggen en gaat vervolgens ca. 30 seconden naar deze kaarten zitten kijken. Na die 30 seconden legt hij de kaart dicht, wij ook en het spel gaat verder. Op dit spel verder niets byzonders, Bij ÚÚn van de volgende spellen kom ik met Harten laag, welke West neemt, later weer aan slg speel ik weer een kleine Harten en West gaat lang zitten nadenken en zegt: die hebben we nog niet gehad. Vervolgens legt hij klein en z'n partner neemt nu de slag. Uiteindelijk ga ik -2, waar ik vooraf al op had gerekend, dus wat dat betreft niets byzonders, maar ik vind eigenlijk dat dit gedrag niet echt door de beugel kan. Deze speler speelt 2e divisie en is een soort afgodje binnen deze vereniging, dit soort intimidaties worden regelmatig uitgevoerd. Wat adviseert u mij, gewoon niks zeggen of er eens de arbiter bij roepen.
Antwoord:

De symptomen die u beschrijft komen bekend voor.
Het is een onmiskenbaar feit, dat de spelers die wat hoger spelen dan het clubgemiddelde dit kunnen doen, omdat ze uit een paar gespeelde kaarten meer informatie halen dan anderen.

Aan de hand van de bieding weet je vaak al een beeld te vormen van de verdeling bij de tegenstander en aan de hand van de eerste slag in een kleur kan je zien welke signalen er gegeven worden. Dat probeer je dan uit de combinatie biedverloop en gespeelde kaart te interpreteren en dan vul je een waarschijnlijke verdeling bij de tegenpartij in en stem daar je speelplan op af.

Op zich niet echt bijzonder. Soms wordt ook nagedacht over de volgende 3 of 4 slagen of de aanpak van een specifieke kleur, die niets met de lopende slag te maken heeft. Op zich heel storend, als je gewend bent om wat sneller te spelen.

Wat blijft is soms wat irritatie en natuurlijk een tijdnood bij het laatste spel. En natuurlijk, hebben zij de eerste 3 spellen gespeeld en ruim de tijd genomen en u krijgt 2 minuten voor het laatste spel.

Een opmerking als "die hebben we nog niet gehad" is ongepast, want wie weet welke informatie hij daarmee aan zijn partner geeft. De 2e divisie heeft niet alleen spelers van een hoog bridgeniveau, maar ook van een hoog niveau van ongeoorloofde informatie (vals spelen is een te groot woord). Op zich hoef je als tegenspeler geen woord te zeggen tijdens het bieden of spelen, dus als je dan wel wat zegt, kan dat een betekenis hebben en dat hoort niet.

Ik zou in eerste instantie melden, dat een lange denkpauze voor tijdnood zorgt aan het einde en dat u niet in die situatie wilt komen. Bovendien is het vaak zo, dat hoe langer men nadenkt, hoe meer men vergeet, dus meestal is het contra productief. Maar aan het begin van een spel mag de leider natuurlijk wel uitgebreid de tijd nemen om zijn speelplan te maken.

Als uw melding geen effect heeft, dan roept u bij de tweede lange denkpauze de arbiter en meldt hem dat u uw rechten voorbehoudt in het geval er problemen komen omdat de 4 spellen niet op tijd klaar zijn. Mocht er dan een probleem ontstaan en moet de arbiter optreden, dan zal hij dat alleen tegen hen doen en niet tegen u.

Als de hele club (of de hele lijn) problemen heeft met de manier van spelen van dit paar, is het misschien verstandig dat u het probleem meldt bij het bestuur, zodat zij (of de voorzitter) dan een keer een gesprek met dit paar heeft.

Artikel 74 A2 van de spelregels zegt:
Een speler behoort zorgvuldig iedere opmerking of handeling te vermijden die ergernis of verlegenheid zou kunnen veroorzaken bij een andere speler of het genoegen van het spel zou kunnen verstoren.

Dus op grond van dit, ruim gestelde, artikel zou men de betreffende speler(s) kunnen wijzen op hun gedrag en het bestuur kan daar eventueel sancties op zetten. Uiteindelijk is het plezier wat je aan het spel beleeft vele malen belangrijker dan het resultaat.
Een bekend oud-Romeins gezegde luidt:
Een goede sfeer is belangrijker dan een goede score.

Succes!!

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Is dit behoorlijk gedrag??:

Hoe kan ik assertiever zijn?
      [Gesteld in NLP]
2007-02-26 20:04:58
Mijn kat valt regelmatig zijn eigen staart aan.
      [Gesteld in Katten]
2008-05-29 10:51:23
Waarom is mijn kat zo gretig?
      [Gesteld in Kattengedrag]
2010-01-07 17:44:19
Mijn hond begint te slopen wat kan ik doen?
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-02-22 14:27:05
Wat te doen met jarloerse stiefzoon?
      [Gesteld in NLP]
2013-09-07 01:47:07

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1182x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+