Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kunst » Fotografie » Amateur Fotografie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Amateur fotografie en krijg online een antwoord van de specialist in Amateur fotografie

Zelf een vraag over Amateur fotografie? Klik hier.
Meer vragen over Amateur fotografie.

Beheerder worden?

De rubriek Amateur fotografie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Amateur fotografie Klik hier.

RSS over Amateur fotografieVragen over Amateur fotografie via RSS. Klik hier.
RSS over Amateur fotografie op jouw website?Vragen over Amateur fotografie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Amateur fotografieVragen over Amateur fotografie via E-mail. Klik hier.

Aankoop camera voor beginner

[Gesteld op: 02-04-2012]

Toelichting:
Ik ben opzoek naar een nieuwe camera welke met name geschikt is voor wildfotografie en landschapsfotografie (bij wildfotografie zal de afstand soms wel 100 meter zijn en zal de lichtinval niet altijd optimaal zijn). Omdat ik zelf nog maar beginner ben in de fotografiewereld ben ik opzoek naar een eenvoudige camera welke eventueel uit te breiden is met verschillende soorten lensen. Heeft iemand advies voor welk soort camera ik zal moeten gaan en welke lens het meest geschikt is. Ik kijk nu voornamelijk op de tweedehands markt omdat ik beginner ben en heb daar o.a. Canon EOS 1100D gezien maar ik heb geen idee op welke specificaties ik eigenlijk moet letten. Alvast bedankt!
Antwoord:

Wat wil je met de camera gaan doen?

Wanneer je op reis bent en je wilt foto’s maken van bezienswaardigheden, feestjes, dagtripjes naar het strand o.i.d. is een compactcamera het meest geschikt. Het is een camera die gebruikt kan worden voor af en toe een foto. Het grootste voordeel is namelijk dat de camera gemakkelijk mee te nemen is en opties als zoomen of de snelheid waarmee een foto gemaakt kan worden en beschikbare opties op het toestel zijn minder belangrijk. Deze camera is vooral bedoeld voor het opslaan van de dagelijkse herinneringen.


Ga je naar een mooie bestemming en wil je net wat meer uit je camera halen dan is een “bridge model” camera ideaal. Het is een compactcamera, maar met veel meer zoom en meer opties dan een standaard compactcamera. Je herkent ze aan de grote lens. Met deze camera kun je zowel mooie landschapsfoto’s maken als goed inzoomen om juist die vogel of aap in de boom op de foto te zetten zonder dat je hem wegjaagt omdat je te dicht bij moet komen. Ook is deze camera meer geschikt om in het donker of de schemering mooie foto’s te maken of juist op het strand met veel licht. De foto’s zijn net wat mooier dan met een gewone compactcamera.


Wil je echt mooie foto’s in plaats van vakantiekiekjes dan kom je uit bij een dslr, ofwel digitale spiegelreflex camera. Dit is een bewerkelijker apparaat dan een compactcamera waarmee je even snel een foto maakt. Je moet het niet erg vinden om wat spullen mee te nemen zoals extra lenzen of een flitser om voor ieder moment de juiste apparatuur bij je te hebben. Je weet wat ISO waardes, sluitertijd en AF is zodat je deze handmatig kunt instellen op het moment dat je de foto wil maken. Met de juiste lenzen kun je zowel flink inzoomen als groothoek landschapsfoto’s maken. Mogelijkheden van de camera zijn vrijwel onbeperkt, vooral in combinatie met een externe flits en je kunt er in bijna iedere situatie mooie foto’s mee maken.


Uiteraard zijn bovenstaande omschrijvingen een beetje overdreven, maar ze geven wel aan waar je ongeveer naar moet kijken en welke eisen je aan een camera stelt voordat je deze aanschaft. De insteek van het gehele artikel zal zijn welke soort camera je mijns inziens nodig hebt wanneer je gaat reizen en waar je op moet letten.


Waar moet je op letten?

Waar moet je op letten als je een digitale camera wilt kopen? Dat hangt erg af van de eisen zoals ze hierboven beschreven zijn. We gaan er even van uit dat je op reis gaat, jungle trekkings gaat ondernemen, je op het strand gaat liggen bakken, af en toe een feestje mee pikt, je op grote hoogte vanaf bergen / heuvels honderden meters ver kunt kijken en genieten van het uitzicht en je foto’s van dagelijkse bezigheden zult maken.

Wat mij betreft zijn dit belangrijke punten bij de aanschaf van een camera:

- Het is niet prettig wanneer door de opstart-jingle van je camera het moment al verstoord is en ook zijn er camera’s die bij in- en uitzoomen zoveel geluid maken dat ook dat een moment kan verstoren. Dit was in ieder geval zo bij oudere modellen. De opstart-jingle en andere elektronische geluiden kun je tegenwoordig vaak wel uitschakelen. Het geluid dat de ontspanner bij een dslr maakt niet, maar de ene maakt al wat minder lawaai dan de andere.

- Wanneer je de camera aanzet wil je dat deze zo snel mogelijk te gebruiken is.
Ook hier geldt weer dat je op sommige momenten eigenlijk al klaar had moeten zitten om een leuke foto te maken, als de camera dan ook nog enkele seconden nodig heeft om op te starten ben je vaak al te laat. Een dslr is sneller dan een bridgemodel of compactcamera. De foto wordt genomen op het moment dat de ontspanner wordt ingedrukt. Bij een bridgemodel zit hier een kleine vertraging op. Erg vervelend als je net die plons in het water, of die geeuw van dat dier hierdoor mist.

- Ook wil je dat, zodra je een foto maakt met de flitser, je zo snel mogelijk daarna opnieuw een foto kunt maken met flits. Zo weet je zeker dat je het moment op de foto hebt gezet! Het opladen van een flitser kan soms ook enkele secondes duren voordat je een foto kunt maken. Ook dit probleem is veel minder aan de orde bij de DSLR.

- De autofocus (AF) is ook belangrijk. Wanneer je camera op een uniek moment nog druk bezig is met scherpstellen kan dat erg frustrerend zijn.

- Voldoende zoom is een ander punt van aandacht. Wanneer je objecten of dieren op een afstand wil fotograferen, is het wel prettig als je camera dit kan. De meeste reizigers op het forum raden ongeveer minimaal 10x optische zoom aan. Dan kom je al snel uit op een bridgemodel of een DSLR.

- Kwaliteit van de foto’s is misschien wel het belangrijkst. Wanneer je een camera koopt van een gerenommeerd merk is de kans vrij groot dat er ook goede lenzen gebruikt worden, dit ten opzichte van “whitelabel” camera’s. Wat je mooi vindt en wat voor eisen je hebt is persoonlijk, maar als je hier achter wil komen, bekijk dan gewoon eens bij vrienden wat voor camera ze hebben en welke lenzen ze gebruiken (dit geldt enkel voor een DSLR, aangezien je bij een bridgemodel niet te kiezen hebt welke lens er op staat). Hoe de kleuren van de foto’s worden heeft voornamelijk te maken met de afdrukcentrale of de nabewerking die je zelf hebt gedaan maar ook met de instellingen op je DSLR. De kwaliteit van de foto is, als voorgaande punten oké te noemen zijn, grotendeels afhankelijk van de kundigheid van de fotograaf zelf. Echter, met een DSLR zullen de foto’s bijna altijd mooier uitvallen dan met een compactcamera aangezien hier een andere techniek wordt gebruikt.

- Het aantal megapixels betekent niet hoe goed de kwaliteit is van de kleuren van de foto’s, maar duidt alleen op de grootte en de dichtheid van kleuren van een foto. Hoe hoger het aantal megapixels hoe meer puntjes er zijn om te bepalen wat de kleur is, anders worden deze geïnterpoleerd door de camera zelf. Meer megapixels heeft ook als voordeel dat de kwaliteit van een vergroting beter is.

- De camera moet tegen een stootje, spatje en stofje kunnen. Je bent op reis dus het is belangrijk dat je camera in ieder geval tegen een stootje kan. Stress om het behoud van je camera is niet iets waar je op zit te wachten. Uiteraard zijn geen van de camera’s gemaakt om op de grond te laten vallen, in een stortbui waterdicht te blijven en in een woestijnstorm geen beschadiging of stof in de camera op te lopen, maar een anti-dust systeem is mooi meegenomen. Koop in ieder geval een goede cameratas om je camera te beschermen op momenten dat je deze niet gebruikt.

- Het is belangrijk jezelf een budget te geven van wat je ongeveer wilt uitgeven aan een nieuwe camera. De compact camera’s zijn qua prijsklasse het goedkoopst, dit omdat ze ook wat minder mogelijkheden hebben dan de ander genoemde camera’s. Voor een nieuw model compact camera betaal je ongeveer tussen de 150 en 300 euro. Voor deze prijs heb je minstens 8 megapixels.

Ga je een stapje hoger zitten qua functionaliteit dan kom je uit op de bridgemodellen. Deze camera’s hebben aanzienlijk meer opties en functies. Ze worden bridge of hybride modellen genoemd omdat ze eigenlijk als een ‘brug’ tussen de compact camera’s en spiegelreflex camera’s staan. Niet iedereen is het met deze stelling eens omdat de verschillen in functies en opties tussen een compact camera en bridgemodel veel kleiner zijn dan tussen een bridgemodel en spiegelreflex camera. Maar voor ons gemak is dat dus even de definitie van een bridge model. Voor een nieuwe bridgemodel camera betaal je ongeveer tussen de 250 en 450 euro.
Wanneer je een superieur toestel wilt (en ook daarbinnen zitten weer erg veel verschillen) dan moet je naar een spiegelreflex camera kijken. Dit type camera kan namelijk ontzettend veel wanneer je weet hoe je er mee om moet gaan. Ook op de automatische stand kun je prachtige foto’s maken, maar doe je eigenlijk tekort aan de camera. Prijzen voor een nieuw beginners model met een kitlens liggen ongeveer tussen de 450 en 1000 euro. 


Wat zijn de voor en nadelen van ieder type camera?

Zoals met zoveel dingen gaat het hier om de mening van de schrijver en is het vooral een leidraad welke je kunt gebruiken bij je keuze. Afhankelijk van met wie je spreekt zal deze mening aansluiten of afwijken van deze tekst. Vorm vooral ook je eigen mening en probeer je zoveel mogelijk in te lezen in de materie.


Compact camera

Voordelen:
De naam van het type camera zegt het al. Het is namelijk een compacte camera. Met het grootste gemak past de camera in je broek- of binnenzak. Ook ben je minder opzichtig als toerist aangezien je de camera niet om je nek hoeft te hangen om deze toch bij de hand te hebben.


Daarnaast is de camera niet zo duur en je krijgt waar voor je geld.

Memory kaartjes zijn overal verkrijgbaar en niet zo duur als die voor een DSLR.

Gezien de prijsklasse waarin ze vallen hoef je je ook niet zoveel zorgen te maken als de camera gestolen wordt, afgezien van de verloren foto’s. Vaak worden camera’s in deze prijsklasse volledig vergoed door de verzekering.
         
Nadelen:
Kwalitatief prima foto’s, maar in vergelijking met overige modellen wel wat minder wanneer je er meer uit wilt halen.


Compact camera’s zijn meestal overal net wat langzamer mee dan de overige modellen.

Het ontbreken van veel optische zoom en overige functies kan een negatief punt zijn wanneer je er meer uit wilt halen.

Bridge Model

Voordelen:
Biedt ten opzichte van een compact camera tal van extra opties en mogelijkheden.

Kwalitatief net wat betere foto’s mede door de extra opties kun je in meer ongunstigere omstandigheden foto’s maken.


Groter bereik qua opties / zoom en instellingen bij het maken van een foto.

Camera wordt meestal volledig of grotendeels vergoed door de verzekering wanneer deze gestolen wordt.


Gebruik van memory kaartjes die overal verkrijgbaar zijn.

Bereik van de camera kan zo ver zijn dat je zonder een moment te verstoren op afstand een goede foto kunt maken, mogelijk is een statief vereist.

Nadelen:
Toch wat opzichtiger dan een compactcamera omdat je net een grotere tas of hoes nodig hebt om de camera in op te bergen.


Wanneer je meer uit je camera wilt halen heb je toch een beperking, dit kan een nadeel zijn voor sommige mensen. Zo is het moeilijk om wanneer je flink inzoomt een onbewogen foto te maken zonder statief.


Digitale spiegelreflex

Voordelen:
Vrijwel altijd zeer mooie foto’s aangezien je bijna te maken hebt met professionele apparatuur (uitgaande van de voor de consument meest interessante modellen), waarbij je rechtstreeks door de lens kijkt en je dus precies ziet wat je op de foto krijgt.


Verschillen tussen de onderlinge modellen zijn verwaarloosbaar bij de gerenommeerde merken. Er is wel verschil tussen amateurmodellen en professionele modellen. Met de aanschaf van verschillende lenzen kan voor iedere situatie een perfecte foto gemaakt worden.


Bereik van zoomlenzen kan zo ver zijn dat je zonder een moment te verstoren op afstand een goede foto kunt maken. Doordat de camera’s zwaarder zijn en vaak ingebouwde stabilisatie hebben is de kans op bewogen foto’s veel kleiner dan bij een bridgemodel.
         
Nadelen: 
In de meeste gevallen is je camera erg opzichtig en zwaar. 
              &nbs p;      
Kans op vuil op je sensor, met vlekjes op de foto als gevolg. Dit vooral wanneer je veel met de lenzen wisselt.
          
De aanschafprijs is behoorlijk hoog. Ook wanneer je nieuwe spullen zoals lenzen of een tas er bij wilt kopen zijn deze meestal behoorlijk aan de prijs.


Je kunt je camera eigenlijk niet zomaar ergens achter laten naar mijn idee, aangezien daarvoor het apparaat te duur is. Je kunt wel een extra verzekering laten afsluiten hiervoor.

  

Wat betekenen de termen?

In dit artikel zijn tal van kreten en termen voorbij gekomen. Maar wat betekenen ze eigenlijk?!


Digitale zoom
Digitale zoom is wanneer je een foto “opblaast” om hem te vergroten. Software interpoleert zelf het aantal pixels om de foto te vergroten. Dit heeft altijd kwaliteitsverlies tot gevolg. Soms hoeft dat verlies niet direct zichtbaar te zijn. Bij de aanschaf van een camera is dit geen belangrijk optie. Optische zoom wel.

Optische zoom
Dit is het bereik wat inzoomen betreft van de lens van de camera. 

Compact Camera


Bridgemodel CameraSpiegel reflexcamera

Deze camera werkt met een spiegeltje dat het beeld op de sensor laat komen. Compact camera’s en bridge modellen werken op een andere manier.


ISO
ISO is een getal om de lichtgevoeligheid aan te geven. Hoe hoger het getal hoe meer licht er binnen kan komen op de sensor van de digitale camera. 

Groothoek
Normale hoek waaronder mensen kunnen zien is met een 50mm lens (spiegelreflex) te zien. Alles wat onder de waarde van 50 ligt is breder dan het menselijk oog kan zien en dus groothoek.

AF
AF staat voor auto focus en daar zijn verschillende soorten van. De standaard AF bepaald op welk object op de foto gefocust wordt en dus scherp in beeld gebracht zal worden.

Dit artikel is niet tot stand gekomen door een professionele fotograaf maar uit ervaringen van reizigers. Dit artikel kunnen dus mogelijk ook onjuistheden bevatten. Mocht je dat constateren laat het dan even weten in de reacties hieronder. Mocht je een aanvulling hebben op het document stuur dat dan even op via het contact formulier.

Meer informatie kun je vinden in het digitale forum topic.

Hopelijk heb je er iets aan, verder is het wel van belang dat je probeert zoveel mogelijk manueel te fotograferen zo krijg je de camera het beste onder de knie, en is de foto mislukt dan delete je het gewoon weer toch?

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Aankoop camera voor beginner:

Tips en antwoorden voor een enthousiaste beginner?
      [Gesteld in Amateur fotografie]
2007-03-13 15:16:05
Waarom spiegelreflex?
      [Gesteld in Amateur fotografie]
2009-02-22 18:51:21
Welke camera past eigenlijk bij mij??
      [Gesteld in Amateur fotografie]
2009-09-29 16:02:39
Regels voor cameratoezicht
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2010-03-06 15:53:38
wat zijn mijn rechten en wat kan ik nog doen
      [Gesteld in Consumentenelektronica]
2017-01-28 09:55:33

Gemiddelde score Amateur fotografie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+