Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Familierecht » Alimentatierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Alimentatierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Alimentatierecht

Zelf een vraag over Alimentatierecht? Klik hier.
Meer vragen over Alimentatierecht.
De huidige beheerder van de rubriek Alimentatierecht:
Naam: Henk van Brouwershaven
Bedrijf: Alimentatiehaven
Reactiesnelheid: 18 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over Henk van Brouwershaven vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AlimentatierechtVragen over Alimentatierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Alimentatierecht op jouw website?Vragen over Alimentatierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AlimentatierechtVragen over Alimentatierecht via E-mail. Klik hier.

Mijn ex betaald mij kinderalimentatie.

[Gesteld op: 16-02-2012]

Toelichting:
Ik maak echter extra kosten door o.a schoolreizen en teamuitstapjes naar t buitenland. Hij zegt dat ik ook die kosten moet betalen van de alimentatie, net zoals hij dat ook zei toen ik hem vroeg om een bijdrage in de studiekosten van de oudste (16) van het ROC. Heeft hij gelijk? Moet ik in mn 1tje alle kosten betalen omdat hij alimentatie betaald aan mij? Dat is toch alleen bedoeld voor levensonderhoud en opvoeding? Hij vind ook dat ik tegen de kids moet zeggen als ze nieuwe schoenen hebben gekregen van me dat ze die ook van hem hebben gekregen! En nu wil hij ook nog een overzicht met mijn uitgaves betreft de kids om te checken of ik er wel goed mee omga? Kan dat allemaal zomaar? M.vr.gr. M.
Antwoord:

Uitgangspunt is, dat de kinderen er door een echtscheiding financieel niet op achter uitgaan, oftewel dat zij dezelfde levensstandaard kunnen handhaven als zouden de ouders niet zijn gescheiden.

Bepaling kosten van kinderen
Bij de bepaling van de kinderalimentatie wordt daarom gekeken naar het welvaartsniveau tijdens de samenwoning, en op basis hiervan worden de kosten van de kinderen vastgesteld. Vervolgens worden deze kosten van de kinderen verdeeld tussen beide ouders en eventuele stiefouders. Daarbij komt nog dat de alimentatieplichtige nooit meer hoeft te betalen dan zijn / haar draagkracht toelaat, ook al is de behoefte hoger.

Extra kosten: bijzondere en gebruikelijke
In de vastgestelde alimentatie zijn alle gebruikelijke kosten van de kinderen begrepen. Eventuele extra kosten worden geacht hierin te zijn inbegrepen, maar bijzondere kosten kunnen hier eventueel wel bovenop komen. Een voorbeeld van bijzondere kosten zijn de extra kosten voor een gehandicapt kind. Extra kosten zoals steunzolen en bijvoorbeeld een beugel (hoewel deze in veel verzekeringen tot het 18e jaar volledig wordt vergoed) worden meestal niet als bijzondere extra kosten gezien.

Omgaan met gebruikelijke extra kosten
Uit het
rapport Kosten van Kinderen, waarnaar verwezen wordt in de Tremanormen, blijkt dat gebruikelijke extra kosten voor de kinderen meestal gecompenseerd worden door te bezuinigen op andere kosten voor de kinderen. Dit is namelijk hoe de meeste gezinnen, als zij niet gescheiden zouden zijn, met deze extra kosten om zouden gaan. Dit kan dus per gezin verschillen. Heeft men een ruim gezinsinkomen, dan zijn extra kosten waarschijnlijk geen aanleiding om op andere uitgaven te bezuinigen. Maar kan men doorgaans al moeilijk alle kosten voldoen, dan zal men extra kosten (steunzolen, beugel) compenseren door andere uitgaven, bijvoorbeeld vakanties, kleding en speelgoed te verminderen. Door het compenseren blijven de kosten van de kinderen uiteindelijk gelijk.

Afhankelijk van de wijze waarop het "oude" gezin met deze extra kostenpost zou zijn omgegaan, als had de scheiding niet plaatsgevonden, zijn de volgende scenario's dus mogelijk om om te gaan met deze kosten - eventueel rekening houdend met een huidig hoger inkomen van de alimentatieplichtige:

  • Zouden er geen kostenbesparingen zijn gedaan (niet bezuinigd op andere uitgaven), dan is een bijdrage van de andere ouder, in verhouding tot ieders draagkracht, redelijk.
  • Zouden er wel kosten elders bespaard worden, dan is geen aanvullende bijdrage nodig. Immers, per saldo worden dan geen extra kosten worden gemaakt.

Indien de kosten elders worden bespaard, is er dus geen extra bijdrage van de alimentatieplichtige nodig. Dit zal meestal het geval zijn.

 

 
 

Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+