Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Heb ik recht op een beloofde (foutieve) prijs?

[Gesteld op: 27-03-2012]

Toelichting:
Voor een verblijf in Frankrijk van 27 nachten heb ik een apartement geboekt. De prijsopgave voor een 6 persoons villa was 65 euro per nacht. Deze villa heb ik gereserveert, creditcard gegevens toegestuurd, en vervolgens een bevestiging van boeking ontvangen. 5 minuten later word ik gebeld door de receptie dat de prijs die mij is opgegeven niet klopt, dat een villa 170 euro per nacht kost, en dat de prijs van 65 euro bedoeld was voor een kleiner, 3 persoonshuisje wat niet meer beschikbaar is. Kortom, ze kunnen niks voor me doen. Heb ik toch recht op de villa, of een even duur alternatief?
Antwoord:
In uw geval is er een verkeerde (lees: te lage) prijs opgegeven. Er bestaat derhalve een discrepantie (verschil) tussen de wil en de verklaring van uw wederpartij. Hij verklaarde met 65 euro per nacht akkoord te gaan, terwijl dit eigenlijk 170 euro per nacht zou moeten zijn. Uw wederpartij wilde dus niet wat hij heeft verklaard. De vraag rijst nu wat voorrang heeft: de schijn van de verklaring (65 euro per nacht) of de daarvan afwijkende wil (170 euro per nacht) van uw wederpartij. De wet geeft hiervoor een regeling in artikel 33 en 35, van boek 3 van het Burgerlijk Wetboek: de uiterlijke schijn van de verklaring gaat boven de interne wil van uw wederpartij, voor zover u er gerechtvaardigd op heeft vertrouwd dat de verklaring welgemeend was. Het gaat erom of u meende en mocht menen dat de tot u gerichte verklaring (de prijs van 65 euro per nacht) de wil van uw wederpartij correct weergaf. Of er een rechtshandeling (en meer concreet een overeenkomst) tot stand is gekomen, hangt dus af van het gegeven of u in de gegeven omstandigheden gerechtvaardigd vertrouwen had.

In uw geval is van doorslaggevend belang of uw wederpartij aannemelijk kan maken dat u behoorde te weten dat er sprake was van een fout/vergissing, omdat u redelijkerwijs niet kon aannemen dat u voor de opgegeven prijs in de villa kon verblijven. In dit geval zal er namelijk geen sprake zijn van gerechtvaardigd vertrouwen aan uw zijde. Als uw wederpartij dit hard kan maken is er geen sprake van een rechtshandeling, en is er ook geen overeenkomst tot stand gekomen. Het gevolg is dat u geen recht heeft op de villa of een even duur alternatief.
Indien u echter wel kon aannemen dat u voor de opgegeven prijs in de villa kon verblijven, en u er dus in de gegeven omstandigheden op kon vertrouwen dat de prijsopgave correct was, is er sprake van een rechtshandeling. Nu er door de reservering van de villa en de bevestiging van de boeking, sprake is van aanbod en aanvaarding is er een overeenkomst tot stand gekomen. Beiden partijen zijn gebonden aan hetgeen zij zijn overeengekomen in de overeenkomst, en in dat geval heeft u recht op de villa of op een even duur alternatief.

Van beslissende betekenis is derhalve of er sprake is van gerechtvaardigd vertrouwen van uw kant. Dit zal afhankelijk zijn van alle concrete omstandigheden van het geval, zodat wij daar geen oordeel over kunnen vellen. Gezien het grote verschil in prijs (170 euro in plaats van 65 euro) lijkt het ons echter aannemelijk dat er geen sprake is van gerechtvaardigd vertrouwen, en het lijkt ons dan ook aannemelijk dat er geen sprake is van een rechtshandeling, waardoor u geen recht heeft op de villa of op een even duur alternatief. De overige omstandigheden kunnen echter aanleiding geven tot een ander oordeel.


Tot uw dienst,


Mr. M. van’t Woudt
Mr. F.N. van der Weijden
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Heb ik recht op een beloofde (foutieve) prijs?:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+