Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Zorg » Jeugdzorg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jeugdzorg en krijg online een antwoord van de specialist in Jeugdzorg

Zelf een vraag over Jeugdzorg? Klik hier.
Meer vragen over Jeugdzorg.

Beheerder worden?

De rubriek Jeugdzorg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Jeugdzorg Klik hier.

RSS over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via RSS. Klik hier.
RSS over Jeugdzorg op jouw website?Vragen over Jeugdzorg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via E-mail. Klik hier.

Gezinsvoogd stelt privé vragen over oom.

[Gesteld op: 02-04-2012]

Toelichting:
Tot februari J.L. had familie van mij een OTS. Vorig jaar kwam de gezinsvoogd een analyse maken over het gezin. Daarbij werden aller vragen gesteld die betrekking hadden op hun gezin en nodig waren voor een beeld. Ik ben een oom en woon daar ook in, ben getrouwd en heb een vrouw en twee kinderen die in het buitenland wonen door omstandigheden.

Deze gezinsvoogd begon ook vragen te stellen aan mijn broer en schoonzuster over mijn gezinssituatie, of ik ze onderhield en wel belde en hoe vaak , waarom ze in het buitenland wonen en waarom ik bij hun inwoonde. Ik heb deze gezinsvoogd daarop aangesproken en zij vertelde dat deze privé vragen behoorden tot een overzicht van de gezin samen stelling maar puur uit belangstelling was en dat ik dat verkeerd had begrepen en maakte haar excuses.

Is deze gezinsvoogd te ver gegaan met stellen van privé vragen over mij die niets had te maken met deze gezinsvoogd.
Antwoord:
Toen vorig jaar de gezinsvoogd deze vragen stelde moest zij ter voorbereiding op het verzoek verlenging OTS in kaart brengen wat het komend jaar de te verwachten risico's zijn in deze gezinssituatie. Omdat u deel uit maakt van het gezin (daar inwoont) heeft u invloed op de opvoedingssituatie van de onder toezicht gestelde kinderen. Als gezinsvoogd wil je dan weten welke invloed. Het helpt dan niet, dat u gescheiden leeft van uw eigen gezin. Dat roept allerlei vragen op. Het kan om een heel legitieme reden zijn, maar helaas maken we in de jeugdzorg ook mee dat een ouder met kinderen en al op de vlucht geslagen is. Of voor de jeugdzorg zelf (er dreigde misschien een uithuisplaatsing, daarvan treffen we een aantal gezinnen aan in België bijvoorbeeld), of voor u, omdat uw relatie om welke reden dan ook onder spanning stond. Omdat de gezinsvoogd dat niet weet, moet zij daar wel achter zien te komen. Want stel dat uw gezin voor u gevlucht is, dan bent u nu wel in een ander gezin aanwezig en zou u een risico kunnen gaan vormen.
Het zou natuurlijk wel zo prettig geweest zijn als de gezinsvoogd u dat rechtstreeks gevraagd zou hebben, maar dan krijg je toch een gekleurd beeld. In het slechtste geval heeft u er namelijk belang bij om niet de waarheid te vertellen.
Wat mij opvalt aan de vragen die zij stelt, is dat de gezinsvoogd gepoogd heeft onbevooroordeeld een zo positief mogelijk beeld over u te krijgen. Door vragen te stellen over hoe u met de situatie op afstand omgaat, kreeg zij een beeld van u als opvoeder. (Doet u genoeg moeite om er voor uw kinderen te zijn, ook al bent u ver weg. Neemt u daarin uw verantwoordelijkheid). Ik ben met u eens dat dit uw privacy en dat van uw gezin raakt. Het is correct dat de gezinsvoogd haar excuses heeft aangeboden, maar eigenlijk heeft u haar ook verkeerd begrepen. Als gezinsvoogd los je dat op door van tevoren aan u mede te delen dat als u komend jaar in het gezin blijft wonen, dat zij dan uw antecedenten moet onderzoeken. Niet om te dreigen, maar om duidelijk te maken dat u volgens haar deel uitmaakt van het gezinssysteem waar zij als gezinsvoogd (mede)verantwoordelijkheid voor draagt.
Blijkbaar heeft het afgelopen jaar er gelukkig toe geleid dat de OTS kon worden opgeheven.
Wat mij eigenlijk meer zorgen baart (en blijkbaar de gezinsvoogd ook!) is dat u gescheiden bent van uw gezin. Ik hoop daarom van harte dat daar ook een oplossing voor wordt gevonden. Want ook uw kinderen hebben een vader hard nodig.

Met vriendelijke groet,

Peter Smits

 
Reactie vraagsteller:
Ik denk dat U mijn vraag niet heeft begrepen omdat ik hem niet duidelijk had gesteld, ik had heb geen OTS en mijn gezin ook niet. mijn vrouw is Indonesische en mijn kinderen zijn daar geboren en hebben Nederland nog nooit gezien.
Dat mijn vrouw en kinderen in Indonesië verblijven is een MVV kwestie daarom leven wij niet samen.
Ik of mijn vrouw is zijn niet op de vlucht of zo, dus naar mijn menig heeft deze voogd ook nooit enig bemoeienis mogen hebben met mijn gezin. dus uw uitleg ontgaat mij in zijn geheel, als BJZ zoveel invloed heeft dan word het een gevaarlijke boel.
 
Antwoord Beheerder:
Bedankt dat u nog even reageert. Dat maakt het iets duidelijker. Ik heb uw vraag zo begrepen dat u inwoont bij een gezin (waar u de oom van bent), waarvan één of meer kinderen onder toezicht waren gesteld. Daarmee bent u onderdeel van dat gezinssysteem, zoals we dat noemen. U bent zelfs belanghebbende wanneer er tevens sprake is van Family Life. (Dan is er in opvoedkundige zin een hechte band tussen u en de kinderen in dat gezin ontstaan). Dan moet de gezinsvoogd u bij haar onderzoek betrekken. Eén en ander hangt dus af van het antwoord op de vraag of u slechts inwonend bent of daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van dat gezin en zich voor hun opvoeding inzet.
Hoe meer u rechtstreeks betrokken bent, des te meer moet de gezinsvoogd uw rol in het geheel onderzoeken, want daar zal de kinderrechter haar vragen over stellen. In uw vraag werd mij niet duidelijk of de gezinsvoogd al wist waarom uw gezin in Indonesië woont. Dus ik ging er van uit dat de gezinsvoogd op zoek was naar informatie over uw geschiktheid als (mede) opvoeder in het gezin waar u bij in woont. Het gaat dus niet om bemoeienis met uw eigen gezin, maar over uw geschiktheid als opvoeder. En die geschiktheid kan o.a. blijken uit de manier waarop u met de opvoeding en verantwoordelijkheid van uw eigen gezin omgaat. Ongeacht de reden dat u gescheiden van uw gezin leeft. (Die reden speelt alleen een rol als daar wel problemen mee zijn).
Het gaat om het beoordelen van de veiligheid van de opvoedsituatie van de onder toezicht gestelde kinderen en uw persoonlijke rol daarin. Blijkt dat u uw uiterste best doet om een goede vader voor uw eigen kinderen te zijn, dan is de gezinsvoogd een stuk geruster dat u dat ook voor de andere (OTS)kinderen bent. Als gezinsvoogd zou voor mij meespelen bijvoorbeeld dat u zich zo intensief inzet voor de gezinshereniging. Dat zegt iets positiefs over u en uw intenties.
Daarmee is meteen de grens aangegeven, tot hoever jeugdzorg mag gaan: onderzoeken van de veiligheid van de onder toezicht gestelde kinderen, door te kijken naar alle betrokkenen die rechtstreeks toegang tot die kinderen hebben en dus invloed kunnen uitoefenen op hun veiligheid. Als inwonend oom bent u er daar één van.


Voor uw eigen gezin hoop ik van harte dat de machtiging er snel komt.

met vriendelijke groet,

Peter Smits
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Gezinsvoogd stelt privé vragen over oom.:

Nieuwe woning - zwarte bank te hard?
      [Gesteld in Interieur-Noord Brabant]
2009-09-15 10:02:40
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Sportrecht / tuchtrecht en de gewone rechter.
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-03-07 19:50:32
is een zwangerschap mogelijk?
      [Gesteld in Voortplanting]
2010-05-18 18:49:07
intrekken verkoop kitten na mondelinge afspraak
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2017-08-26 20:13:37

Gemiddelde score Jeugdzorg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+