Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

agressieve jack russel

[Gesteld op: 27-02-2012]

Toelichting:
Hallo, ik heb een jack russel uit het asiel van 4 jaar oud maar ze reageert nogal fel naar andere honden. Kan ik hier zelf iets aan doen/leren
Antwoord:

 

Lichaamstaal
Wat vertelt jouw lichaam je hond?


Een uniek aspect van mensen is gesproken taal. Wij vinden woorden heel belangrijk en richten ons vaak voornamelijk daarop in onze uitingen. Toch vindt volgens de wetenschap 80 procent van onze communicatie helemaal niet plaats via woorden, maar via lichaamstaal. Tegelijkertijd zie je dat woorden zelfs in onze onderlinge communicatie soms meer een obstakel zijn dan een hulpmiddel om de boodschap over te brengen, zeker als gevoelens een rol spelen.

Zelfs in onze onderlinge communicatie komt dus 80 procent over via lichaamstaal. Bij onze communicatie met honden is dat aandeel nog vele malen groter, simpelweg omdat honden onze spreektaal niet kunnen volgen. Of je boos of blij bent, je hond ziet het direct aan je houding, je gezichtsuitdrukking, hij hoort het aan je ademhaling en misschien ruikt hij het zelfs.

Naast je emoties kun je met allerlei hoofd-, hand-, schouder- of lichaamsbewegingen ook andere informatie overbrengen op je hond. Als je je echter niet bewust bent van wat je doet, kun je daarmee je hond de fout insturen. Omdat je je er niet van bewust bent, begrijp je ook niet waarom je hond die fout maakt. Als je je hond dan op zijn kop geeft, wordt het voor de hond onbegrijpelijk en frustrerend: hij deed toch gewoon wat jij hem vroeg?!? Probeer je eens in je hond in te leven: iemand geeft jou tegenstrijdige informatie. Jij doet wat je denkt dat die persoon je vroeg. En vervolgens krijgt je de wind van voren! Zou jij die persoon daarna nog 100 procent vertrouwen?

Als we duidelijk met onze viervoetige vrienden willen communiceren, is het dus heel belangrijk dat we onze eigen lichaamstaal daarvoor bewust leren gebruiken.

 

Gezichtsuitdrukking

Niet iedere hond is er gevoelig voor, maar de meeste wel: je gezichtsuitdrukking. Met je gezichtsuitdrukking kun je extra gewicht geven aan je juichend prijzen of, indien eens nodig, aan je stemcorrectie.
In ieder geval moet je ervoor zorgen dat je gezichtsuitdrukking in overeenstemming is met de boodschap die je je hond wilt sturen: op je hond foeteren - toch al niet zo'n goede manier van corrigeren - terwijl je glimlacht of je hond prijzen terwijl je nors of boos kijkt, is voor jouw hond heel tegenstrijding. Bij twijfel - en dat heeft de hond meestal bij onze gesproken woorden - zal de hond kiezen voor wat hij op je gezicht of aan je lichaamstaal leest. En eerlijk gezegd heeft hij helemaal gelijk, want met onze lichaamstaal kunnen we bijna niet liegen.

Lichaam

Met je lichaam kun je heel veel informatie aan je hond geven. Je kunt er je emoties mee uitdrukken, maar ook richting aangeven, de doorgang blokkeren, je hond uitnodigen of juist van je afduwen - en dat allemaal alleen al met je bovenlichaam!

Bij het gebruik van je bovenlichaam is het belangrijkste hoe je je zwaartepunt gebruikt. Als je iets naar voren leunt terwijl je verder gewoon rechtop blijft staan (dus je zwaartepunt naar voren brengt), kun je je hond naar achteren dringen of laten zitten. Dit hangt van de hond af. In ieder geval 'duw' je je hond op die manier wat van je weg. Dit kun je ook gebruiken als je hond op de bank wil springen terwijl jij dit niet wilt: trek je handen terug (die zijn alleen maar uitnodigend), draai je hoofd weg met je neus verwaand in de lucht en leun schuin voorover richting je hond èn richting de plek bij jou op de bank. Je leunt dus min of meer in zijn doorgang. Een brutale hond of een die altijd op de bank mag, zal je misschien negeren. Maar een die toestemming nodig heeft, zal dit gebaar begrijpen en al snel afdruipen.

Als je iets achterover leunt, nodig je je hond juist uit. Bij het hierkomen kun je deze houding dus prima gebruiken door met je lichaam iets achterover te leunen, eventueel met verwelkomend geopende armen (je armen sluit je weer tegen je lichaam aan als je hond dichterbij komt. Daarbij kun je je handen samendoen of je kunt je armen voor je borst kruisen).

Een hond een richting in sturen kan op een heel vergelijkbare manier. Leun met je lichaam in de richting waarin je wilt dat de hond gaat. Nog iets duidelijker voor de hond is het, als je dan ook nog met je schouders en voeten in de richting wijst waarin je wilt dat hij gaat. Als je wilt dat de hond langs je heen gaat in een bepaalde richting, kun je hem eerst uitnodigen om naar je toe te komen door licht achterover te leunen of eventueel iets achteruit te lopen. Als de hond bijna op jouw hoogte is, kun je met hem meedraaien - waarbij je een beetje van hem wegstapt om hem de ruimte te laten, je creëert als het ware een gat waar hij doorheen kan - en dan door te draaien zodat je in dezelfde richting als je hond doorloopt.

Een van de leukste lessen die we bij behendigheid wel eens hebben gehad, was toen we alleen met ons lichaam mochten werken. Dan merk je heel goed dat je je hond dan toch heel goed kunt sturen.

Schouders

Schouders zijn een heel belangrijke ondersteuning voor de bewegingen van je romp. Je kunt je bedoelingen met je schouders nog duidelijker maken. Met het volgen bij de gehoorzaamheid zie je dit heel duidelijk. Mensen waarbij de hond achterblijft trekken vaak hun linkerschouder naar achteren om hun hond te kunnen blijven zien. Een heel natuurlijke neiging van ons natuurlijk, maar daardoor blijft de hond alleen maar nog verder achter! Die schouder duwt hem namelijk nog verder terug.

Iets anders wat schouders kunnen helpen overbrengen, is nervositeit (spanning in de schouders) of boosheid en dreiging (starheid en licht optrekken van de schouders, om jezelf groter te maken).

Armen

Armen en handen gebruiken we heel vaak verkeerd bij onze omgang met honden. Graaiende handen en armen jagen een hond juist weg. Door te duwen tegen je hond gaat hij in een reflex tegenduwen (de meeste mensen trouwens ook!). Als je je hond met je handen en armen tegenhoudt, zorg je er juist voor dat hij van je weg trekt. Als we andersom onze hond met onze handen wegduwen, leunt hij er juist tegenin. Daarom werkt het meestal averechts als we de hond wegduwen wanneer we hem van de bank af willen houden.

Armen zijn wel prima geschikt om de signalen van je romp en schouders te ondersteunen en duidelijker te maken. Leun je met je romp een bepaalde kant op om richting aan te geven, kun je dit prima met je armen ondersteuning. Verder kun je jezelf imposanter maken voor je hond door je armen in je zij te zetten terwijl je je schouders breed maakt. Ook kunnen je armen ondersteunen bij het maken van een uitnodigend gebaar

Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan agressieve jack russel:

hoe los ik verlatingsangst op?
      [Gesteld in Honden]
2008-08-24 19:49:23
hoe leer ik mijn jack russel het bijten af?
      [Gesteld in Honden]
2008-11-14 17:20:01
mijn hond corriseert niet hij bijt door en schud!!
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-05-21 20:22:54
oudere hond 10j rijd snachts tegen jongere hond 1j
      [Gesteld in Hondengedrag]
2014-02-11 16:35:21
Jack russel reu 1,5 jaar niet gecastereerd cursus
      [Gesteld in Hondengedrag]
2016-09-22 23:13:16

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3197x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+