Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Personeel & Organisatie-Flevoland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeel & Organisatie-Flevoland en krijg online een antwoord van de specialist in Personeel & Organisatie-Flevoland

Zelf een vraag over Personeel & Organisatie-Flevoland? Klik hier.
Meer vragen over Personeel & Organisatie-Flevoland.
De huidige beheerder van de rubriek Personeel & Organisatie-Flevoland:
Naam: Martin van den Berg
Bedrijf: Buro paraplu
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Martin van den Berg vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Personeel & Organisatie-FlevolandVragen over Personeel & Organisatie-Flevoland via RSS. Klik hier.
RSS over Personeel & Organisatie-Flevoland op jouw website?Vragen over Personeel & Organisatie-Flevoland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeel & Organisatie-FlevolandVragen over Personeel & Organisatie-Flevoland via E-mail. Klik hier.

voorovereenkomst of arbeidsovereenkomst

[Gesteld op: 28-02-2012]

Toelichting:
2 jaar geleden is er een student stage komen lopen in onze organisatie. Nu werkt hij hier nog steeds. Wij roepen hem niet op op het moment wij een opdracht voor hem hebben, maar hij komt zelf op dagen dat hij geen school heeft en gewoon een dagje vrij heeft. Dus hij bepaalt volledig zelf of hij wel of niet komt werken.

Na zijn stageovereenkomst is er geen andere overeenkomst met hem gesloten. Wel staat hij op onze loonlijst en krijgt maandelijk zijn gewerkte uren uitbetaald.

Mijn vraag nu is: wat voor een overeenkomst kunnen wij het beste met deze medewerker (student) sluiten zodat beide partijen gedekt zijn.

Ik heb wat deskresearch gedaan en kwam tot een voorovereenkomst maar dan loop je tegen artikel 7:610a BW. Maandelijks maakt deze medewerker (student) wel meer dan 20 uur. Betekend dit dat hij al een arbeidsovereenkomst heeft?

Ik heb ook al naar een 0 uren contract gekeken maar deze valt af omdat de medewerker zelf bepaald welke dagen hij komt werken en wij hem niet oproepen.

Als jullie meer informatie hebben zou dat erg fijn zijn.
Antwoord:
Geachte meneer/mevrouw,

Dit is wel een heel bijzondere arbeidsrelatie en de eerste vraag die je je mag stellen is of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. 

Bij een arbeidsovereenkomst dient er sprake te zijn van 3 zaken, te weten:
1. persoonlijk arbeid verrichten;
2. in een gezagsverhouding;
3. tegen betaling van loon.

Over 1 en 3 is niets te twisten, maar bij 2 is wel ruimte voor discussie. Mogelijk dat er bij de uitvoering van de werkzaamheden wel sprake is van een gezagsverhouding maar de medewerker bepaalt wel zelf of er gewerkt wordt. Discutabel, maar zeer de vraag of je hier bij een geschil over wilt procederen. Uitkomst lijkt mij zeer twijfelachtig.

Wel mag je je afvragen wat wel geldt tussen partijen. Misschien is het mogelijk om met deze medewerker afspraken te maken over een bepaald aantal per jaar te werken uren. Ook dit geeft weer problemen als er sprake is van ziekte of vakantie. In ieder geval heeft de medewerker (als er sprake is van een arbeidsovereenkomst) recht op vakantiedagen, dit kan dan worden berekend per gewerkt uur. 

Loonbetaling bij ziekte is ook een recht van een medewerker. Bij onduidelijke arbeidsomvang wordt dit bepaald door het rechtsvermoeden van arbeidsomvang en wordt gekeken naar het gemiddeld aantal gewerkte uren in de periode van 3 maanden voorafgaand aan de ziekte. Het is vervolgens aan de werkgever om dit rechtsvermoeden te weerleggen. Dit kan in dit geval aanleiding zijn voor discussie opleveren. 

Mijn advies: breng de situatie in de praktijk goed in kaart en kijk wat je kan en wilt vastleggen. Als u hierbij hulp nodig heeft, kunt u mij altijd bellen 06 53 80 22 00.

Wat betreft de optie van een voorovereenkomst kan ik zeer kort zijn. Dat werkt in dit geval niet. Een voorovereenkomst impliceert namelijk dat er bij iedere keer dat hij komt werken een nieuwe arbeidsovereenkomst tussen partijen wordt gesloten. Na 3 keer komen binnen een periode van 3 maanden (waaraan wel zal worden voldaan), dan ontstaat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en gaat het bovenstaande weer gelden. 

Met vriendelijke groet,


Thea Thibaudier-Zondervan
Thizo HR 
www.thizo.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan voorovereenkomst of arbeidsovereenkomst:

waar moet ik op letten bij een arbeidsovereenkomst
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2007-03-13 09:35:40
wat zijn nou eigenlijk MIJN rechten?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland]
2008-03-05 16:04:38
Proeftijd niet verlengt?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland]
2008-06-19 09:02:58
alfa hulp naar oproep of min max contract
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Drenthe]
2009-10-18 22:39:33
Rechtsvermoeden art. 7:610aBW na ziekte?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Groningen]
2010-01-27 17:24:32

Gemiddelde score Personeel & Organisatie-Flevoland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+