Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

moeder van ADD-kind en liegen

[Gesteld op: 18-03-2012]

Toelichting:
Wij vermoeden dat onze zoon (18 jaar) (sinds een half jaar zit hij thuis; wil niet naar school, geen hulp en kan soms uitbarsten in woedeaanvallen) en vermoeden dat hij ADD heeft. Gelukkig heeft hij zelf een test gedaan via internet die ons vermoeden bevestigd.We komen erachter dat hij chat op facebook en daar dingen zegt die niet kloppen en ons zorgen baren: hij zou logo's ontwerpen voor een muzikant; hij zou al ontwerpen hebben gemaakt voor een ander; enz. Hij lijkt ervan overtuigd dat hem dat ook lukt en dat ze binnenkort af zijn.Omdat dit , naar ons idee, niet waar is, zegt hij dat b.v. de scanner kapot is en hij de ontwerpen niet kan doorsturen OF dat hij voor een week het ziekenhuis in moet...enz. HOE kunnen we dit goed aanpakken, want hij weet niet dat we hem op facebook kunnen volgen (dit wil ik ook liever niet maar ik wilde hem even in de gaten houden). HOe pak je 'liegen' aan?
Antwoord:
Liegen is een vorm van ontwijkgedrag dat ontstaat wanneer iemand diep van binnen vindt dat hij er helemaal niet mag zijn. Hij heeft dan onvoldoende zelfacceptatie en mag geen eigen ruimte innemen. Dit gebrek aan zelfacceptatie wordt versterkt doordat ADD kinderen doorgaans traag zijn, in hun fantasiebeelden leven en door hun omgeving vaak worden ‘aangespoord’ om in beweging te komen.
Ter compensatie hiervan is acceptatie / erkenning door anderen nodig om te kunnen overleven. Dit kun je organiseren door sociaal wenselijk gedrag te tonen, jezelf belangrijk te maken enz.
Mense met onvoldoende zelfacceptatie zijn erg gevoelig voor waardering en voor afwijzing, straffen enz. Merken ze dat ze iets ‘fout’ hebben gedaan naar een ander toe, dan redden ze zich daar uit door bijvoorbeeld liegen, autoritair gedrag of zelfs agressie.

Gebrek aan zelfacceptatie ontstaat in de eerste 2 à 3 levensjaren en is het gevolg van onze cultuur en van de betekenis die een baby/peuter geeft aan de interactie met de ouders en overige gezinsleden. Baby’s en peuters ‘downloaden’ op die leeftijd als het ware het gedrag, de normen en de waarden van hun ouders.
Liegen ‘pak je aan’ door ervoor te zorgen dat deze oude onbewuste programma’s niet meer nodig zijn, via de weg van kweken van meer zelfacceptatie.
De eerste stap hierin is acceptatie door u en uw partner van wie uw zoon is en hoe hij is. Hij is namelijk geheel OK zoals hij is.
Direct aanpakken van het liegen zelf versterkt slechts zijn gevoel van afgewezen worden.
Voorts kunt u hem ondersteunen bij het vinden van nieuwe manieren om zichzelf in de wereld te zetten. Belangrijk is hierbij dat hij dat zelf moet gaan leren en ontdekken. Onderdeel hiervan is het veranderen van zijn ‘weten’ over de relatie met zijn ouders.  Helaas accepteren kinderen van 18 jaar hun ouders doorgaans niet (meer) in een rol als begeleider. Een kort individueel leertraject bij een trainer of coach, bij voorkeur opgeleid in interculturele NLP, kan dan zeer goed helpen.
Voor meer informatie over het fenomeen liegen verwijs ik u graag naar een tiental eerdere vragen die ik daarover in deze rubriek heb beantwoord. Voor overige vragen kunt u telefonisch contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen
 
Reactie vraagsteller:
Wij zijn erg geholpen met dit antwoord. Wij hadden het idee dat we onze zoon vaak genoeg duidelijk hebben gemaakt dat hij goed is zoals hij is, maar realiseren ons nu toch wel dat we vaak op een manier reageren die WIJ niet zien als een afwijzing, maar wel zo kunnen overkomen, dus DAAR zullen we nu alert op zijn. En ja, we hebben nog veel vragen. We gaan deze eens op een rijtje zetten en maken dan graag gebruik van Uw aanbod. IK wist niet dat deze mogelijkheid bestond en ga eerst lezen over NLP en uw telefoonnummer opzoeken.
Alvast heel hartelijk dank.
 
Antwoord Beheerder:
Beste vraagsteller,

Bedankt voor uw reactie. Inderdaad, de betekenis van een boodschap is de reactie die je krijgt. Het is de geadresseerde die het nut ervan voor hem/haar moet bepalen. Krijg je niet de reactie die je wilt, dan biedt NLP de mogelijkheid het eigen gedrag zo te variëren, dat uiteindelijk wel de gewenste reactie terug komt. In gezinssituaties zoals bij u, zit een blijvende oplossing meestal in het veranderen van de communicatie tussen/door alle betrokkenen.
Mijn telefoonnummer is 0341-453088. Mijn overige gegevens en webadres vindt u op mijn profielpagina.
Voor het geval u een gekwalificeerde en passende begeleiding mocht zoeken, ik werk samen met enkele speciaal op kinderen en jong volwassenen gerichte coaches-counsellers met een daartoe geschikte vooropleiding in psychologie en/of (Interculturele) NLP. Een vrijblijvend intakegesprek met één van hen is altijd mogelijk.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen
Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan moeder van ADD-kind en liegen:

Wat bedoelt mijn oma met haar vraag?
      [Gesteld in Dromen]
2008-03-20 09:35:35
Borderline moeder en bemiddelingsgesprekken
      [Gesteld in Borderline]
2009-07-20 09:02:35
Co-ouderschap met borderline patient
      [Gesteld in Borderline]
2009-09-29 11:16:30
Heeft mijn moeder recht op een deel van erfenis?
      [Gesteld in Suriname]
2011-09-20 00:29:10
Kunt u deze dromen uitleggen?
      [Gesteld in Geesteswetenschappen]
2012-02-05 18:37:52

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+