Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Personeelsmanagement-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeelsmanagement-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Personeelsmanagement-Utrecht

Zelf een vraag over Personeelsmanagement-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Personeelsmanagement-Utrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Personeelsmanagement-Utrecht:
Naam: Martin van den Berg
Bedrijf: Buro paraplu
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Martin van den Berg vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Personeelsmanagement-UtrechtVragen over Personeelsmanagement-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Personeelsmanagement-Utrecht op jouw website?Vragen over Personeelsmanagement-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeelsmanagement-UtrechtVragen over Personeelsmanagement-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Ouderschapsverlof afkeuren vanwege deze reden.

[Gesteld op: 20-02-2012]

Toelichting:
Ik heb onlangs ouderschapsverlof aangevraagd ivm het niet nakomen van afspraken door mijn werkgever. Vandaag kreeg ik antwoord via email. Hierin word gesteld dat ik al oude afspraken heb staan met betrekking tot de maandag en de 2 dagen ouderschapsverlof daarnaast problemen zouden geven om aan mijn uren te komen! Wel laten ze mij al 3 maanden 2 dagen verlof opnemen op vrijdag, maar wanneer het woord ouderschapsverlof valt gaan ze moeilijk doen omdat ze dan denken dat ik niet aan mijn uren kom. Feitelijk word het ouderschapsverlof dus afgekeurd. Mag de werkgever dit zomaar doen?

Ze bieden wel aan om mij 16 uur contractvermindering te geven! Eigenlijk exact hetzelfde als 16 uur ouderschapsverlof, ware het niet dat ik bij ouderschapsverlof straks weer terugkom in mijn oude urencontract.

Wat moet ik doen en welke rechten heb ik.

In afwachting van uw reactie!
Antwoord:
Beste vraagsteller,

De vraag is erg onduidelijk, maar in basis is het antwoord dat je als werknemer recht hebt op ouderschapsverlof als je gedurende minimaal 1 jaar in dienst bent bij je werkgever. Bovendien dient het verlof minimaal 2 maanden voorafgaand aan de ingangsdatum te worden aangevraagd. 

Het verlof bedraagt maximaal 26 keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Opname van de verlofuren gebeurt gedurende de periode van 1 jaar gedurende ten hoogste de helft van de arbeidsuren per week. 

Als je aan al deze voorwaarden voldoet kan de werkgever je verzoek tot het opnemen van ouderschapsverlof niet weigeren. Het is echter mogelijk om een ander voorstel te doen voor het opnemen van de verlofuren. In dat geval is het voor de werkgever wel mogelijk om het voorstel te weigeren, maar dan alleen in het geval  er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.


Wat mij opvalt is dat ze wel een contractvermindering willen aanbieden zonder terugkeergarantie. Het lijkt er dan ook op dat deze werkgever niet goed kan omgaan met het teruggeven van de uren na afloop van het ouderschapsverlof, iets wat voor veel werkgevers lastig is. Dat zullen ze echter toch moeten gaan oplossen, want de wet maakt het voor een werknemer mogelijk om op deze manier ouderschapsverlof op te nemen.

Ik hoop je vraag hiermee te hebben beantwoord.

met vriendelijke groet,


Thea Thibaudier-Zondervan
Thizo HR
www.thizo.nl
 
Reactie vraagsteller:
Goedendag mevrouw,

Allereerst hartelijk dank voor uw antwoord.

Het gaat er in principe om dat ik in een oude afspraak al elke maandag vrij ben vanwege de kinderen! Nu zijn er een aantal maanden geleden afspraken gemaakt, echter worden deze niet nageleefd door de manager!

Hierop heb ik om ouderschapsverlof gevraagd voor 2 vrijdagen, aangezien er toch iemand op de kinderen moet passen en mijn vrouw ook fulltime werkt!

Ze hebben mij toen echter gevraagd om een periode op vrijdag verlof op te nemen om de afspraken alsnog in werking te laten treden. Echter zijn we nu 3 maanden verder en is er nog niets veranderd.

De reden waarop ze hem nu afwijzen is dat ik door de extra ouderschapsverlof en de afspraak van maandagen vrij in hun beleving niet aan mijn uren ga komen. Is dit een reden dat zij hem mogen afkeuren, want deze reden lijkt mij geen zwaarwegende bedrijfsbelang.

Hoop u het verhaal iets duidelijker te hebben omschreven.

Met vriendelijke groet.
 
Antwoord Beheerder:
Beste vraagsteller,

Als ik het zo lees, is het een erg ingewikkeld verhaal en spelen er ook afspraken uit het verleden een rol. Graag help ik u op weg bij het vinden van een oplossing, maar ik denk dat dit niet via dit medium gaat lukken.

Zou u telefonisch contact met mij willen opnemen, 06 53 80 22 00. Ik ben vanavond, morgenavond en donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur goed te bereiken. 

Ik hoop dat we elkaar even kunne spreken om te komen tot een oplossing van dit (vervelende) probleem.

Met vriendelijke groet,

Thea Thibaudier-Zondervan
Thizo HR
www.thizo.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Ouderschapsverlof afkeuren vanwege deze reden.:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11
welk recht heb ik als kind inspraak en inzage
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-04 21:22:47
Uitkoopsom VOF (Vervolg 2)
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-01-02 12:20:29

Gemiddelde score Personeelsmanagement-Utrecht: 8.0 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+