Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Personeel & Organisatie-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeel & Organisatie-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Personeel & Organisatie-Utrecht

Zelf een vraag over Personeel & Organisatie-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Personeel & Organisatie-Utrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Personeel & Organisatie-Utrecht:
Naam: Martin van den Berg
Bedrijf: Buro paraplu
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Martin van den Berg vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Personeel & Organisatie-UtrechtVragen over Personeel & Organisatie-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Personeel & Organisatie-Utrecht op jouw website?Vragen over Personeel & Organisatie-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeel & Organisatie-UtrechtVragen over Personeel & Organisatie-Utrecht via E-mail. Klik hier.

een contract op provisiebasis icm uitkering

[Gesteld op: 26-02-2012]

Toelichting:
Mijn partner zit al een tijd zonder een baan en is daardoor afhankelijk van haar ww uitkering. Nu heeft zij een aanbod gekregen om als agent te gaan werken op zelfstandige basis. Haar inkomen zal daarbij enkel gebaseerd zijn op de provisie die zij ontvangt over de gemaakte omzet.

Zelf ben ik, naast mijn huidige baan voor een werkgever, een tijdje geleden een BV.gestart waarmee ik zelf wat werkzaamheden verricht maar waar feitelijk nog geen volledig inkomen uit voort komt.

Nu kan mijn partner i.o.m. het uwv zich als zzp-er inschrijven waarna ze 26 weken met behoud van uitkering zou kunnen starten maar omdat de BV er reeds is vraag ik mij af of ik haar op de een of andere manier in dienst zou kunnen nemen met behoud van haar uitkering. Bijvoorbeeld o.b.v. een provisie contract of een 0-uren contract waarbij zij zelf verantwoordelijk wordt voor de omzet die ze gaat maken. Het idee daarbij was om vanuit de B.V. bedrijfsmiddelen zoals een auto en laptop voor haar aan te schaffen die zij voor haar werk zou kunnen gebruiken.

Zoals u ziet zoek ik nog naar de juiste methode om haar te kunnen helpen zonder al te veel moeilijkheden. Wellicht zou het voor haar juist handiger zijn om als ZZP-er aan de slag te gaan maar dat vind ik moeilijk om te bepalen. Mede vanuit de rechtspositie van de B.V. zou ik haar het liefst in dienst nemen.

Wie kan mij adviseren ?
Antwoord:
Wauw! Dit is een vraag met allerlei verschillende mogelijkheden en opties. De te maken keuzes en mogelijkheden zijn zeer afhankelijk van de wensen en behoeften van alle partijen. 

Starten als ZZP' er vanuit een uitkering is een optie, omdat je dit de eerste 26 weken met behoud van uitkering kunt doen en daarvoor ook nog een startperiode van 6 weken hebt, waarin je een plan moet/kan schrijven om aan te tonen dat je met dit bedrijf kan voorzien in een behoorlijk inkomen. Als het goed gaat met het agentschap moet echter de uitkering achteraf wel worden terugbetaald.Dat is wel een nadeel van deze optie.

De andere optie om je partner in dienst te nemen van je B.V. heeft ook veel haken en ogen. Ten eerste moet je dan voldoen aan de arbeidswetgeving en is een provisiecontract zonder minimumloon in strijd met de wet. Een 0-uren contract gaat al snel over in een contract met bepaalde omvang door daadwerkelijke gewerkte uren. Dit zal in dit geval door je partner echter waarschijnlijk niet worden geclaimd en scheelt dus weer in risico. 

Wat wel zo is, is dat je B.V. dan daadwerkelijk werkgever wordt en dat er sprake is van een brutoloon. Er moeten dan werkgeverslasten worden afgedragen en betaald worden voor de sociale verzekeringen. Dit gaat allemaal af van het inkomen en kan je als werknemer slechts gedeeltelijk terugvragen. 
Daarbij komt ook nog de vraag of de partij die het agentschap aanbied aan je partner dit aan de BV wil aanbieden, wil wel eens een probleem zijn. Op het moment dat je vrouw een baan heeft in loondienst kan zij geen uitkering houden van UWV. De enige mogelijkheid is dan weer een proefplaatsing, maar ook daaraan zijn voorwaarden verbonden. Dit is maximaal een periode van 3 maanden. Hiervoor zijn echter ook weer verschillende mogelijkheden. 

Mijn advies is dan ook om de mogelijkheden te bespreken met de werkcoach van het UWV. Deze weten op dit gebied veel van de verschillende mogelijkheden en kunnen goed ondersteunen bij het maken van de juiste keuze. 

Voordeel van het starten als ZZP'er is dat je nog een terugkeergarantie hebt bij UWV en dat je niet alle sociale lasten hoeft af te dragen, maar ook dat brengt risico's met zich mee.

Ik snap het probleem, maar het is belangrijk om alle opties en voor- en nadelen naast elkaar te leggen en dan een afweging te maken van de opties.

Veel succes,

Thea Thibaudier-Zondervan
Thizo HR
www.thizo.nl
 
Reactie vraagsteller:
Geachte mevrouw Thibaudier-Zondervan,

Dit is voor mij een duidelijk antwoord waarop wijverder kunnen borduren en informatie kunnen verzamelen. Hartelijk dank hiervoor.

mvgr,

R.
 
Antwoord Beheerder:
Veel succes!
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan een contract op provisiebasis icm uitkering:

ww uitkering stopt per februari 2009
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-01-22 20:05:41
Kan contract veranderd worden? (Arts-assistent)
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-05-31 00:56:57
contract verlengen
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Flevoland]
2009-07-13 13:17:58
rechten en verplichtingen bij wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-09-22 13:28:33
Pas-regeling en levensloop. Welke tabel(len)?
      [Gesteld in Salarisadministratie]
2015-02-26 12:44:19

Gemiddelde score Personeel & Organisatie-Utrecht: 10.0 (3x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+