Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

aansprakelijkheid vennoten in VOF

[Gesteld op: 08-03-2012]

Toelichting:
Is een vennoot (X, in prive) in een VOF hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die de andere vennoot (Y, BV) maakt met bedrijfsactiviteiten, anders dan waarvoor in de VOF de samenwerking is aangegaan?
(BV Y heeft ook nog andere bedrijfsactiviteiten dan waarvoor de samenwerking in de VOF wordt aangegaan.)

Dat bij een eventueel faillissement van BV Y, X hoofdelijk aansprakelijk is voor alle verplichtingen die namens de VOF zijn aangegaan is evident.
Evenzeer realiseer ik mij dat de curator (bij een faillissement van Y) het aandeel van Y in de VOF kan vorderen.

Bij mij is echter de suggestie gewekt dat vennoot X in de VOF ook kan worden aangesproken door de schuldeisers van Y, voor verplichtingen die Y buiten de VOF (in het kader van de andere bedrijfsactiviteiten in BV Y) is aangegaan.

Kan dit bijna niet geloven; het zou vennoot X immers - hoofdelijk - aansprakelijk maken voor schulden/verplichtingen waarover hij geen enkele zeggenschap en wetenschap heeft en waarover hij geen enkele controle of inzicht heeft.

M.vr.gr.

Andre
Antwoord:

Het is juist dat bij een VOF alle vennoten in prive hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de VOF. Dat betekent dat als de VOF zijn schulden niet betaalt, dat de schuldeiser naar keuze het geld kan opeisen bij een van de vennoten.
Andersom kan het niet; als een van de vennoten zijn prive-schulden niet kan betalen, kunnen de schuldeisers dit nooit verhalen op de VOF, en een vennoot zal dus nooit aangesproken kunnen worden voor schulden van de andere vennoot.

Met prive-schulden bedoel ik hier alle schulden die buiten de VOF om zijn gemaakt. Daaronder vallen ook de schulden die zijn gemaakt door de andere onderneming van Y. Het onderscheid is eenvoudig te maken; als Y namens de VOF opdracht heeft gegeven, en de factuur staat op naam van de VOF, dan is het een schuld van de VOF, waarvoor u mede-aansprakelijk bent.
Overigens moet u hierbij wel goed opletten; als Y kwaad wil zou hij in de situatie dat de BV geen geld heeft, bestellingen namens de VOF kunnen doen. Dit zijn dan wel schulden waarvoor u aansprakelijk bent, ook al hebben de bestellingen niets met de VOF te maken. De leverancier kan dat namelijk niet zien, en deze heeft een vordering op de VOF.
Als u dus constateert dat een dergelijke situatie zich voordoet raad ik u aan de VOF snel te verbreken. Overigens kan dat altijd raadzaam zijn in de situatie dat een van de vennoten geldproblemen kent, om te voorkomen dat prive-schulden worden betaald met geld van de VOF.

 
Reactie vraagsteller:
Heldere reactie. Een 10 waard! Bedankt. De situatie die u beschrijft m.b.t. een kwaadwillende vennoot Y die verplichtingen namens de VOF aangaat, kan overigens toch voorkomen worden door a) in de VOF-overeenkomst de bevoegdheden van vennoten duidelijk vast te leggen en b) deze bevoegdheden bij de Kvk te laten registreren? Stel de vennoten leggen op deze wijze vast - en publiceren via de KvK - dat voor alle verplichtingen de goedkeuring van beide vennoten vereist is, dan kan toch ook die situatie zich niet voordoen? Voor schulden die vennoot Y dan toch zonder deze gemeenschappelijke goedkeuring maakt - bij een leverancier die niet eerst de Kvk raadpleegt - is de andere vennoot toch niet aansprakelijk? De schuldeiser in zo 'n casus kan zich toch alleen tot vennoot Y richten?
 
Antwoord Beheerder:

Daank voor uw waardering. Inderdaad kunne problemen worden voorkomen door bij de Kamer van Koophandel te laten vastleggen dat de vennoten niet zelfstandig zijn bevoegd, en altijd samen moeten tekenen.
Daarbij plaats ik 2 kanttekeningen:

1. Als u deze wijziging nu laat doorvoeren kunt u zich ten opzichte van bestaande leveranciers hier niet op beroepen, want u kan niet van hun verwachten dat zij bij iedere bestelling/opdracht het handelsregister gaan raadplegen. Als zij eerder hebben vastgesteld dat een vennoot zelfstandig is bevoegd, dan mogen zij er van uit gaan dat dit blijft, tenzij u hun informeert over de wijziging.

2. Het is niet handig om dit voor alle transacties te doen, omdat u dan bijvoorbeeld nog geen pen kan kopen zonder dat u beiden aanwezig bent. Ook het doen van telefonische bestellingen wordthierdoor onmogelijk gemaakt. Om die reden wordt vaak vastgelegd dat alleen boven een bepaald bedrag de handtekeningen van beide vennoten nodig zijn.

Tot slot: als uw mede-vennoot kwaad wil.....dan kan hij uw handtekening vervalsen. Hij kan dan een rechtsgeldige bestelling doen namens de VOF, want de leverancier kan niet zien dat het geen juiste handtekening is. U bent daar dus wel mede-verantwoordelijk voor. Ik adviseer als er twijfels zijn om de administratie goed te blijven volgen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan aansprakelijkheid vennoten in VOF:

Hoofdelijke aanspr VOF onderling uitsluiten?
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2009-12-18 12:23:13
v.o.f. zakelijk verschil vennoten
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2011-07-26 14:00:44
rechten contract commanditairel commanditair
      [Gesteld in Ondernemingsrecht]
2011-07-22 09:54:56
Wie aansprakelijk bij ongewenste dracht 2 jarige?
      [Gesteld in Hippisch recht]
2014-04-22 00:59:30
Is dit een geldige overeenkomst?
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2009-12-09 18:15:13

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+