Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

arbeidsvergoeding VOF gelijkwaardig?

[Gesteld op: 23-02-2012]

Toelichting:
Samen met mijn vriend ben ik 2 jaar geleden een VOF gestart. Hij is kort daarna ook een eigen EMZ gestart waarmee hij zich als consultant verhuurt. Hij moet wel; ivm duur koophuis en alimentatie zijn zijn maandelijkse lasten flink hoger dan de mijne en de VOF levert nog niet genoeg op om beiden in het levensonderhoud te voorzien. Hij werkt dus al geruime tijd niet meer fulltime in de VOF, ik wel.

Tot op heden was er geen sprake van arbeidsvergoeding vanuit de VOF, maar alleen kapitaalvergoeding en evt. winstdeling.

Hij wil nog meer consultancy werk gaan doen; dit levert Ç150,- p/u op en is dus 'zonde' dat te laten liggen, zeker met zijn hoge kostenplaatje.

Omdat de arbeidsinbreng daardoor steeds schever wordt, de business ook nog eens enorm groeit waardoor we het met mijn fulltime en zijn parttime inbreng al bijna niet meer kunnen bolwerken, heb ik voorgesteld te gaan werken met een arbeidsvergoeding, om te voorkomen dat ik straks voor 90% de VOF run en mijn evt. vergoeding ligt in een stukje winst, maar hij net zoveel van mee kan pakken, plus zijn consultancy inkomsten.

Wij moeten nu het uurtarief vast gaan stellen en komen daar niet uit. Ik ben van mening dat we binnen de VOF gelijkwaardig zijn; evenveel kapitaal ingebracht, qua werk ik eigenlijk al een jaar lang meer dan hij. Los daarvan vind ik dat ons beider te vangen uurtarief uit de VOF gelijk moet zijn.

Hij vindt echter dat zijn uurtarief binnen de VOF 2x zo hoog moet zijn dan de mijne, omdat zijn verdiencapaciteit hoger is (hij was hiervoor commercieel directeur en had een salaris van 120.000 en ik altijd van 45.000). Hij vindt dit mede reŰel omdat hij ook nu buiten de deur Ç150 kan vangen, en ik dat nooit zal kunnen, dus is hij meer waard. Binnen de VOF heb ik echter een hogere verdiencapaciteit, omdat ik meer kennis heb van inhoudelijke zaken en hij meer ondersteunend werk doet.
Als we zijn werk moeten vervangen (derde inhuren) kost die ons nooit 150 per uur.... Plus; buiten de deur is hij 150 euro waard obv zijn specifieke branchekennis uit zijn oude baan, maar daar kan hij binnen de VOF niks mee (totaal andere branche).

Kan iemand adviseren over hoe zo'n uurtarief vast te stellen; hoe doen anderen dat?

Alvast heel hartelijk dank voor elke vorm van advies!
Antwoord:

Jullie probleem is dat de gedachtengang helemaal verkeerd is; bij een VOF ga je geen arbeidsbeloning toekennen op basis van een uurtarief, want dat zou betekenen dat alle gewerkte uren moeten worden bijgehouden, en daar hebben ondernemers vaak de tijd niet voor.
Bij het oprichten van de VOF hebben jullie als het goed is een VOF-contract opgesteld. Zo niet, dan raad ik aan dit alsnog te doen. Het is een kleine moeite, een model hiervoor kan gratis worden gedownload van de website van de KvK.
In het VOF-contract wordt altijd opgenomen hoe de winst wordt verdeeld; Zo kan ieder eerst bijvoorbeeld een kapitaalvergoeding en een arbeidsvergoeding krijgen voordat de restwinst 50-50 wordt verdeeld.
De arbeidsvergoeding wordt hierbij als een vast jaarbedrag vastgesteld (dus geen aantal uren x uurtarief). Het enige wat jullie dus nu behoeven te doen is te bepalen wat een redelijke arbeidsvergoeding zou zijn.

Dit zullen jullie in onderling overleg moeten doen, er zijn hier geen handigheidjes voor. Als jullie er niet uit komen, dan heeft u al een alternatief beschreven: U kan als eenmanszaak verder gaan, en iemand inhuren. U houdt dan meer winst over dan dat als u als VOF verder gaat. Dat heeft dan als voordeel voor uw partner dat hij zich volledig kan richten op zijn eenmanszaak, en daar zijn hoge uurtarief in rekening kan brengen. Dat levert dus voor u beiden meer op.

 
Reactie vraagsteller:
Jeetje, wat een snelle reactie! Dank!

Wij hebben inderdaad nog geen VOF contract opgesteld, en zitten middenin het proces dit alsnog te doen. Maar lopen juist vast op het stukje arbeidsvergoeding: want wat is redelijk.... de meningen liggen hierover te ver uiteen.

Hij is van mening dat hij "meer waard" is dan ik, omdat hij een hogere verdiencapaciteit heeft buiten de deur c.q. altijd meer heeft verdiend dan ik.
En ik ben zoals gezegd van mening dat we gelijkwaardig zijn, omdat binnen de VOF hij niks met zijn kennis/kunde kan die buiten de deur zoveel meer waard is.

Maar als ik het goed begrijp zijn er voor deze situatie niet echt geen adviezen of richtlijnen voor te geven.... behalve:
1) eruit zien te komen (en daar heb ik een hard hoofd in gezien het grote verschil in mening)
2) of het alternatief: er een EMZ van maken.
M.i. een optie; alleen denk ik niet dat mijn vennoot daarmee akkoord zal gaan.
En ik kan hem daar ook niet toe dwingen.

Maar, in elk geval super bedankt voor het snelle en objectieve antwoord!
 
Antwoord Beheerder:

Ik bedoelde dus te zeggen: spreek af dat de een € 20.000 per jaar als arbeidsbeloning krijgt, en de ander bijvoorbeeld € 5.000. Daarmee vermijd je een discussie over een uurtarief.

Als dit niet wil, dan heeft u een probleem: u moet het gezamenlijk eens worden over de voorwaarden waaronder men samenwerkt, anders zal de samenwerking niet functioneren. Dan zal u wel zonder hem verder moeten.
In tegenstelling tot wat u denkt is het vrij eenvoudig om verder te gaan als eenmanszaak; u hoeft alleen maar mee te delen dat u niet verder wilt met de VOF, end e inschrijving bij de Kamer van Koophandel laten aanpassen. Daarna komen nog wat praktische problemen zoals het bepalen van de uitkoopsom etc., maar het belangrijkste is dat als u verder wilt als eenmanszaak, dat dit gewoon mogelijk is. Het maakt daarbij niet uit of hij er wel of niet mee akkoord gaat, u kunt dit gewoon doen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan arbeidsvergoeding VOF gelijkwaardig?:

wat verstaat men onder een gelijkwaardige functie.
      [Gesteld in Personeel & Organisatie]
2007-01-06 15:27:15
kunnen we de reis annuleren?
      [Gesteld in Reizen]
2010-08-04 17:21:20
rol christendom in eerste feministische golf
      [Gesteld in Christendom]
2010-11-19 16:40:59
Ken ik Klaas (collega) uit een vorig leven
      [Gesteld in Vorige Levens]
2010-12-14 22:11:36
Hoe lang mag het PVF premie navorderen
      [Gesteld in Pensioen]
2012-03-21 16:03:57

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (893x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Huib Ghijsen
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  255920
  Beheerders:  1022

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  166 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+