Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Psychiatrie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychiatrie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychiatrie

Zelf een vraag over Psychiatrie? Klik hier.
Meer vragen over Psychiatrie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychiatrie:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: ReŰel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychiatrie op jouw website?Vragen over Psychiatrie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via E-mail. Klik hier.

Bipolaire stoornis?

[Gesteld op: 09-03-2012]

Toelichting:
Omdat ik al jaren met verschillende problemen zit heb ik een aantal maanden terug besloten hier hulp voor te zoeken, ik heb echter het gevoel dat ik er niet veel aan heb (psycholoog).
Voor mijn opleiding moeten we ook aan onszelf werken en veel reflecteren. Hier ben ik eigenlijk een Úcht dingen op een rijtje gaan zetten omdat ik zelf al langer het gevoel heb dat er als het ware iets wis is.

Toen ik ongeveer 12 was begonnen de echte problemen, na meerdere "traumatische ervaringen". Ik begon met krassen in mijn arm, dacht aan zelfmoord en ben uiteindelijk door mijn gedrag in een RIJ terecht gekomen. Tot mijn 16e ben ik uit huis geplaatst. Ik heb hevige stemmingswisselingen. Het ene moment denk ik dat ik de wereld aan kan en ren ik over de snelweg omdat ik een taxi te duur vind, het andere moment sluit ik me een week thuis op, denk ik dat anderen complotten tegen mij spannen en dat ik niks waard ben. Ik ben inmiddels ook al redelijk in de schulden gekomen, omdat ik nogal impulsief kan zijn.

Ik heb wel het gevoel dat ik er op sommige gebieden enigszins controle over heb. Ik ben 22 en heb een zoontje van 3, de opvoeding lukt al zeg ik het zelf goed, het is alleen lastiger als ik weer een van mijn periodes heb. Mijn relatie werkt ook niet, ik beschuldig hem van veel, heb wanen waar hij dan de dupe van is terwijl ik zelf niet altijd trouw ben geweest.

Ik weet niet wat ik nu moet doen, ik zie mezelf terug als ik kijk naar een bipolaire stoornis maar weet niet hoe ik het hier met mijn psycholoog over kan hebben. Ik heb ook een masker op, ik heb goed geleerd hoe ik mijn emoties, gevoelens e.d. kan verbergen.

Verder heb ik vaak last van paniekaanvallen, dit vaak 's nachts. Slapeloosheid en heftige nachtmerries is ook niets nieuws voor mij.
Ik heb enige tijd geleden seroquel gekregen om beter te kunnen slapen, dit wekte echter een psychose bij mij op. Ik ben hierdoor flink in de problemen gekomen op school, maar heb ook voor het eerst in 6 jaar weer gesneden. Hier ben ik uiteraard snel mee gestopt.

Help? Advies?
Antwoord:

Hallo,

Ik heb je verhaal  gelezen. Jouw vraag is hoe je met je psycholoog zou kunnen bespreken of je wel of geen bipolaire stoornis hebt. De eerstvolgende keer dat je een afspraak hebt neem je het initiatief om te bespreken wat jij belangrijk vind om aan de orde te stellen. Ik vraag me af hoe jouw psycholoog over je denkt en wat zijn/haar idee is om je verder te helpen.

Er zijn heel veel therapiemogelijkheden. Als het niet klikt met je psycholoog kun je dit het beste aangeven en bespreken. Het staat je vrij om een andere hulpverlener te kiezen. Je kunt ook hulp voor je financiële problemen vragen indien nodig. Hangt er vanaf hoe deze vorm van hulp in jouw woonplaats geregeld is. Je kunt anders naar het Algemeen Maatschappelijk Werk (gratis). Hoe is het vertrouwen in je huisarts? Misschien kan hij/zij iets betekenen?

Dat je het moeilijk vind om emoties en gevoelens te tonen zal ongetwijfeld te maken hebben nare ervaringen in je jeugd. Ik denk wel dat je hier goede en vertrouwde aandacht bij nodig hebt. Zoals gezegd er zijn veel mogelijkheden, maar het belangrijkste of het klikt met je hulpverlener. Het is belangrijk dat jij je veilig voelt en het vertrouwen hebt dat je over  jouw ervaringen goed kunt praten en ruimte kan geven aan je gevoelens en emoties.

Wellicht kan ik je nog wat tips geven pover andere therapeuten in je omgeving(waar)?

Tot zover, groet Jan

 
Reactie vraagsteller:
Hallo,

bedankt voor de reactie. Ik heb geen moeite om bepaalde dingen bespreekbaar te maken maar ik heb ergens ook het gevoel dat hij niet echt weet wat hij met mij moet? Hij gaf ook aan dat hij geschrokken was van de manier waarop ik bepaalde dingen vertel (kil, zonder emotie). Omdat ik daar waar ik nu heen ga geen eigen bijdrage hoef te betalen en wanneer ik ergens anders zou worden 'aangemeld' dit wel moet doen, is dit dus ook geen optie.


Naar aanleiding van dat wat ik eerder gezegd heb, herkent u daar wel een bipolaire stoornis in? Ik ben er zelf in ge´nteresseerd, herken mezelf er wel veel in. Het zou ook veel verklaren.

Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik bang ben dat wanneer ik het bespreekbaar maak en die diagnose gesteld zou worden dat dit gevolgen kan hebben voor mijn zoontje. Ik ben werkelijk als de dood om hem kwijt te raken, terwijl ik weet dat ik een goede moeder ben.

Ik woon in ieder geval in Sittard, welke therapeuten zou u daar aanraden?

Bedankt!
 
Antwoord Beheerder:
Hallo,
In de eerste plaats gaat het niet zozeer welke stoornis je hebt, maar is het verreweg belangrijk dat je probeert sterker en evenwichtiger te worden. daar heb je hulp voor.
Als je het gevoel/idee hebt dat jouw psycholoog niet weet wat hij met je kan dan moet je dit aan hem vragen. Draai er niet omheen, dat is veel constructiever, jij moet verder niet jouw psycholoog.
Vwb jouw vraag over de bipolaire stoornis (manische-depressief). Ik zie wel overeenkomsten, maar denk ook aan borderline-trekken.

Ik begrijp dat je angst hebt om je kind te verliezen, maar als je oprecht aan je problemen werkt en geen 'gekke' dingen doet thuis dan moet het goed komen.

Het is niet mogelijk naar een andere therapeut te gaan ivm de kosten. Het heeft danook geen zin tips te geven daarover.

Wat ik me afvraag is wat je doet met de opmerking van de psycholoog dat hij je vlak vindt (weinig emotie in het contact). Voel je wel emoties in dat contact? Zo ja, zou je ze toch kunnen toelaten voorzichtig of erkennen dat ze er wel zijn maar dat je het moeilijk vindt het erover te hebben of te tonen (wat heel logisch is gezien jouw verleden). Dit is wel de weg denk ik om vooruit te komen. Maar ga eerst met de psycholoog in gesprek of hij wel met je kan werken. Dit moet helder worden anders wordt het geen goede vertrouwensrelatie die je nodig hebt om te groeien.

Tot zover, sterkte, groet Jan
Beantwoord door:
Jan Duits
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Bipolaire stoornis?:

Ik heb een vraagje: Wat houdt een stoornis in?
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2007-02-27 23:50:08
Heeft mijn partner autostische trekken?
      [Gesteld in Autisme]
2007-06-01 09:03:39
Is een Dysthyme stoornis te genezen
      [Gesteld in Zelfdoding]
2008-01-02 17:14:41
Wat voor stoornis voldoet aan volgende kenmerken?
      [Gesteld in Geestelijke Stoornissen]
2009-08-13 22:27:02
Wat is de definitie van een somatofore stoornis
      [Gesteld in Geestelijke Stoornissen]
2009-09-01 20:51:09

Gemiddelde score Psychiatrie: 8.2 (163x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+