Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

onteigening

[Gesteld op: 21-02-2012]

Toelichting:
Ik ben eigenaar van een woonhuis op grond met een agrarische bestemming. Kan ik zomaar door de gemeente onteigend worden ten behoeve van nieuwbouw en de bouw van tuinbouwkassen?
Antwoord:

Onteigening houdt in dat eigendom, meestal onroerende zaken, verplicht moet worden verkocht aan de overheid. Indien sprake is van onteigening wordt alles wat duurzaam met de grond verenigd is eigendom van de overheid. Niet iedereen zal echter willen verkopen en zijn eigendom willen verliezen. De overheid moet daarom over de bevoegdheid beschikken om de eigenaar te dwingen de zaak over te dragen tegen betaling van de waarde daarvan en de schade die het gevolg van die overdracht is. De overheid moet op zijn minst een bestemmingsplan voor het beoogde gebied hebben of een concreet bouwplan klaar hebben. Onteigening is het meest verregaande instrument dat door de overheid kan worden ingezet om over de benodigde grond te kunnen beschikken. Daarom is toepassing ervan omkleed met wettelijke waarborgen en ingewikkelde procedures. Hierbij is met name de Onteigeningswet van belang. Daarnaast moet worden gewezen op artikel 14 van de Grondwet. Hierin is bepaald dat onteigening alleen plaats mag vinden onder twee voorwaarden. In de eerste plaats moet het algemeen aantoonbaar gediend worden door de onteigening en moet het zo zijn dat het betreffende belang bovendien niet op een andere manier gerealiseerd kan worden. Ten tweede moet er een vooraf verzekerde schadeloosstelling betaald worden aan degene die getroffen wordt.

In de Onteigeningswet is vastgelegd dat de overheid de verplichting heeft bij voorgenomen onteigeningen onderhandelingen te voeren ten einde de onroerende zaak in der minne te verwerven. Beide partijen hebben belang bij zo een minnelijke verwerving. Bovendien zal de onteigeningsrechter zich uiteindelijk alleen uitspreken over de hoogte van de schadeloosstelling terwijl in het minnelijk overleg ook over eventuele nadere voorwaarden nog te onderhandelen is. De overheid (in casu de gemeente) zal dan ook altijd eerst proberen door middel van overleg de grond van u te kopen. Indien hierover een akkoord wordt bereikt, gaat de grond door de onderlinge verkoop in eigendom over naar de gemeente en ontvangt u van de gemeente een vergoeding voor de grond en de gemaakte kosten. Als er geen onderlinge verkoop tot stand komt, zal de gemeente de onteigeningsprocedure starten. Deze procedure bestaat uit twee fasen: de administratieve fase en de gerechtelijke fase. In de administratieve procedure wordt er door de gemeente een onteigeningsplan vastgesteld, dat door de Kroon moet worden goedgekeurd. Daarna wordt de gerechtelijke procedure gestart. U zal dan door de gemeente voor de rechtbank worden gedagvaard. Indien de rechter een onteigeningsvonnis uitspreekt, wordt uw grond onteigend. De eigendom van uw grond gaat pas over naar de gemeente wanneer het vonnis in de openbare registers is ingeschreven en de gemeente de door de rechter vastgestelde schadevergoeding aan u heeft betaald.

Conclusie
De conclusie is dat de gemeente burgers kan onteigenen. Hiervoor moet wel aan de hiervoor genoemde voorwaarden en procedures worden voldaan. Als hieraan voldaan is kunt u uw grond kwijt raken aan de overheid. U kunt zich echter wel tegen onteigening verzetten. Tij-dens de administratieve procedure moet het college van Burgemeester en Wethouders eerst een ontwerp onteigeningsplan ter inzage leggen. Belanghebbenden kunnen tijdens de termijn van inzagelegging hun bedenkingen tegen dit plan bij de gemeenteraad naar voren brengen. Mensen die in deze fase bedenkingen naar voren hebben gebracht, kunnen dit weer doen bij de Kroon als de gemeenteraad het onteigeningsplan ter goedkeuring heeft voorgelegd. Bovendien kan men tegen het onteigeningsvonnis van de rechtbank in cassatie bij de Hoge Raad. Men kan echter ook het aan de onteigening ten grondslag liggende bestemmingsplan zelf uitvoeren: zelfuitvoering. Indien men dat doet, kan er geen onteigening plaatsvinden. Men moet het plan dan wel uitvoeren op de manier die de gemeente voor ogen had.

 

Tot uw dienst,

Mr. M.van’t Woudt
Mr. F.N.van der Weijden
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan onteigening:

in welk rechtsgebied speelt mijn probleem zicht af
      [Gesteld in Recht-Noord Brabant]
2008-01-17 12:56:01
onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
kan ik wisselen van onteigening adviseur?
      [Gesteld in Onteigening]
2009-02-17 15:17:16
stoppen met budget beheerder.
      [Gesteld in Onteigening]
2010-01-13 22:34:09
Ik heb u advis nodig
      [Gesteld in Onteigening]
2010-02-18 20:06:46

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+