Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Overheid » Suriname
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Suriname en krijg online een antwoord van de specialist in Suriname

Zelf een vraag over Suriname? Klik hier.
Meer vragen over Suriname.
De huidige beheerder van de rubriek Suriname:
Naam: Marnix h visser
Bedrijf: Stichting more life
Reactiesnelheid: 15 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Marnix h visser vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SurinameVragen over Suriname via RSS. Klik hier.
RSS over Suriname op jouw website?Vragen over Suriname op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SurinameVragen over Suriname via E-mail. Klik hier.

Mag een verhuurder paar maanden borg vragen?

[Gesteld op: 28-02-2012]

Toelichting:
Sinds jan. 2012 huur iik, een Nederlander, een woning in Paramaribo, waar ik sinds de zomer van 2010 met mijn gezin woonachtig ben. Een contract is niet ondertekend, er was geen contract, een borg gelijk aan de huur werd voldaan (250 euro). Nu blijkt dat er op een verkapte wijze feitelijk twee maanden borg zijn. Op 15 febr. had de huur voor maart moeten worden voldaan en nu, eind februari, de huur voor april. Argument verhuurder: stel dat u in maart vertrekt, dan heb ik niet meteen in april een nieuwe huurder. Maar, er was in jan. al een borg betaald. Hoe normaal is deze praktijk? Vollgens de verhuurder is het heel normaal, maar bij vorige verhuurders is nimmer op deze wijze gehandeld. Volgens de verhuurder was een en ander in jan. duidelijk mondeling uiteengezet. Maar, kennelijk niet voldoende duidelijk voor mij en ik luiister goed, werk in de media en dus ook niet op mijn achterhoofd gevallen.....want dan had ik de woning uit princiipe niet gehuurd. Ik ga nu zeker niet, eind febr., de huur voor april betalen als een soort borg....de verhuurder heeft immers al een borg.
Graag enige uitleg in dezen. Hebben huurders in Suriname wel voldoende rechten en kunnen verhuurders zelf, zonder enige wettelijke regelingen, bepalen dat ze een onbeperkte hoeveelheid borg kunnen/mogen vragen?
Antwoord:

Als ik het goed begrijp dan vertrekt u binnenkort uit de huurwoning? en de verhuurder wil nu dat u gaat betalen voor de leegstand die volgt na uw vertrek? 

Dat is voor het eerst dat ik zo iets dergelijk hoor en ik ben toch al heel wat vreemde verhuurders tegengekomen. 

Om misverstanden te voorkomen is het vaak beter om zaken op papier te zetten.

een mondelinge huurovereenkomst is echter toegestaan. let u er op dat u van alle betalingen kwitanties krijgt.

als op 1 van de kwitanties 'borg' als omschrijving staat dan is dat de borg en de rest is dan de huur voorzover duidelijk omschreven. In zijn algemeenheid kunnen verhuurders 1 tot 3 maanden borg vragen, maar dit moet wel aan het begin van het contract worden geregeld. een borg heeft in principe als doel dat na beeindiging van de huurovereenkomst de verhuurder het huis inspecteert op schade. indien er schade is zal de borg aangesproken worden om de schade te herstellen. is er geen schade dan dient die borg teruggegeven te worden door de verhuurder aan de huurder.

zo werkt dus de theorie. in de praktijk gaat het vaak anders. de huurder gebruikt de borg vaak als een excuus om de laatste maand(en) van de huurperiode geen huur te betalen. hij pakt zijn biezen en is weg en de borg wordt dan niet meer teruggegeven door de verhuurder. de kosten van eventuele (niet gemelde) schade worden dan door de huurder afgewenteld op de verhuurder. Dit is misschien niet netjes, maar wel het meest praktisch voor een huurder. vooral als je weet dat het huis geen schade heeft. het wordt problematischer als het huis wel schade heeft. de huurder blijft daarvoor aansprakelijk en de huur kan dus niet verrekend worden met de borg.

In uw geval betaalt u gewoon wat u elke maand schuldig bent. geen cent meer en zeker geen maand extra vooruit en nog minder een extra borg. de overeenkomst is in januari al ingegaan en 3 maanden later kan er geen extra borg gegeven worden. een mondelinge overeenkomst mag volgens de wet maar het heeft gelijk een consequentie: de huurovereenkomst is dan voor onbepaalde tijd aangegaan. de overeenkomst kan dus niet meer eenzijdig opgezegd worden.

als u 15 februari de huur over maart heeft betaalt, dan betaalt u alleen dat. overigens is halverwege de maand niet gebruikelijk. meestal betaalt u uiterlijk de 3e week van de vorige maand de huur voor de komende maand. Eerder betalen mag uiteraard altijd indien jullie dat zijn overeengekomen.

de verhuurder heeft ook verplichtingen en is aansprakelijk voor het groot onderhoud. daklekkages, stroom- en watervoorziening problemen etc . als de verhuurder weigert deze te repareren dan repareert u het op kosten van de verhuurder. u betaalt dan de huur minus de kosten van reparatie voorzover deze kosten voor rekening van de verhuurder komen.

hiermee wordt nogmaals door mij aangegeven dat een schriftelijk contract eigenlijk beter is aangezien het misverstanden kan voorkomen.

voor meer info: mhvisser@morelife.nl

 

Beantwoord door:
marnix h visser
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Mag een verhuurder paar maanden borg vragen?:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Borg verrekenen en extra kosten rekenen
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2012-07-25 14:00:28
Ik wil graag weten wat mijn rechten zijn?
      [Gesteld in Huurrecht]
2012-08-10 15:29:52
Huurvermindering toepassen
      [Gesteld in Huurrecht]
2012-10-28 21:17:28
Verhuurder pleegt contractbreuk. Wat te doen?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2014-06-20 14:06:56

Gemiddelde score Suriname: 8.9 (1088x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+