Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Dood » Rouw
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Rouw en krijg online een antwoord van de specialist in Rouw

Zelf een vraag over Rouw? Klik hier.
Meer vragen over Rouw.
De huidige beheerder van de rubriek Rouw:
Naam: Lian Brandsma
Bedrijf: Lian brandsma uitvaartzorg
Reactiesnelheid: 32 uur
Waardering: 8.0 (van max. 10)
Meer informatie over Lian Brandsma vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RouwVragen over Rouw via RSS. Klik hier.
RSS over Rouw op jouw website?Vragen over Rouw op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RouwVragen over Rouw via E-mail. Klik hier.

Moet ik nu hulp vragen?

[Gesteld op: 09-03-2012]

Toelichting:
Mijn man is 14-02-2012 plotseling overleden, aangaande daarvan heb ik mij na de crematie ziek gemeld i.v.m. onderstaande klachten. Vandaag heb ik eerste contact gehad met Arbo en die belt volgende week terug en dan te bespreken hoe verder. Ik ben helemaal in de war na deze gebeurtenis en ga komende week naar de huisarts of ik wellicht hulp nodig zal hebben, of dat het nog te vroeg daarvoor is. Ik weet t niet.

Ik kan het gewoonweg niet aan om te gaan werken.
Ik ben gewoon op, uit t veld geslagen, er komt ook zoveel op mij af, de druk ligt i.v.m. overlijden Mart al heel hoog en nu komt die extra druk van allerlei zaken er nog bij en ik kan het al niet aan, Ik wordt nog steeds geleefd, kan nog geen rust vinden, ook niet voor emoties waar ze zijn weet ik niet, heel sporadisch komt komen er wat tranen en komt t wat los, dan alleen in huis wat ik nog niet kan handelen. Ik heb alles nog niet op een rij kunnen zetten. Ik weet niet wat er allemaal gebeurd met mij en kom kanten tegen die ik zelf niet kan en wist dat ik ze had, dan weer gefrustreerd, boos, onmacht, waarom, het niet kunnen bevatten etc.. etc.. er zijn vele dagen dat ik gewoon niets kan, hoe nu verder wat krijg ik nog meer te verwerken i.v.m. overlijden Mart.

Het verwerken van het rouwproces is helemaal nog niet aan de orde en ben ik nog niet aan toe. Met andere woorden de crematie is voorbij en het leven gaat verder, klopt maar bij mij op dit moment niet. Ik wordt nog steeds geleefd m.b.t. allerlei zaken.

Ook de uitvaartverzekering heeft gebeld en ik heb daarmee een lang gesprek gehad. Ze zegt dat ik nog een hele lange weg te gaan heb, de tijd zal het leren maar ik moet mijn tijd ervoor nemen die ik nodig heb en dat kan alleen ikzelf bepalen zegt ze. Wel raadzaam om professionele hulp te vragen.

Ook heeft ze aangeraden om weer langs de huisarts te gaan en dan via de professionele weg hulp te vragen mocht dit nodig zijn. Het is een hele heftige gebeurtenis geweest met shockervaring en dat is met een paar weken niet over na een crematie, daarbij overlijden met 48 jaar is ook veel te jong en dat vergt ook veel van de nabestaanden en de manier waarop en zo snel zegt ze dat heeft echt zijn tijd nodig is mij weer op het hart gedrukt daar acht aan te nemen.

Ik zit nu helemaal in de put of hoe je het kan zeggen. Daar moet ik uit zien te komen en dat is niet makkelijk

Wat is nu wijsheid hulp of niet.
Antwoord:
Wat enorm verdrietig voor u. En wat een schrik. 
Het is allemaal nog zo kort geleden, en zo vers..... Tegenwoordig is er eigenlijk geen tijd meer om te rouwen. Een paar weken verdriet, en dan weer aan het werk. Daar is er even aandacht voor en dan weer over tot de orde van de dag. Dit is geen onwil van mensen maar het hoort bij onze maatschappij. Uw leven staat totaal op zijn kop. Het is nog geen maand geleden. U kunt zelf het beste aanvoelen wat u wilt en nodig heeft. Dit verdriet heeft tijd nodig en u moet zich niet onder druk gezet voelen om "maar" hulp te aanvaarden om zo "sneller" uw verdriet te verwerken. Rouwen is een heel proces, en kost tijd en heel, heel veel energie. De enige weg is recht door dit verdriet heen te gaan. Er is geen omweg, hoe moeilijk ook.
Een mooi boekje is Vingerafdruk van verdriet, van auteur Manu Keirse. U zult daarin zeker kunnen lezen over de gevoelens die u nu heeft.
Zorg goed voor uzelf.
Een warme groet,
Lian Brandsma
 
Reactie vraagsteller:
Beste,

Ik zal wat meer toelichten. voor een goed advies deze wil ik gebruiken richting huisarts en Arbo die me nu op m'n nek zit.

Wij zijn zondagochtend naar de huisartsenpost geweest ivm klachten daar dachten ze dat hij een galaanval had. Enfin uiteindelijk weer naar huis en andere dag (maandagochtend) naar de huisarts. Deze heeft hem ook onderzocht en een week nadien zou er een echo gemaakt worden ivm bekende klachten. Ook moest hij gelijk bloed laten prikken, alzo gedaan.

's maandag 's avonds om 18:30 heeft de huisarts mijn man gebeld en gezegd dat hij teveel witte bloedlichaampjes had en we dinsdagmorgen even langs moesten komen duide op een virus. Ze vroeg hoe het ging en hij had geantwoord dat het goed ging.

"s nachts om ong. half twee begon hij op de slaapkamer vloer te stampen, ik was nog beneden en ging na paar keer het gestamp aanhorend naar boven om te kijken wat er aaan de hand was. Nu na 1 blik zag ik dat het niet in order was en heb ik gelijk 112 gebeld en om een ambulance gevraagd en doorgegeven dat hij geen adem kon krijgen en ook niet meer kon praten. Ik naar beneden om ambulance op te wachten. Zij waren er in 1 a 2 minuten. Toen ze boven kwamen begon mijn man al weg te vallen en moetsten ze gelijk gaan reanimeren en werden onze boxspringbedden met geweld verschoven en mijn man enigzins hardhandig op de vloer gelegd om de reanimatie te starten en werd mij verteld dat ik geen juiste informatie had doorgegeven. Nu ik ben geen arts. Ook werd er gelijk gebeld om een 2e ambulance en huisarts en uitvaartverzorging en dat allemaal waar ik op dat moment bij stond. Ik verkeerde toen gelijk in een shock. Er werd verzocht aan mij om de 2e ambulance op te wachten en iemand te bellen van de ouders. Ik ben toen trillend naar beneden gegaan en wist niet waar ik het moest zoeken.
Enfin 2e ambulance arriveerde en nadien ook mijn moeder die ik heb gebeld daar ik er op dat moment meer aan had dan mijn schoonouders die geen vervoer hebben.

Ze zijn boven zo'n drie kwartier bezig geweest en (hij had diabetes) na ze gvraagd hadden welke medicijnen hij gebruikte hebben ze na tioedienen van medicatie zijn hart weer op gang gekregen. Ook werd gezegd dat zijn hart heel zwak klopte en afwachten was of hij het haalde en hoe er er uit zou komen.

Met beide ambulances naar ziekenhuis en mjn moeder er met eigen auto achteraan. Bij spoedeisende hulp zijn ze weer enige tijd bezig geweest en kreeg ik verzoek schoonouders in te lichten, ze hoefden nog niet te komen. Nadat hij gestabiliseerd was mocht mijn man naar Intensive Care en daar gingen ze ook weer met hem verder voordat we erbij mochten. Tussentijds werd verzocht mijn schoonouders terug te bellen met verzoek te komen, zij zijn met mijn zwager gekomen. Uiteindelijk kwam de arts en werd ik op de gang geroepen en kreeg de mededeling dat het afgelopen was en verzocht bij de laatste reanimatie erbij te zijn, dit heb ik samen met mijn moeder gedaan. Om 04:30 is mijn man op 14-02-2012 helaas overleden.

Dinsdag 14-02-2012 heeft de huisarts mij 's middags gebeld met aantal vragen en ik had met haar afspraak gemaakt om even samen te kunnen praten. Dit gedaan en na nog meer uitslagen is gebleken dat mijn man uiteindelijk aan een hardnekkig virus is overleden. Naam weet ik niet meer maar het is een virus waar zelfs en heel gezond iemand aan kan overlijeden. Het is gaan woekeren in zijn lichaam met gevolg dat hij daardoor is overleden.

Enfin u heeft gelezen waar ik moeite mee heb en zeker hier in huis vind ik het moeilijk. Overdag gaat redelijk (niet goed) maar vooral als het schemer wordt en donker krijg ik een benauwd en akelig gevoel en durf ik niet naar boven. Daar heeft alles zich afgespeeld en dat staat nu nog steeds op mijn netvlies en zit in mijn heresenen gegrifd.

Ik slaap nog steeds beneden en zodra het donker word doe ik lampen aan en durf ik bijna niet van de bank te komen, overdag moet ik tegen mijzelf zeggen nu naar boven waar ik inmiddels met veel moed de kamer heb opgeruimd. Maar ik durf er nog steeds niet te slapen of in donker naar toe te gaan.

Ik besef wel dat dit voor mij een hele heftige gebeurtenis is geweest met uiteindelijk resultaat dat mijn maatje en mijn man is overleden.

Voorts zijn er nog allerlei zaken omtrend het huis en andere dingen die geregeld moeten worden. Ik heb mij na de crematie gelijk ziek gemeld maar bleek nadat ik na ong. 14 dagen op werk ging praten op neutraal gebied dat ze mij niet ziek hadden gemeld rouwproces is geen ziekte, ze raden aan eerst een gedeelte van mijn verlofdagen aan te spreken en als ik dan nog thuis bleek te zijn dan de ziektewet in te gaan. Ook werd er gezegd door werk blijf de komende 14 dagen thuis en geniet ervan, nu dat zijn toch geen uitspraken. Of ik zomaar thuis blijf!!!Na 14 dagen zou ik contact opnemen met werk.

Maar de klachten waren op mij gericht, buiten bovenstaande klachten ook slecht slapen, niet goed kunnen eten, net of er zo nu en dan een steen op je maag ligt, niet prettig voelen in huis en moe, ene dag kan ik wel wat doen maar vele dagen komt er niets uit mijn handen, kan me niet concentreren, ene moment kan ik er wel over praten en klap dan weer dicht, emoties komen niet los.

Vrijdag 9 maart heeft de arbo gebeld nadat ik mij op maandag 5 maart voor de 2e keer ziek heb gemeld om zelfde reden en na telefonisch contact met werk hebben ze mij toen wel ziekgemeld. Kreeg ik er ook nog bij.

Ik heb tegen de Arbo gezegd dat ik helemaal psychisch en lichamelijk er door heen zit en op dit moment niet weet wat te doen. Ik heb aangegeven komende week contact met de huisarts op te nemen daar het wellicht verstandig is hulp te zoeken, vandaar mijn vraag aan u.

Ik heb er nog over nagedacht na telefonisch gesprek Arbo en wellicht is het nog te vroeg om proffesionele hulp te zoeken.
Ik ben van mening dat ik erzelf wel aan uit kan komen, wat dat betreft ben ik sterk genoeg alleen nu even uit t veld geslagen etc.. en dit heeft zijn tijd nodig. Hoelang kan ik niet aangeven, ik weet niet of er een bepaalde tijd voor staat, dat is voor iedereen verschillend. Dat voel ik denk ik t beste aan. Ook zal het te zijner tijd weer goed komen neem ik aan dat ik weer naar boven durf in donker om daar te gaan slapen. De knop om zo te zeggen moet een keer om maar dat moet je wel kunnen.

Volgende week belt de Arbo weer om verdere afspraken te maken hoe nu verder en ook over het contact houden met werk dat wil ze wekelijks maar dat vind ik te veel gevraagd om de 14 dagen kan nog. Wellicht wordt ik ook doorgestuurd naar de bedrijfsarts maar die krijgt van mij toestemmimg om de huisarts te bellen zodat zij ook e.e.a. kan toelichten, zij staat achter mij en helpt waar t kan.

Ik weet dus niet wat te doen of goed te reageren op vragen die ze stellen (Arbo, werk) huisarts geen probleem.

Zoals ik het nu voel ben ik nog lang niet bekwaam om te gaan werken, ook niet gedeeltelijk aan de slag. Ik wil eerst zelf alles weer op een rij krijgen en rust vinden en dat ik mij weer prettig ga voelen in huis en alle zaken die omtrend overlijden op je afkomen weer enigzins geregeld zijn. Ook bepaalde zaken moeten opgelost worden die ik liever prive hou dus ik zit om zo te zeggen in de shit niet alles was goed geregeld en of ik hier kan blijven wonen is ook de vraag, dus daar zit ik ook nog mee, niet alleen verlies van mijn man, het rouwproces en klachten.

Het is voor mij een hele traumatische ervaring en heftige gebeurtenis geweest en ik ben nog niet aan verwerken toegekomen, wordt nog steeds geleefd in verband met allerlei zaaken, ik ben om zo te zeggen van het ene op andere moment in een rouwproces terechtgekomen.

Ik hoop dat u nu mij beter kan begrijpen wat er zich heeft afgespeeld en dat ik voor mij gevoel ruimte wil hebben en niet te veel gestoord wil worden voor x tijd om het te verwerken en alles weer op orde te krijgen zodat ik mijn eigen leven weer kan gaan oppakken als ik daar aan toe ben zowel prive als maatschappelijk. Uiteraard zal ik contact houden met werk.

Beste,

Is een heel lang antwoord geworden maar is nodig om een zo goed mogelijk beeld te scheppen wat er is gebeurd en hoe ik mij voel. Ik zou het zeer waarderen als u als adviseur mij een zeer goed advies kan geven dat ik kan en mag gebruiken om mij te kunnen verwoorden richting richting Arbo en werk of andere instanties mocht dit toch nodig zijn. Ik kan het voor mijn gevoel beter via deze weg vertellen dan verbaal. Ik hoop dat u mij en mijn verhaal omtrend gebeurtenis begrijpt en snapt.

Ik wacht u reaktie af. Bij voorbaat dank voor uw antwoord en hulp.

M.v.g. Mw van Oorschot
 
Antwoord Beheerder:
Dag mevrouw,
Bedankt voor uw vertrouwen. Ik kan aan mijn antwoord niet veel anders toevoegen. Het is een proces, waar alle tijd voor nodig is. Ook in een maatschappij als de onze. 
Nogmaals heel veel sterkte,
Lian Brandsma
Beantwoord door:
Lian Brandsma
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Moet ik nu hulp vragen?:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Toestemming nodig?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2009-06-05 06:33:00
hallo ik heb een vraag
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2013-02-28 12:54:31
vots zaak advocaat ja /nee 29/10/09
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-10-24 23:08:53
ik heb inburgering gehad en wil ik zorg studieren
      [Gesteld in Studiekeuze]
2011-05-21 11:17:30

Gemiddelde score Rouw: 8.0 (73x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Anita
  9.0
 • lorentini
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  256534
  Beheerders:  1025

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  166 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+