Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Hypotheken
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken

Zelf een vraag over Hypotheken? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HypothekenVragen over Hypotheken via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken op jouw website?Vragen over Hypotheken op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HypothekenVragen over Hypotheken via E-mail. Klik hier.

Verhuizen van koopwoning naar huur?

[Gesteld op: 20-02-2012]

Toelichting:
Geachte,

Even kort door de bocht: Wij wonen hier in een koophuis en willen graag verhuizen, mede met het oog op een hopelijke gezinsuitbreiding. Omdat mijn vrouw in het minnelijke traject verkeert zal het kopen van een andere woning lastig worden. Ze moet nog 1 jaar in dat traject en daarna staat ze nog een aantal jaren in het 'zwarte boek' van het BKR. Nu ben ik van mening dat er weinig anders op zit dan dit huis te verkopen en iets anders (groter) te gaan huren. Daar ik een max. hypotheek kan krijgen van € 128.000 op basis van alleen mijn salaris.

Ik betaal hier best veel moet ik zeggen. 500 Euro aan hypo en 170 aan servicekosten voor een 2-kamer appartement van 60 m/2. Nu is mijn vraag:
Hoe gaat het met mijn hypotheek als ik een koopwoning zou verruilen voor een huurwoning.

Op deze woning rust een hypotheek van € 118.000, de WOZ-waarde is € 107.000 en ik heb het in 2006 gekocht voor € 103.000.

Hoe gaat het op het moment dat ik hier weg zou gaan? Ik heb 6 jaar hypotheek opgebouwd, dus stel dat ik deze woning voor € 100.000 verkoop, hoe groot zou dan ongeveer een eventuele restschuld zijn en hoe is dat 'gat' op te vangen naast de huursom die ik daarna zal moeten betalen?

Mijn excuses voor deze beginners vragen, maar op dit gebied ben ik echt een leek.

Gaarne verneem ik uw reactie, waarvoor alvast hartelijk dank.
Antwoord:

Goedemorgen,

U spreekt in uw vraag over uw vrouw, waaruit ik de conclusie trek dat u gehuwd bent. In dat geval zal elke nieuwe woningaankoop gezamelijk moeten gebeuren en zal er een toetsing plaatsvinden van u beiden. Dan zal altijd de registratie bij het BKR van uw partner naar voren komen en zal de aanvraag afgewezen worden. Kopen van een woning (ook al zou dat alleen op basis van uw inkomen zijn) kan u daardoor vergeten.

U heeft de huidige woning in 2006 aangekocht. Vaak is er naast de hypotheek een aflossing afgesproken. Vroeger betaalde men rechtstreeks op de lening terug middels een annuiteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Tegenwoordig wordt (i.v.m. de hypotheekrenteaftrek) doorgaans gekozen voor een kapitaalopbouw naast de lening. Dit kan door middel van een maandelijkse storting op een spaarrekening of -verzekering of beleggingsverzekering of -rekening. Ook kan er gekozen zijn voor een effectenportefeuille of levensverzekering. Hoe dan ook, ergens heeft u een potje waar geld in is opgebouwd.

Bij verkoop van de woning wordt de opbrengst (minus de makelaarskosten) gebruikt om de uitstaande schuld mee af te betalen. Als er vervolgens een schuld overblijft wordt dat afbetaald met de waarde die u de afgelopen 6 jaar heeft opgebouwd in uw kapitaalrekening of -polis. Resteert er dan alsnog een restschuld, zal u die met eigen middelen af moeten betalen, er een nieuw krediet voor moeten afsluiten of een terugbetalingsregeling met de bank moeten afspreken. Optie 2 zal voor jullie afvallen, gezien de BKR-problemen van uw partner.  

Uitgaande van uw voorbeeld waarin u 100.000 krijgt voor uw woning zal de berekening als volgt zijn:
100.000 Opbrengst woning
    2.000 Verkoopkosten makelaar (1,5% excl BTW)
======
  98.000 Netto opbrengst

118.000 Huidige hypotheek
    4.000 Huidige waarde kapitaalrekening of -verzekering (afhankelijk van inleg)
======
114.000 In te lossen schuld
  98.000 Netto opbrengst verkoop
======
  16.000 Zelf mee te brengen

U ziet dat u een aanzienlijke restschuld overhoudt bij een verkoop tegen 100.000 euro. Als u deze niet uit eigen middelen kan afbetalen, zal u de bank toestemming moeten vragen het huis te verkopen. Vinden zij dit een te grote restschuld en dus een te groot risico, kunnen zij de verkoop tegenhouden. In dat geval zit u vast aan de huidige woning.

Kortom, u moet goed nagaan wat een faire prijs voor uw woning is. Vervolgens moet u achterhalen hoe groot het kapitaal is dat u in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Tenslotte kan het geen kwaad om contact op te nemen met de huidige geldgever om na te gaan of zij akkoord zijn met een verkoop. Dit laatste kan u het beste bij hen op kantoor doen. De ervaring leert dat banken telefonisch al gauw geneigd zijn om 'nee' te verkopen.

Mocht u aanvullende vragen hebben, schroomt u dan niet contact op te nemen. Dit kan telefonisch op 030-6062181 of per e-mail: info@plusplanner.nl

Met vriendelijke groet,

M. Maris, PlusPlanner
www.plusplanner.nl

 

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer/mevrouw,

Onder dankzegging van uw snelle reactie heb ik nog een paar vragen.

We zijn inderdaad gehuwd, echter onder huwelijkse voorwaarden en dus NIET onder gemeenschap van goederen.

Is het niet zo dat ik dan wel op mijn naam een krediet af kan sluiten? Dat ik mijn vrouw daarin dus geheel buiten beschouwing laat?

Ik beschik over een beleggingsverzekering waarmee ik inlos, gezien de financiële crisis denk ik dat ik hier niet al teveel van moet verwachten... Of kan dat nog best meevallen?

Gaarne verneem ik uw reactie. Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet.
 
Antwoord Beheerder:

Goedemiddag,

Ook als er sprake is van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden geldt dat nieuw af te sluiten kredieten alleen op jullie beide namen kan. En dus zal de BKR-toets van uw partner bekeken worden. Hier komen jullie niet onderuit.

De beleggingsverzekeringen hebben geen spectaculair rendement laten zien over de laatste vijf jaren. Daar komt bij dat op de meeste van dergelijke verzekeringen kosten ingehouden worden voor administratie, beheer, advies en bemiddeling en dergelijke. Deze kosten worden niet uitgesmeerd over de hele looptijd van de belegging, maar in de eerste vijf jaar van de looptijd ingehouden. Dat gaat dus eveneens ten koste van het resultaat. Afhankelijk van de inleg en inhouding zal daar dus een kapitaal staan. U moet daar minimaal 1x per jaar van de verzekeringsmaatschappij bericht van ontvangen met daarin een overzicht van de tot nog toe opgebouwde waarde. Ik verwacht er niet teveel van...

Het spijt me u niet anders te kunnen berichten.

Met vriendelijke groet,

M. Maris, PlusPlanner
www.plusplanner.nl

 

Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Verhuizen van koopwoning naar huur?:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
moet ik tuinhuis verwijderen?
      [Gesteld in Huurrecht]
2010-11-09 20:57:13
Verhuurder pleegt contractbreuk. Wat te doen?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2014-06-20 14:06:56
Huur verhoging winkelpand
      [Gesteld in Vastgoed]
2009-07-02 11:51:12
huurprijsherziening van een bedrijfs/kantoorpand
      [Gesteld in Facilitair]
2007-07-10 12:57:26

Gemiddelde score Hypotheken: 8.8 (89x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+