Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Omgang met boze/agressieve buien van zoon (7jr).

[Gesteld op: 16-02-2012]

Toelichting:
Onze zoon, middelste van 3, heeft laatste maanden bijna dagelijks boze/agressieve buien zonder duidelijke reden.Hierbij is hij verbaal agressief, dreigt met geweld en loopt iedereen thuis te provoceren. In aard is hij een vrij onzeker,verlegen mannetje die erg bezig is met wat anderen van hem vinden. Prestatie is voor hem belangrijk, hij zou ook graag stoer en cool willen zijn. Op school gaat het goed, hij is een goede middenmoter (zou zelf graag meer uitblinken), heeft voldoende vriendjes. We hebben verschillende dingen geprobeerd; gesprek aangaan,negeren, straffen, belonen, maar het heeft geen effect. Er hangt ook een boksbal in de kamer om zich op uit te leven, en laten hem veel sporten (voetbal, iets waar hij wel in uitblinkt). De enkele keer dat wij zelf onze boosheid over zijn gedrag uiten krijgen wij teksten als;" maak mij maar dood, niemand vind mij leuk"om de oren. Vaak bied hij na een bui spontaan excuus aan en zegt dat het allemaal grapjes waren.
De gespreksmomenten die hieruit voortvloeien lijken dan goed en waardevol, maar voorkomen niet dat het in de dagen erna weer gebeurd. Hoe gaan wij hier het best mee om en krijgen hem beter in zijn vel?
Antwoord:
Bedankt voor je vraag via gratisadviseurs.nl. Je schrijft dat jullie je zorgen maken om het bijna dagelijkse agressieve gedrag van jullie middelste zoon. Ondanks de vele verschillende manieren de jullie hebben geprobeerd en de goede gesprekken ná een boze bui lukt het jullie en hem niet die boze buien terug te dringen. Dat moet vast heel frustrerend voor jullie zijn!

Tegelijkertijd lees ik dat jullie goed doorhebben dat achter die boze en agressieve jongen eigenlijk een verlegen mannetje zit dat het erg belangrijk vindt dat anderen hem mogen. Dat is fijn, want met die kennis ben je al een heel eind op weg naar een dieper inzicht.

Het feit dat jullie al zoveel dingen hebben geprobeerd, geeft tevens aan dat jullie doorzetten, volhouden en creatief zijn in het bedenken van nieuwe manieren van aanpak. Ook weten jullie in ieder geval wat niet werkt. Maar ja, wat werkt dan wél..? Als ik jullie vraag goed gelezen heb, is dat eigenlijk het belangrijkst: Hoe zorgen we dat onze zoon beter in zijn vel komt te zitten, zodat hij het niet meer zo nodig heeft om (bijna) iedere dag uit dat vel te springen?

Je schrijft dat je zoon eigenlijk best onzeker is. Ook als je hem aanspreekt op zijn gedrag, is het net alsof hij nog extra bevestiging vraagt op zijn beeld dat hij niets waard is. Kinderen met een laag zelfbeeld gaan gek genoeg vaak op zoek naar negatieve bevestiging. Dat klinkt raar, maar dan weet hij tenminste wat hij krijgt en dat is op een bepaalde manier veilig. Wanneer je immers op zoek gaat naar positieve aandacht, kan het maar zo zijn dat de ander je afwijst en dat is nóg pijnlijker dan krijgen waar je op rekende! Dat zou een goede reden zijn waardoor straffen, negeren en boos worden niet werken bij je zoon.

De uitdaging ligt bij het doorbreken van die negatieve spiraal. Wanneer je zoon boos wordt, zou je kunnen proberen wat er gebeurt als je (in een willekeurig voorbeeld):
  1. zijn gedrag benoemt. "Ik zie je stampvoeten/hoor je heel hard schreeuwen. Klopt het dat je boos bent? Of ben je misschien verdrietig?" (Handig dat jullie zo goed weten wat er achter die boze jongen zit!) Hierdoor voelt hij dat je je best doet om hem te begrijpen.
  2. Dit gevoel erkent. "Ik snap dat je erg boos/verdrietig bent, want het is inderdaad niet leuk als je graag buiten wilt spelen maar eerst je kamer op moet ruimen."
  3. de realiteit aanbiedt. "Tegelijkertijd hebben we gisteren afgesproken dat je eerst je kamer op zou ruimen voordat je naar buiten gaat, dus dat moet echt even gebeuren."
  4. Je zoon vraagt hoe hij zijn probleem gaat oplossen. "Dus waar ga je mee beginnen? Je kleren of de lego?" en "Hoe lang denk je daarvoor nodig te hebben? Wow, dan kun je al bijna naar buiten!"
  5. Hem complimenteren met de oplossing, want die heeft hij toch maar zelf gevonden en toegepast!

Wanneer je zoon té boos is, kun je hem een time-out geven op zijn kamer of door zelf weg te lopen. Niet voor straf, maar omdat je begrijpt dat hij het even nodig heeft om tot rust te komen (kun je ook benoemen). Je kunt het later nog eens proberen, eventueel met de opmerking "Nu kies je ervoor om boos te blijven en dat mag ook, alleen gaat kost dat wél je speeltijd, want je wil graag naar buiten en de tijd gaat door." Als dat ook niet lukt, kun je achteraf hetzelfde stappenplan doen met "Wat gebeurde er nou," en "Hoe wil je het een volgende keer?" 

Complimenten geven en belonen is moeilijk bij kinderen die onzeker zijn over zichzelf. De meeste mensen geven complimenten over het resultaat. "Ik vind je tekening wél mooi!" Een onzeker kind zal echter reageren met "Dat zeg je alleen maar om mij te troosten!" Complimenten op het proces hebben vaak meer resultaat. "Het valt me op dat je al een half uur geconcentreerd aan het tekenen bent. Dat is heel knap, want het is best onrustig om je heen!" Vragen naar de eigen mening van je zoon kan ook heel leuk zijn: "Je zegt dat je je tekening lelijk vindt. Wat vind je er dan zo lelijk aan? En waar ben je wél tevreden over? Hoe is je dat zo goed gelukt?" 

Blijf je complimenten vooral geven! Ook als het lijkt alsof die niet aankomen, want dat gebeurt altijd, op welke manier dan ook!

Soms zeggen kinderen niet alles tegen hun ouders vanuit loyaliteit. Ze willen hun vader en moeder geen verdriet doen met hun zorgen. Misschien heeft je zoon iets aan een soort vertrouwenspersoon (leerkracht, voetbalcoach)? En wanneer je het gevoel hebt dat eerder genoemde adviezen niet helpen, of het je allemaal boven het hoofd groeit, is het wellicht een idee om professionele hulp in te schakelen, bijvoorbeeld om te kijken naar wat maakt dat je zoon doet zoals hij doet.

Ik hoop dat je vooruit kunt met dit antwoord. En dat je met vragen of onduidelijkheden opnieuw mailt, zodat we eventueel verder kunnen kijken naar mogelijkheden.


Groeten,

Anoek Binnerts
Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan Omgang met boze/agressieve buien van zoon (7jr).:

vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25
oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Mag mijn zoon (12jr) beslissen bij wie die woont?
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-07 22:20:40
hoe verwerk ik dit zelf ?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-10-04 21:04:33
hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-19 19:00:32

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+