Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

zwanger en bijstand?

[Gesteld op: 06-03-2012]

Toelichting:
Ik wil zwanger worden maar heeft dat gevolgen voor mijn bijstandsuitkering en kan mijn vriend het ongeboren kind erkennen zonder dat mijn uitkering wordt beëindigd? Ik heb al een kind
Antwoord:

Voorwaarden

De wet stelt een viertal voorwaarden voor het recht op een bijstandsuitkering, welke te vinden zijn in de Wet Werk en Bijstand. Aan de volgende voorwaarden moet zijn voldaan voor een geslaagd beroep op de bijstandsuitkering:

-        De aanvrager is een Nederlander, of iemand die daarmee gelijkgesteld is;

-        De aanvrager woont en verblijft in Nederland;

-        De aanvrager is niet uitgesloten van het recht op bijstand (er is dus geen sprake van één van de volgende uitsluitingsgronden: de aanvrager is gedetineerd, de aanvrager verblijft langer dan toegestaan in het buitenland, de aanvrager is jonger dan 18 jaar of de aanvrager heeft de bijstand nodig om een schuld af te lossen);

-        De aanvrager heeft onvoldoende inkomen of vermogen.

 

Wij gaan er van uit dat aan deze voorwaarden is voldaan, aangezien u al een bijstandsuitkering ontvangt. Het recht op bijstand kan echter veranderen zodra uw situatie verandert. De eerste drie voorwaarden zullen dan niet van belang zijn. De laatste voorwaarde zullen wij daarom hieronder uitwerken.

 

Bijstandsnorm

Ingevolge artikel 19 van de Wet Werk en Bijstand, heeft een alleenstaande, een alleenstaande ouder of een gezin recht op algemene bijstand indien “het in aanmerking te nemen inkomen lager is dan de bijstandsnorm” en “er geen in aanmerking te nemen vermogen is”.

In lid 2 van artikel 19 van de Wet Werk en Bijstand zien we het volgende: “de hoogte van de algemene bijstand is het verschil tussen het inkomen en de bijstandsnorm”.

Dan rijst nu de vraag: wat is de bijstandsnorm? Het gaat hier om een norm die minimaal wordt toebedeeld door de wetgever; dit is de minimumnorm van een bestaan. De norm van een alleenstaande ouder is sinds 1 januari 2012 op 70 % van het wettelijk minimumloon gesteld, hetgeen neerkomt op  € 1012,62. Als een alleenstaande moeder dus een hoger inkomen heeft dan dit bedrag, zal zij geen bijstandsuitkering meer verkrijgen. Zit zij echter onder dit bedrag, dan wordt haar inkomen aangevuld tot € 1012,62 door middel van een bijstandsuitkering.
Hierbij dient wel nog vermeld te worden dat de gemeente die de bijstand verstrekt, gezien bepaalde gronden het besluit kan nemen om in een concreet geval de norm te doen verlagen. Dit kan voor gehuwden en huishoudens die de woonkosten kunnen delen of geen woonlasten hebben. Anderzijds kan de gemeente echter het besluit nemen om de toeslag met 20 % van het wettelijk minimumloon te doen verhogen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een alleenstaande ouder.

 

Erkenning
              &nbs p;                                                                                                                                          
Het erkennen van het ongeboren kind zal geen schokkende gevolgen met zich meebrengen met betrekking tot de bijstandsuitkering. De partner die het kind verwekt zal immers een bijdrage dienen te leveren, ook indien hij het kind niet erkent. Artikel 394 van het eerste Burgerlijk Wetboek geeft hierover de volgende informatie: “de verwekker van een kind dat alleen een moeder heeft, alsmede de man die als levensgezel van de moeder ingestemd heeft met een daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad, is als ware hij ouder verplicht tot het voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind”. Erkenning zal echter wel erf- en afstammingsrechtelijke gevolgen hebben, die niet van belang zijn in dit geval.

Naast de juridische gevolgen kunt u natuurlijk ook rekening houden met morele redenen om al dan niet tot erkenning over te gaan.

 

Conclusie

Bij verwekking van het kind zal dus een bijdrage moeten worden betaald. De ontvangen gelden zullen  ook onder het kopje “inkomen” vallen bij de bijstandsgerechtigde (aldus artikel 31 lid 2 sub n Wet Werk en Bijstand), wat dus inhoudt dat zij dichter bij de bijstandsnorm zal komen. De bijstandsuitkering zal worden beëindigd als de alleenstaande moeder, met haar nieuw verkregen inkomen, boven de bijstandsnorm uit zal komen.

 

Tot uw dienst,

Mr. M. van’t Woudt
Mr. F. N. van der Weijden

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan zwanger en bijstand?:

Wat is de oorzaak?
      [Gesteld in Verloskunde]
2007-05-02 15:52:24
Inkomsten hoger dan WWB Bijstandsnorm?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-30 17:17:32
rechten en verplichtingen bij wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-09-22 13:28:33
Aanvullende bijstand
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-11-19 20:46:46
Uitleg artikel 55 WWB
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2011-05-14 11:59:34

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+